Murværk kræver minimalt vedligehold

Med et murstenshus kan du med god samvittighed smække benene op og bruge weekenden på solsengen i stedet for at trække i arbejdstøjet. Tegl er nemlig et utrolig holdbart materiale, der kan holde i flere hundrede år og stort set ingen vedligeholdelse kræver. Alligevel kan det være en god idé at gå dit murværk efter for at sikre dig, at alt er, som det skal være. Vi giver dig her gode råd til, hvad du kan være opmærksom på, og hvordan du behandler dit murværk bedst.

Murværk kræver minimalt vedligehold

Med et murstenshus kan du med god samvittighed smække benene op og bruge weekenden på solsengen i stedet for at trække i arbejdstøjet. Tegl er nemlig et utrolig holdbart materiale, der kan holde i flere hundrede år og stort set ingen vedligeholdelse kræver. Alligevel kan det være en god idé at gå dit murværk efter for at sikre dig, at alt er, som det skal være. Vi giver dig her gode råd til, hvad du kan være opmærksom på, og hvordan du behandler dit murværk bedst.

Mursten: EW2448 Willems Forest | Privatbolig
Mursten: EW2448 Willems Forest | Privatbolig
Mursten: EW2169 Cold Hawaii | Privatbolig


 

Gå dit udendørs murværk efter

Selvom murværket så at sige passer sig selv, vil vi alligevel anbefale, at du laver en grundig gennemgang af dit murværk hvert 3.-4. år.

Her bør du gå huset efter og kigge på, hvordan fugerne ser ud. Er der kommet revner? Har fugen sluppet nogle steder? Det er vigtigt, at du gennemgår murværket for eventuelle revner, så de kan udbedres.

Et andet sted, du med fordel kan holde øje med murværket, er omkring vinduerne. Her bør du både tjekke vinduesfalsene, altså afslutningen af muren ved vinduet, og sålbænken – den skrå kant, der er placeret under den nederste karm, som leder vand og fugt væk fra murværket.

Sørg for, at falser og sålbænk er tætte. Det vil du typisk også opdage, når du pudser vinduer. Du kan holde øje med, om murværket ser helt tæt ud der, hvor murstenen ligger helt ind til vinduet ved rammen. Hvis sålbænken er utæt, vil vandet dryppe på murværket og lave gardiner.

Hvis du giver vinduesrammen olie, skal du være lidt forsigtig og passe på, at olien ikke løber ned på murstenen, da det kan misfarve og giver striber. Sørg for at have en god afdækning.

Selvom du kun behøver at gennemgå murværket minutiøst hvert 3.-4. år, vil vi alligevel foreslå, at du kaster et lille blik på murværket en gang om året, når du stiller havemøblerne ud for udendørssæsonen.

Tjek tagrender og nedløbsrør

Vi får store mængder vand i Danmark, og derfor er det vigtigt, at tagrender og nedløbsrør er tætte.

Det er også en god idé at tjekke tagrender for skidt, blade, stykker af tegl og anden snavs, så der er fri passage, og du undgår, at vandet løber ud over kanten og laver udtræk på dit murværk.

Hold murværket fri for alger og mos

Alger og mos kommer let med vind og vejr og sætter sig oftest på nordsiden af huset, der ikke får sol. Den minimale udtørring vil give gunstige forhold fra alger og mos. Du vil se det ved, at murværket bliver grønt. Det vil oftest først være tydeligt på fugen, før det ses på murstenen.

Hvis du sørger for at fjerne alger og mos fra murværket, vil du få murværk, der står flot længe.

Start med at rense algerne ned med varmt vand. Er murværket stadig grønt, findes der mange forskellige algefjernere. Sørg for at vælge et produkt, der er testet på murværk, og som passer til din valgte mursten. Få professionel rådgivning fra algefjerner-producenten.

   

Husbygger

Fem gode råd til at vedligeholde dit murværk

1
Lav en grundig gennemgang af dit murværk hvert 3.-4. år. Vær især opmærksom på revner.

2
Hold øje med murværket ved dine vinduer. Sørg for at falser og sålbænk er tætte.

3
Tjek at dine tagrender og nedløbsrør er tætte og frie for blade og smuds.

4
Hold dit murværk fri for alger og mos. Vær især opmærksom på husets skyggeside.

5
Undlad at plante efeu op ad murværket, da det binder sig til murværket

   

Undgå efeu på murværket

Hvis du vil passe på murværket, skal du være påpasselig med at plante klatreplanter som efeu op ad murværket. Efeus særlige hæfterødder med bittesmå rodhår trænger ind i murværkets allermindste revner og porer og binder sig derfor fuldstændig fast. Disse hæfterødder kan du ikke fjerne igen.

Pleje af rå murstensvægge

Har du også forelsket dig i de flotte rå murstensvægge indenfor, men er du usikker på, hvordan du skal behandle det?

Du kan bruge støvsugerens mundstykke med støvbørste og støvsuge løst smuds og støv af. Undgå at bruge vand, da det vil tage tid, før det tørrer ind.

Murstenene indenfor er knastørre, så hvis du spilder rødvin på dine mursten, vil det suge det lynhurtigt til sig.

Skulle uheldet være ude, kan du lave en blanding af meget varmt vand og en god del neutralt opvaskemiddel. Brug en blød klud og vask så vidt muligt kun det berørte område.

Er din mursten engoberet vil du få skrubbemærker, hvis du begynder at vaske det af. Gule mursten kan du godt skrubbe lidt forsigtigt med en tandbørste. Vær også opmærksom på, at tusch vil trække langt ind i murstenen og kan være svært at få af.


 


 

Skab din drømmebolig med den helt rigtige mursten

Få inspiration til valg af mursten

At vælge mursten til dit nye hus er en stor beslutning. Det er ikke bare et element, du skifter ud, når du har brug for forandring.

Vi har skabt et univers for nybyggere, hvor du kan få inspiration til at skabe dit eget individuelle nybyggerhus med den helt rigtige mursten og det helt rigtige udtryk.

Besøg vores nybyggerunivers

     


 

Se vores sortiment

Gå på opdagelse i vores store sortiment af mursten, der fås i et væld af farver med forskellige overflader og påbrændinger.
 

Find vores mursten her

Ønsker du inspiration i din indbakke?

Modtag vores nyhedsbrev til husbyggere og få inspiration til valg af mursten.

 

Tilmeld dig her

Leg med murværket

Mursten giver rig mulighed for, at du kan sætte dit eget personlige præg. Leg med forbandt, overflade, fuge og relief.
 

Læs mere her


 

Se mere fra vores nybyggerunivers

0Resultater

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker