Satsningen på dematerialisering har allerede kastet en helt ny produktfamilie af sig i form af LESS. Vores CO2-reducerende mursten kan fremstilles i et bredt sortiment af farver, brændinger og teksturer.
Og selv om det måske umiddelbart lyder og ser enkelt ud at lave huller i en mursten, er det faktisk en stor teknisk udfordring at nå i mål med. Det forklarer vores Managing Director, Operations, Andreas Christensen, der sammen med sit team i produktionen har udviklet den banebrydende proces bag LESS:
- Det, der gør det så svært, er, at blødstrøgne mursten laves af meget blødt ler med højt vandindhold. En nypresset mursten rummer omkring en liter vand, så du skal altså efter formningen kunne fjerne materialet på den måde, hvor murstenen hverken deformerer eller mister vigtige egenskaber. Det kræver både præcision og hurtighed, og processen har taget et par år at perfektionere.
- Vi arbejder med dematerialisering ud fra konceptet om, at jo mindre vægt stenen har, jo mindre energi kræver det at forarbejde og transportere den, og jo mindre bliver CO2-aftrykket. Men en anden vigtig dagsorden, som i stigende grad presser sig på, er knapheden på naturlige ressourcer, og her har succesen med LESS udstukket en vigtig kurs, som vi vil fortsætte på, fortsætter han.