Arkitektsamarbejde om mursten skaber ny palet af brændte jordnære farver

Hosta Hus

 

Ingen eksisterende mursten ramte det præcise farvespil, som arkitekt Vibeke Willems ønskede i forbindelse med et nystartet projekt. Derfor gik hun i dialog med Egernsund Wienerberger.

”Det var et rigtig spændende samarbejde, hvor alle bød ind 110 procent,” fortæller hun om processen bag murstenen, der er opkaldt efter hende og har fået navnet EW2448 Willems Forest.  

 

Vibeke Willems er arkitekt cand.arch. og kreativ leder og partner hos Arkitema i Aarhus, hvor hun især arbejder med bolig- og erhvervsbyggeri. Her udgør tegl et af de vigtigste materialer, for der er en helt enestående håndgribelig kvalitet ved tegl, som gør det enormt spændende at arbejde med som arkitekt.

- Det fantastiske og unikke ved tegl er stenenes taktilitet og stoflighed. Tegl har tyngde i den forstand, at murstenen vejer noget, når man står med den i hånden, men også rent æstetisk.  Materialet har en særlig udstråling. Det er gedigent, patinerer smukt og er langtidsholdbart, fortæller hun.

 

Ingen mursten havde det rette farvespil

Netop fordi materialet har så stor æstetisk tyngde, er det også afgørende at vælge de rette mursten til et byggeprojekt, og her var Vibeke Willems løbet ind i lidt af en udfordring. Hun var nemlig startet på et projekt med en klar vision om, hvilken type mursten hun ønskede. Men ingen af de mursten, hun kunne finde, matchede det præcise farvespil, hun havde stående på sin indre nethinde:  

- Vi ledte efter mursten, der ligesom kunne symbolisere den jyske muld med nogle flotte jordfarver, og vi prøvede en masse forskellige produkter af. Til sidst måtte vi konkludere, at de mursten, der var på markedet, enten var meget røde eller meget brune. Der var ikke den her blandede farvepalet, som vi var ude efter.

Arkitekterne tog derfor fat i Egernsund Wienerberger for at høre, om det kunne lade sig gøre at udvikle mursten med de præcise nuancer, som matchede Vibeke Willems’ visioner for byggeprojektet. Søren Henrichsen, arkitekt- og entreprenørkonsulent i Egernsund Wienerberger, gik i dialog med Vibeke Willems om udvikling af en ny mursten.

- Vi plejer gerne at sige, at hos os er der altid plads til udvikling, og vi spiller gerne bold med vores kunder. Der bliver lyttet, og de gode idéer opstår som regel, når vi sætter os sammen og går i gang med at udfordre de måder, vi for eksempel tænker farver og overflader på, fortæller han. 

 

Mursten - EW2448 Willems Forest - Riiskovbrynet
Mursten - EW2448 Willems Forest - Riiskovbrynet

Spændende og innovativ udviklingsproces

I tilfældet med den nye mursten tog udviklingsprocessen afsæt i konceptet om den jyske muld, idet alle de anvendte ler-arter er danske. Derefter blev der eksperimenteret med forskellige brændinger på teglværket for at skabe de helt rette nuancer i spændet mellem det brune og rødlige, forklarer Vibeke Willems:

- Udviklingsprocessen var enorm spændende og innovativ, og vi havde næsten vores eget ’muldne’ laboratorium. Vi, der var involveret i projektet, kommer både fra Nordjylland, Midtjylland og Sønderjylland. Vi mødtes så et sted i midten, åbnede bagsmækken på bilen, og stod så og kiggede på og diskuterede teglsten fra de forskellige brændinger.

- Der var en masse forskellige test, vi var igennem i løbet af processen, og det var et rigtigt spændende samarbejde. Alle bød ind 110 procent med det for øje, at vi skulle komme rigtig godt i mål, fortsætter hun.  

 

Mursten - EW2448 Willems Forest - Riiskovbrynet

Mange anvendelsesmuligheder med samme mursten

Søren Henrichsen forklarer, at den endelige vinder blev en mursten, der – ud over at være fremstillet af udelukkende danske ler-arter – tilsættes en smule mangan under brændingen for at skabe de helt rette farvenuancer.

Det giver netop EW2448 Willems Forest en særlig kvalitet i forhold til andre mursten, at den så livagtigt og helstøbt blander de brunviolette grundtoner med nuancer i gul og rust.

- Jeg synes, at EW2448 Willems Forest er en af vores absolut smukkeste mursten. Den ligger i en klasse for sig. Den har et smukt udseende og de helt unikke farvenuancer, der gør den til helt sin egen, fortæller han og supplerer: 

- En anden fordel ved denne mursten er, at den kan bruges på alle fire sider. Det er en tre-facader mursten, men deler man den på midten, så kan den også bruges til tegl-elementer, fordi lægtesiden rummer alle de samme nuancer som facaden. 

 

Harmonisk farvespil i én mursten

Vibeke Willems er ikke et sekund i tvivl om, at EW2448 Willems Forest med sin unikke farvepalet præcist formår at indfange og skabe den særlige atmosfære, som var hele udgangspunktet for udviklingsprojektet.

- Det færdige resultat er blevet rigtig godt, og jeg synes, at murstenen har fået det her naturlige udtryk. Til trods for, at der er mange farver i spil, så er paletten meget harmonisk og skaber på store flader en variation og diversitet, samtidig med at der er et samlet hele i murværket. Jeg synes, at vi har ramt det, vi ikke kunne finde tidligere, så jeg er rigtigt glad for resultatet, slutter hun af. 

 

______

 

Arkitekt: Arkitema, Aarhus
Mursten: EW2448 Willems Forest

EW2448 Willems Forest
EW2448 Willems Forest
© Egernsund Wienerberger A/S

 

_______


Nysgerrig på EW2448 Willems Forest?

Gå på opdagelse i den jordbundne, dybe og rolige atmosfære, der skabes af de brunviolette grundtoner med nuancer i gul og rust. Murstenen åbner for helt nye udtryksmuligheder og unikke farvespil i facaden. 

Læs mere her.

Mursten til nybyggeri?

Har du brug for sparring om mursten, som er udviklet specielt til nybyggeri og andre projekter med særlige krav til farvespil og æstetik?
 

Find vores salgsafdeling her.

0Resultater

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker