Få inspiration til dit murværk

Mulighederne for at bygge et hus, der afspejler netop din stil og smag, er uendelige med mursten. Du kan gøre udtrykket levende ved at lege med forskellige forbandter, murmønstre og fuger, der bidrager med skyggespil og variation i facaden. Vi giver dig her indblik i og inspiration til, hvordan du kan lege med murværket og få lige det udtryk, du drømmer om. 

Mursten: Vigoroso | Privatbolig

     

Få inspiration til dit murværk

Mulighederne for at bygge et hus, der afspejler netop din stil og smag, er uendelige med mursten. Du kan gøre udtrykket levende ved at lege med forskellige forbandter, murmønstre og fuger, der bidrager med skyggespil og variation i facaden. Vi giver dig her indblik i og inspiration til, hvordan du kan lege med murværket og få lige det udtryk, du drømmer om. 

     

Mursten har altid været det foretrukne facademateriale i Danmark. Det er kendt som et traditionelt kvalitetsmateriale med en lang holdbarhed og et tidløst udtryk. Op mod 95 procent af alle enfamilieshuse er bygget med mursten.

I dag ønsker vi i langt højere grad end tidligere, at vores bolig afspejler, hvem vi er ned til mindste detalje. Uanset om du bygger et nyt typehus eller et individuelt tilpasset hus er der et utal af forskellige valg at tage.

Som nybygger har du virkelig mulighed for at udtrykke din personlige stil og smag i murværket. Valget af mursten handler nemlig om at finde den kombination af farve, fuge, forbandt og overflade, der passer til netop din stil og dit byggeprojekt.

Vi tager dig her med rundt i vores univers af mursten, og de valg der følger med, så du kan få inspiration til at skabe dit eget individuelle nybyggerhus.

Valg af mursten

Vores mursten fås i en bred farvepalette med forskellige overfladestrukturer og påbrændinger, som er med til at give murværket karakter og stoflig kvalitet. Farvepaletten spænder lige fra lyse sandfarver over røde, rosé og gule toner til grå og mørke nuancer.

Blødstrøgne mursten er den arketypiske danske mursten og har et let rustikt udtryk med den ikoniske slamkant. Du kan kende de blødstrøgne mursten på deres rolige og ens overflade.

De håndstrøgne mursten har derimod en mere rustik og rå overflade med stor variation og en høj detaljerigdom. Du kan kende de håndstrøgne mursten på deres besandede overflade.

Vi brænder ikke vores mursten på kul, men du kan godt vælge en kulpåbrændt mursten. Her drysses kul på murstenen i brændingsprocessen, som ændrer overfladen på murstenen. De kulbrændte mursten har en overflade, hvor fordybninger og farvespil skaber dybde og variation, da kullet sætter markante aftegninger og giver murstenen et enestående særpræg.

Vi har også udviklet en serie af mursten med bæredygtige fordele. Serien kalder vi LESS, da vi bruger 15% mindre ler og udelukkende brænder med certificeret biogas. Den har nøjagtig samme mål og udtryk som en traditionel blødstrøgen mursten, men takket være hullerne i midten og biogas brændsel reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90% sammenlignet med en almindelig blødstrøgen mursten brændt på naturgas.

Uanset om du ønsker et klassisk elegant, rustikt eller funktionelt moderne udtryk, giver vores mursten mulighed for at skabe interessante, smukke og individuelle løsninger som til enhver tid vil kunne matche tidens byggestil.

Du behøver ikke kun at vælge én type mursten. Alt efter hvilket udtryk du ønsker, kan murstenene sammensættes i mange forskellige kombinationer.

     


"Vores mursten fås i en bred farvepalette med forskellige overfladestrukturer og påbrændinger, som er med til at give murværket karakter og stoflig kvalitet."

Rikke Ask
Arkitekt MAA og Head of Product Management
hos Egernsund Wienerberger A/S

     

Giv liv med forbandtet

Forbandt er det mønster, som mursten og fuger danner i en muret væg.

Der findes mange forskellige typer af murstensforbandter, men fælles for dem alle er, at de bidrager til murværkets udtryk.

Sammen med fugerne giver typen af mursten og forbandet murværket karakter. Opmuring i forskellige forbandter kan betyde, at man for eksempel skiftevis bruger hele mursten (løbere), halve mursten (kopper) og kvarte mursten (petringer) i et mønster.  

Der er flere måder, du kan eksperimentere med murværket og forbandtet på. Det kan være farvespil og nuancer, fremspring i facaden, transparente murede facader med ’huller’ i, hvor der er indlagt glas eller lys, ligesom mursten kan stilles på højkant som en særlig detalje for at fremhæve et mønster eller dele af huset.

Visse forbandttyper kan tage længere tid at opmure, og det kan selvfølgelig også have betydning for prisen. Her anbefaler vi, at du taler med fagprofessionelle og dit byggefirma, så I finder den løsning, der både passer til jeres drømme og budget.

I vores HusDesigner kan du lege med udtrykket på dit murværk. Her kan du blandt andet vælge mellem forskellige forbandter og fugefarver, så du får lige netop det udtryk, du ønsker til din favoritmursten.

     

Office Building, EW0479 Sand
Mursten: EW2448 Willems Forest | Privatbolig
 

Sammen med fugerne giver typen af mursten og forbandet murværket karakter.

Husbygger
Husbygger

     

Leg med murmønstre

Murmønstre, relief murværk, recesmurværk. Kært barn har mange navne. Mursten giver dig uendelige muligheder for at lege med udtrykket på din facade gennem smukke detaljer. Det kan være med til at understrege eller fremhæve visse dele af arkitekturen, men kan også bruges som et greb for at skabe variation og skyggespil i facaden.

Facader med relief opstår blandt andet ved at lade enkelte og udvalgte mursten være tilbagetrukne eller fremstående fra forbandtet, ligesom man kan udelade enkelte mursten.

Med recesmurværk kan du skabe små kunstværker, og kun fantasien sætter grænser for, hvordan dit hus får personlighed og karakter.

Du kan også lege med murværkets udtryk ved at bruge vrangvendte mursten, der betyder, at du vender bagsiden af murstenen udad. Vrangvendte mursten giver et stærkt råt udtryk og tilfører en fantastisk struktur til facaden, fordi murstenen har fået forskellige mærker og spor fra produktionsprocessen. Hvis du er interesseret i dette look, kan du med fordel kigge på nogle af vores mursten, der egner sig til dette, heriblandt EW2260 Red Coal, EW0453 Grafit, EW2478 Brown Devil og EW0454 Sort Onyx.

     

     

Fugen påvirker det samlede udtryk

Det er måske ikke noget, du har skænket den store tanke, men valg af fugefarve til dine mursten har stor betydning. Fugerne udgør omkring 20-25% af murværkets overflade og kan dermed påvirke husets samlede udtryk markant.

Ligesom murstenen er fugen også med til at give karakter til husets arkitektoniske udtryk. Også her er der utallige muligheder for at lege med farven på fugen.

Du skal være opmærksom på, at den samme mursten kan se vidt forskellig ud afhængigt af, om du vælger en mørk eller lys fuge, tone-i-tone eller en skarp kontrastfarve til murstenens farve. Hvis du anvender fuger med samme farve som murstenen, vil det give et murværk, der homogent og stramt understøtter husets overordnede geometri.

     
"Ligesom murstenen er fugen også med til at give karakter til husets arkitektoniske udtryk."

Du kan også lege med fugens overflade, der kan flugte med murstenene eller være trukket tilbage. Selv med den samme mørtel, vil der være stor forskel på, hvordan murværket kommer til at se ud.

I vores HusDesigner kan du lege med udtrykket på dit murværk og blandt andet vælge farve på fugen, så du får lige netop det udtryk, du ønsker til din favoritmursten.
 

Skab din drømmebolig med den helt rigtige mursten

Få inspiration til valg af mursten

At vælge mursten til dit nye hus er en stor beslutning. Det er ikke bare et element, du skifter ud, når du har brug for forandring.

Vi har skabt et univers for nybyggere, hvor du kan få inspiration til at skabe dit eget individuelle nybyggerhus med den helt rigtige mursten og det helt rigtige udtryk.

Besøg vores nybyggerunivers

     


 

Få vores brochure

Vores brochure er designet til dig, som skal vælge den helt rigtige mursten til din drømmebolig.
Her finder du masser af inspiration til valg af mursten, artikler med andre husbyggere, gode råd og meget andet, der kan hjælpe dig videre i inspirationsfasen og beslutningsprocessen.

Få brochuren her

Ønsker du inspiration i din indbakke?

Modtag vores nyhedsbrev til husbyggere og få inspiration til valg af mursten. 

Tilmeld dig her

Skab sammenhæng i materialevalg

Hvordan får du mursten til at passe med de øvrige facadeelementer? Vi har sammensat en række moodboards, som kan inspirere dig til valget af mursten og øvrige materialer.

 

Læs mere her


 

Se mere fra vores nybyggerunivers


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker