LESS-mursten valgt til bæredygtigt DGNB Guld projekt

LESS - Søtoften

 

Tæt på sø og natur opfører Skanderborg Andelsboligforening lige nu 57 nye boliger på Søtoften, der efter planen skal certificeres til DGNB Guld. GPP Arkitekter har, sammen med det resterende projektteam, fra starten lagt en bæredygtighedsstrategi, hvor LESS-mursten sikrer vigtige point – og samtidig skaber et dynamisk facadeudtryk med lyse nuancer i samspil med beton og træbeklædning.


Tæt ved Lillesø i Skanderborg er Skanderborg Andelsboligforening i gang med at få opført to nye boligblokke, som skal slå dørene op til i alt 57 boliger i 2022. Den ene bygning rejser sig i 3-4 etager og omfatter ud over boligerne fælles sydvendt tagterrasse, parterreetage med parkering, depotrum samt fællesrum med køkken. Den anden bygning er med boliger i to etager.


 


 

Både geometri, materialevalg og byggeprocessen var i spil

Fra starten var det bygherres ambition at opnå DGNB Sølv, men det viste sig, at der faktisk var potentiale til endnu mere. Det fortæller Christina Toxværd, der er arkitekt cand. arch., DGNB-konsulent og bæredygtighedsleder i GPP Arkitekter: 

- Helt fra starten lagde vi en bæredygtighedsstrategi og fandt hurtigt ud af, at vi med en række tidlige og velovervejede tiltag kunne løfte certificeringsniveauet. Det lykkedes os at opnå Guld til  præcertificeringen, og det forventer vi også at opnå, når projektet skal endeligt certificeres.

- Vi arbejdede blandt andet med boligplanerne, som åbnede mulighed for fleksible boliger med gode brutto/netto-forhold med optimering af nyttearealerne. Derudover valgte vi nogle sunde og langtidsholdbare materialer, og sidst men ikke mindst kiggede vi på, hvordan vi kunne gøre selve byggeprocessen bæredygtig, uddyber hun.

LESS sikrer flot facade med stærk pointhøst

Blandt de materialevalg, som har bidraget med vigtige DGNB-point til projektet, er facadernes mursten. Her rådførte teamet sig tidligt med Egernsund Wienerberger, fortæller Christina Toxværd:

- Vi kiggede på tegl som primært materiale, da det er langtidsholdbart og kan tilføre noget rigtig godt i forhold til certificering. Vi ønskede lyse og gule tegl, som passede ind i omgivelserne og gerne med lidt farvespil, og kiggede sammen med Egernsund Wienerberger på de forskellige muligheder.

- Vi fandt hurtigt den rette farve og fik så at vide, at vi kunne vælge LESS i præcis samme farve. Vi kunne med det samme se, at det var en fordel. På den måde opnår vi samme robusthed, men med en bedre LCA-vurdering, og det gav meget værdi til projektet. Nu er vi spændte på også at høre, hvad murerne siger til at arbejde med mursten, der er lettere end traditionelle tegl, tilføjer hun.


 

"Vi har allerede kigget på LESS til andre projekter, og det er helt klart en løsning, vi har i tankerne, når bygherre ønsker en certificering."

Christina Toxværd, arkitekt cand.arch. ,
DGNB-konsulent og bæredygtighedsleder,GPP Arkitekter


 

Reducerer CO2 med 60-80%

Den valgte farve hedder EW 2136 Light Coal og kendetegnes ved sin gule farve med hvide nuancer og kulpåbrændinger. I boligfacaderne på Søtoften, hvor andelsboligerne lige nu opføres, spiller den lysegule mursten op mod både beton og lys træbeklædning. Samtidig reducerer murstenen CO2-udledningen i produktionen med 60-80% i forhold til en almindelig mursten takket være reduceret råvareforbrug samt brænding med biogas.

Alt i alt betyder det, at LESS også fremover vil være i tankerne hos GPP Arkitekter, understreger Christina Toxværd:

- Vi har allerede kigget på LESS til andre projekter, og det er helt klart en løsning, vi har i tankerne, når bygherre ønsker en certificering. Der kan vi lige så godt spille den på banen. Det er dejligt, når bygherrer stiller grønne krav, og vi oplever større og større efterspørgsel på certificering.

Boligerne på Søtoften opføres i samarbejde med Byggeselskabet Pausen, Arne Elkjær, Birgitte Henningsen Landskab og Etos Ingeniører.

Information om byggeriet

Projektets navn: Søtoften (Skanderborg Andelsboligforening)
Arkitekt: GPP Arkitekter
Totalentreprenør: Byggeselskabet Paulsen
Bygherre:
Skanderborg Andelsboligforening
Certificering:
DGNB Guld
Produkt(er):
 EW2136 Light coal
Opført: 2021


 

Brochure - DGNB

Sådan bidrager vi til DGNB-byggerier

Behov for dokumentation til dit DGNB byggeri?

Se hvordan vores produkter bidrager til ordningen og bestil vores DGNB-dokumentationspakke her.

LESS mursten

LESS - mursten med bæredygtige fordele

Læs mere om vores miljøvenlige LESS-serie og download vores brochure.


 

News

0Resultater


 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om grønne produkter, bæredygtige projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker