Kobber-mursten får nybyggeri til at passe ind i historisk kvarter

Mursten renovering Falkoner Alle EW0466 Kobber

 

På Falkoner Allé bygger et topmoderne byggeri bro mellem gammelt og nyt. Det skyldes især, at bygningens mursten er designet, så de passer til gadens ældre ejendomme.

Hvordan får man et topmoderne boligbyggeri til at passe ind i et historisk kvarter? Det var opgaven, som arkitekterne fra Mangor & Nagel satte sig for at løse, da de gik i gang med designprocessen til det ganske særlige byggeri.

Byggeriet er nomineret til Brick Award 2022.

   

Boligbyggeriet bestående af 14 boliger til flygtninge skulle opføres på den historiske gade Falkoner Allé på Frederiksberg i København. Gaden er kendt for sine klassiske beboerejendomme fra forrige århundredeskifte, og kravet til det nye byggeri var, at det skulle være tro mod den historiske atmosfære. Det krævede ekstra omhyggelighed i design og materialevalg, når nyt skulle møde gammelt.   

Gamle håndværkstraditioner afspejler sig i murværket

I dag står byggeriet færdig, og arkitekturanmeldere fra både Politiken og Berlingske roser ejendommen for at bygge bro mellem nyt og gammelt.

Særligt facaden fremhæves med sine klassiske røde mursten og dekorative relieffer, der passer perfekt ind på den gamle gade.

Tilsammen danner de et geometrisk mønster, som matcher soklerne på de ældre ejendomme i området. Mellem første og anden etage afsluttes mønstret på elegant vis af et bånd af lodretvendte tegl. Der er også tænkt på detaljerne langs vinduerne. Her løber en smal lodret linje af halve, fremhævede mursten, som danner et smukt mønster.

De dekorative detaljer er inspireret af tidligere tiders håndværkertraditioner og byggeskik, og de er med til at sikre, at bygningen passer ind i området.

Det fortæller Emilie Fenhann, der er arkitekt hos Mangor & Nagel.  

- Hos Mangor & Nagel arbejder vi med afsæt i den danske byggeskiks gode håndværksmæssige traditioner. Det sikrer en lødig og langtidsholdbar arkitektur, hvor nyopførte bygninger nænsomt tilpasses omgivelserne. 

I dag står byggeriet færdig, og arkitekturanmeldere fra både Politiken og Berlingske roser ejendommen for at bygge bro mellem nyt og gammelt.

Særligt facaden fremhæves med sine klassiske røde mursten og dekorative relieffer, der passer perfekt ind på den gamle gade.

  

Mursten og fuger giver bygningen patina

Det er ikke kun murværkets fine detaljer, som får bygningen til at passe ind i omgivelserne.  Murstenen EW0466 Kobber er designet, så den matcher teglfacaderne på ældre ejendomme. Og det må man sige, at den i særdeleshed gør til teglene på De Døves Kirke, der har ligget på nabogrunden siden 1904.

EW0466 Kobber

En rød blødstrøgen mursten med en overflade nuanceret af sort forstøvning. Kobber er inspireret af vores byers ældre bygninger i røde klassiske mursten, der har optaget tidens sod og ælde, derfor er Kobber det oplagte valg, når der skal bygges nyt i en ældre kontekst.

Det fortæller vores arkitekt og entreprenørrådgiver, Janus Steenberg. Han har været med til at udvikle og udvælge den særlige mursten, som er brugt til Falkoner Allé.

- Det var afgørende, at murstenene lignede kirkens. Men det var en udfordring, for kirken har stået der i over 100 år og er blevet farvet af vind, vejr og smog, fortæller han.

Valget endte derfor med at blive den nyudviklede mursten EW0466 Kobber. 

   


 

"Mens bygningen med sin skarpe og asymmetriske form på den ene side står som et markant nybyggeri, lader teglens nøje udvalgte, rødbrændte, changerende nuance og mønstermurværk bygningen glide næsten ubemærket ind i forlængelse af både nabobygningerne på den ene side og De Døves Kirke på den anden. Bygningen er et godt eksempel på en bygning, der passer til omgivelserne, men som har et moderne twist for ikke at lægge skjul på, at den er ny."

Emilie Fenhann
Arkitekt hos Mangor & Nagel

   

Murstenen er karakteriseret ved sin dybe røde farve og mørke overflade, der er skabt med naturlige farvepigmenter. Kobber-murstenen er oprindeligt udviklet til renoveringsprojekter, som skal passe ind til ældre bygninger.

- Ikke to af murstenene er ens. Den brændte røde farve giver dem en snert af patina, så de ligner kirkens hundrede år gamle mursten, siger Janus Steenberg.

Til murstenene er der valgt en særlig mørk fuge, som bidrager til at give hele byggeriet et smukt præg af alder.

Bygningens form passer til omgivelserne

Hensynet til omgivelserne er også tydelige i bygningens form.

Ud mod gaden er bygningen seks etager høj og følger dermed de øvrige ejendomme. Men mod gården skråner taget helt ned til anden sal. Det gør den, fordi her ligger en gammel etplansvilla – Falkonergården – som i dag er omdannet til daginstitution.

- Det ville være alt for bombastisk, hvis højdeforskellen på den nye bygning og Falkonergården var fem etager. Med et skrånende tag bliver forskellen udjævnet og overgangen harmonisk, siger Janus Steenberg.

Den vurdering er Emilie Fenhann enig i. For hende er bygningen et klassisk eksempel på en ”Mangor & Nagel-bygning”.

- Mens bygningen med sin skarpe og asymmetriske form på den ene side står som et markant nybyggeri, lader teglens nøje udvalgte, rødbrændte, changerende nuance og mønstermurværk bygningen glide næsten ubemærket ind i forlængelse af både nabobygningerne på den ene side og De Døves Kirke på den anden. Bygningen er et godt eksempel på en bygning, der passer til omgivelserne, men som har et moderne twist for ikke at lægge skjul på, at den er ny, lyder det afsluttende fra arkitekten.

   

Information om Falkoner Allé

Projektets navn: Falkoner Allé 118
Arkitekt: Mangor & Nagel A/S
Produkt: EW0466 Kobber
Opført: 2019
Award: Byggeriet er nomineret til Brick Award 2022
Præmiering: Modtog Frederiksbergs Kommunes Præmiering af Gode & Smukke Bygninger 2021

   

Bestil vores bog om mursten - "Én mursten ad gangen"

Et opslagsværk med inspiration, sortiment og viden i én og samme bog – til arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S

Prøv vores MurDesigner

Leg med murstenens udtryk med forskellige forbandter og fugefarver. Du kan også blande de forskellige mursten.

 

Brug for input til valg af teglprodukter?

Så er du velkommen til at kontakte vores medarbejdere, der står klar med rådgivning og inspiration.

 

Skal vi mødes i vores showroom?

Book et møde med mig i vores showroom på Frederiksberg. Jeg viser dig gerne vores verden af tegl.

 

   


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker