Udvikling af specialsten sikrer succesfuld restaurering af murværk på historisk bygning i Thisted

Formsten Toldboen i Thisted

 

Det var alt andet end ligetil at restaurere den gamle toldbod i Thisted. En ikonisk og historisk bygning som Christian 9. bestilte tilbage i 1885.

Foruden mursten i svensk format, der kunne matche de originale røde mursten, skulle arkitektfirmaet Rødbro & Frederiksen bruge 10 forskellige typer af specialsten, der skulle sikre det helt rigtige udtryk på Toldboden. 

 

 

Facaden på den bevaringsværdige bygning trængte efter 134 år til en kærlig hånd. Her var det helt afgørende for arkitektfirmaet Rødbro & Frederiksen at renovere Toldboden, så bygningens flotte murværk blev bevaret.

- Der er mange detaljer på facaden, og bygningen er et mesterværk i Thisted. Det var derfor vigtigt for os at finde en professionel samarbejdspartner, som kunne deres håndværk. Det var vores håb, at vi kunne få lavet specialsten, der ville ligne originalerne, men det er utroligt svært at finde en overflade, farve og form, der er lig det eksisterende. Det er folkene fra Egernsund Wienerbergers fortjeneste, at det lykkedes, fortæller Mathilde Rødbro, arkitekt MAA og en af indehaverne af Rødbro & Frederiksen.

 

En restaureringsopgave udover det sædvanlige 

Det er ikke hver dag, at arkitektfirmaet Rødbro & Frederiksen får mulighed for at være en del af et restaureringsprojekt som det i Thisted.

- Vi har haft en stor respekt for opgaven, fordi det er en bygning, som mange ser og lægger mærke til. For os var det vigtigt at finde en balance i bevaringen af de eksisterende mursten og erstatning med nye. Vi har kigget på hver enkelt mursten for at se, om den skulle udskiftes eller var bevaringsværdig. Det er en meget følsom proces, for det skal også holde til eftertiden, siger Mathilde Rødbro.

Da den gamle toldbods murværk var blevet renset, stod det klart, at der både var behov for mursten, der kunne matche de gamle mursten i både format og farve, og 10 forskellige typer formsten, der skulle skabes unikt til dette byggeri. Det forklarer Mathilde Rødbro:

- Bygningen er opført af røde blødstrøgne teglsten i ”svensk format”, hvilke er en del større end mursten i dansk normalformat. Herudover er der anvendt specialsten på gesimser, sokler, fyldninger og rammer omkring vinduer. Det er langt fra alle teglværker, som kan levere det, men det var afgørende for det samlede udtryk. 

 

Formsten Toldboen i Thisted
© Egernsund Wienerberger A/S
Formsten Toldboen i Thisted

Tilblivelsen af forme til specialsten

Selvom arkitekterne fandt ældre matricer i træ fra en tidligere restaurering i den gamle toldbods kælder, var der behov for at udvikle nye forme til flere af specialstenene.

- Vi skulle skabe en tro kopi af de oprindelige formsten. Vi udviklede selv en række forme, ligesom vi samarbejdede med en lokal produktionsvirksomhed om CNC-skårne forme i aluminium. De skulle bruges til at forme de sten, der ikke kunne laves på maskine, forklarer Søren Henrichsen, der er arkitekt- og entreprenørkonsulent for vest i Egernsund Wienerberger og tilføjer:

- Formsten i disse størrelser, der også er asymmetriske, er utroligt svære at producere. Ved smalle formsten kan du risikere, at der kommer revner. Det kræver meget viden om udtørring og brænding. Derfor var det en utrolig spændende opgave for os at være en del af. 

 

Formsten toldboden Thisted
Formsten Toldboen i Thisted
© Egernsund Wienerberger A/S

Keramiker bag helt særlig formsten

Det var ikke alle specialsten, der kunne laves forme til. En af dem var en rund specialsten, som har en knop på midten, en bue fra kanten og to facetter.

Den runde formsten var nødt til at komme i hænderne, og derfor inddragede vi den lokale keramiker og kunster Henrik Kramer Westergård i dette arbejde. Han har i mange år arbejdet med ler fra vores teglværker og har stor erfaring med lerets materialitet og uendelige muligheder.

- De runde specialsten skulle drejes i hånden, så jeg tog min keramiske drejeskive med i bilen til teglværket, og så gik vi sammen i gang med at eksperimentere. Jeg startede med at kigge på og måle den originale specialsten for at kunne lave en tro kopi i hænderne, fortæller Henrik Kramer Westergård og tilføjer:

- Egernsund Wienerberger havde den helt rigtige lerblanding, som ville ramme Toldboden bedst. Som kunstner og keramiker er jeg optaget af tegltraditionen, og jeg kan godt lide, at vi har respekt for den fantastiske ressource, som ligger lige under jorden. En mursten er ikke bare firkantet. Når man har stukket fingrene i leret, har man allerede formet det og præget det. Jeg kan rigtig godt lide at være en del af et eksperimentarium, som jeg fik mulighed for her. Jeg vidste, at det var en opgave, som betød utroligt meget for Egernsund Wienerberger og de øvrige aktører, og jeg ville gerne være med til at skabe unikke specialsten, der sad lige i skabet. 

Toldboden står i dag som den blev opført i 1885

Runde sten, snoede sten, hjørnesten, kvadratiske sten og runde kantsten var blandt de mere end 500 specialsten, der samlet set skulle produceres til Toldboden i Thisted, som i dag huser Sparekassen Thy.

- Det var i den grad en tillidssag, idet vi først så specialstenene, da de var blevet leveret. Facaden på Toldboden står meget ensartet i dag, og det er kun, hvis man ved, at nogle af stenene er nye, man kan se det. Det har været et kæmpe murerarbejde, som har krævet god omhu for ikke at skade de sten, der skulle bevares, siger Mathilde Rødbro og afslutter:

- Det har været et projekt, som vi har kunnet mærke alle involveredes store interesse for, hvor alle har gjort, hvad der skulle til for at bevare bygningen på bedste vis. 

 

 

Information om projektet

Projektets navn: Toldboden i Thisted
Arkitekt: Rødbro & Frederiksen
Keramiker: Henrik Kramer Westergård
Produkt: Specialsten
Renoveret: 2019

Kontakt os

Har du brug for vejledning til næste murarbejde? Og har du spørgsmål til, hvordan det er at mure med liggefladen udad? 

Kontakt vores salgsafdeling her.

Seneste artikler

0Resultater

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker