Mursten som pejlemærke for generationer

Mursten: EW2172 Avignong Coal | Hvinningdal Kirke

 

Hvinningdal Kirke er opført som vartegn i det bakkede landskab lidt uden for Silkeborg.

Projektleder Peter Voldstedlund fra Friis og Moltke Arkitekter fortæller her om kirkens unikke arkitektur, der fra inderst til yderst fremstår som en opvisning i teglhåndværkets muligheder.

 

 

Højdedraget i Hvinningdal ved Silkeborg har i århundreder lagt grund til arkitektoniske markeringer, og i 2022 blev det folkekirkens tur: Menighedsrådet har nemlig fået opført en helt ny kirke, der er tegnet af Friis & Moltke Arkitekter og blev indviet i pinsen tilbage i 2022.

Projektleder Peter Voldstedlund fra Friis & Moltke fortæller om det grundlæggende koncept, der ligger bag kirkens unikke arkitektur:

- Stedet ligger utroligt smukt på en bakke med flot udsigt over området, og vi har orienteret bygningen, så den udnytter solens gang over himlen optimalt og samtidig tager højde for vindforholdene. Der er to visuelle akser vinkelret på hinanden, der løber øst/vest og nord/syd og gør, at man på forpladsen kan se igennem bygningen i kryds, mens man inde fra kirkerummet kan se hele vejen ud over landskabet mod vest.

Mursten som gedigent materiale sikrer lang holdbarhed

Kirkeprojektet omfattede både en servicebygning og en kirke- og konfirmandbygning med et kirkerum, der rejste sig ad tre tempi og på den måde udgør en pendant til det traditionelle klokketårn. Fra starten ønskede arkitekterne at benytte mursten som materiale, da det er langtidsholdbart og dermed passede ind i idéen om en bygning, der står fast som pejlemærke gennem generationer.

- Vi ønskede mursten i en lys farve, der hverken var for hvid eller for gul. Derudover skulle det være så enkelt som muligt, så vi var også på udkig efter en mursten, der kunne bruges både ude og inde på alle bygningens overflader, uddyber Peter Voldstedlund.

Valget faldt på EW2172 Avignon Coal, der er en af de lyseste mursten fra Egernsund Wienerberger. Den er gul med hvid engobering, der efterfølgende kulpåbrændes. Resultatet er en meget lys mursten med lidt mørke kulskygger, der giver et dynamisk og dekorativt farvespil. Den skal der leveres i alt 200.000 stk. af til det samlede byggeri.

   

EW2172 Avignon Coal

En gul blødstrøgen mursten med hvide nuancer og kulpåbrændinger. Avignon Coal. er en mursten i den franske serie, en familie af mursten, der alle er opkaldt efter franske byer og hvis blide farvepallette er inspireret af det sydfranske ferielandskab: strandens sten og sand, gyldne marker og let sommertøj i blødt hør.

   

Derudover skal der bruges i alt 10.000 stk. specialsten, som blandt andet skal bruges på søjlerne, til murkroner og vandrette bånd. Heraf skal nogle af stenene på grund af springene i bygningsniveauer fungere både som murkroner i lavereliggende bygningsdele og som dele af murværksbånd i de højereliggende dele.

- Der er flere aspekter i valget af materialer til kirken. På grund af krav til akustik og belysning har vi valgt lofter i egetræslameller, mens gulvet består af selve terrændækket i beton, der slibes til en smuk overflade, hvor tilslagsstenene træder tydeligt frem. Ligesom mursten er det nogle gedigne materialer, som passer til en bygning, der skal stå i hundredvis af år, forklarer Peter Voldstedlund.

Hele tiden nye oplevelser af lys og landskab

- Vi har prioriteret at få masser af transparens via store glaspartier og motivet med de opmurede piller, der lukker dagslys ind og skaber rum, der hele tiden åbner for nye oplevelser af lyset og landskabet. Der er noget umiddelbart tiltalende over rummene, som man ikke kan lade være med at blive forelsket i, fortsætter Peter Voldstedlund.  

Han suppleres af arkitekt- og entreprenørkonsulent Søren Henrichsen fra Egernsund Wienerberger, der fra starten har været involveret i arbejdet med at finde de helt rette teglløsninger til kirken. Han har blandt andet også sørget for at skaffe teglprøver med forskellige mørteltyper undervejs.  

- Murstenen var det første, vi fik fastlagt, og derefter havde vi en god proces omkring murværksdetaljer og specialsten. Friis & Moltke har hele vejen været rigtigt gode til at holde fast i deres vision for byggeriet og sikre, at alt er blevet som ønsket, fortæller han.

En opvisning i mønstermurværk

Mens servicebygningen er traditionelt opmuret i mursten fra nederst til øverst, kombinerer kirke- og konfirmandbygningen opmuring med ophængning af tegloverliggere i konsoller. Derudover er murværket både ude og inde fyldt med håndværksmæssige detaljer, der ligesom de naturlige nuancevariationer i murstenen skaber diskret variation med blandt andet relief- og hulrumsvirkninger. 

- Hele projektet er en opvisning i mønstermurværk med lækre mursten og præcist murerhåndværk kombineret med nogle byggetekniske løsninger, der også tackler kravene til brandsikring og statik, fortæller Peter Voldstedlund, mens Søren Henrichsen runder af:

- Det mest spændende ved at bidrage til et kirkebyggeri er, at der bliver bygget så få af dem. Og det er en bygningstype, der opføres med fokus på at skulle stå i rigtigt mange år, så det er også et byggeri med fokus på kvalitet og holdbarhed hele vejen igennem.

   

Information om Hvinningdal Kirke

Projektets navn: Hvinningdal Kirke
Arkitekt: Friis & Moltke
Produkt: EW2172 Avignon Coal
Opført: 2021-2022

   

Scan og tag et kig rundt i kirken

3D Hvinningdal Kirke
3D Hvinningdal Kirke
© Peter Voldstedlund MAA, FRIIS & MOLTKE A/S
3D Hvinningdal Kirke
3D Hvinningdal Kirke
© Peter Voldstedlund MAA, FRIIS & MOLTKE A/S

   

Bestil vores bog om mursten - "Én mursten ad gangen"

Et opslagsværk med inspiration, sortiment og viden i én og samme bog – til arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S

   


 

NY BOG! Inspirerende bog om mursten og murværk

Et opslagsværk med inspiration, kollektion og viden i én og samme bog – til arkitekten.

 

Mursten til nybyggeri?

Har du brug for sparring om mursten, som er udviklet specielt til nybyggeri og andre projekter med særlige krav til farvespil og æstetik?
 

Skal vi mødes i vores showroom?

Book et møde med mig i vores showroom på Frederiksberg. Jeg viser dig gerne vores verden af tegl.

 

   

   

Seneste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

   

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker