Almind: Ny mursten er udviklet i et frugtbart samarbejde med AART

Almind | Samarbejdet med AART

 

Vi har netop lanceret en ny mursten i vores sortiment med navnet Almind, som er udviklet i et tæt samarbejde med AART. Arkitekterne havde en klar vision for stenen og dens udtryk, der skulle være anvendelig og bidrage med glød til både arkitekturen og det skandinaviske lys. Den nye sten fås som LESS, der er vores CO2-besparende serie af mursten.


 

Det er langt fra tilfældigt, at arkitekterne fra AART kastede sig ud i at udvikle en signaturmursten, der kunne repræsentere tegnestuens tradition for at bygge med tegl og samtidig være en del af et fælleseje. Det fortæller Emilie Fenhann, skitseringsleder og arkitekt MAA hos AART:

- Tegl er nærmest synonymt med dansk arkitektur og byggeri. Mursten er allestedsnærværende – både i byen og på landet. Vi har på tegnestuen en lang tradition for at tegne bygninger i tegl. Det var derfor naturligt for os at dykke ned i netop det materiale og være med til at udvikle detaljerne i forhold til farve, taktilitet og udtryk. 

Hun suppleres af arkitekt hos AART Kalle Jørgensen:

- Mursten er en central del af vores byggetradition. Hvis man kigger rundt i byen, er det mursten, man ser som det primære materiale. Tegl er beviseligt et meget langtidsholdbart materiale og går igen i generationer. Det er et gedigent og robust materiale. Vi synes, mursten som materiale har mange kvaliteter. Derfor var det helt oplagt at udvikle vores egen mursten.

   

   

En klassisk og alsidig mursten med glød

Spørger man Rikke Ask, vores arkitekt og Head of Product Management, som har været med i udviklingen af stenen, er Almind en umiddelbar klassiker. Den har et fint varierende spil fra rød til en mere rosa farvenuance og alle tonerne herimellem, hvilket gør den meget anvendelig. Den taler både til det gule og røde byggeri.

   

EW0462 Almind

En blødstrøgen rosérød mursten med spil. Almind har et fint varierende spil i lerets egne farver fra klassisk rød til varm rosé og alle tonerne herimellem, hvilket gør den nutidig men samtidigt alment gyldig.  Almind er udviklet i samarbejde med AART, der ønskede en alsidig sten, der i sin enkelhed kunne anvendes til mange forskellige typer byggeri.

EW0462 Almind er en del af vores serie af miljøvenlige mursten kaldet LESS, der brændes med biogas og benytter grøn el.

   

- Vi var inspirerede af byens baggårde, hvor murstenene ofte har et spraglet farvespil. Det var vigtigt for os at udvikle en sten med en helt særlig glød og varme, som både kunne spille sammen med lyse og mørke farver og kombineres med andre mursten, fortæller Kalle Jørgensen.

At ramme den helt rigtige glød var særligt vigtigt for arkitekterne, fordi stenen netop er udviklet til det skandinaviske byggede miljø.

- Vi ville lave en sten, der kan fungere på alle tider af året. Vi har været meget opmærksomme på det skandinaviske vejrlig, og at stenen skal stå flot i solskin, skygge og regn og give et genskin – også når det er gråvejr. Når vi har været på teglværket og kigget på prøvemurene, har vi altid gået rundt på skyggesiden for at sikre os, at stenen også fungerede her, siger Kalle Jørgensen.

Det var AARTs vision at skabe en mursten, der passer ind i det byggede miljø, og som naturligt kan indgå i både byen og på landet og anvendes i mange forskellige typer byggerier og arkitektur.  

- Vi ønskede en alsidig sten, der i sin enkelhed kan bruges på mange måder. Det var vigtigt for os, at stenen kan stå alene og fungere over store murflader, og at alle murstenens sider skal kunne bruges. Den skulle være smuk i sig selv uden effekter og andre detaljer. Almind har lerets rene farve, som gør, at den både er nutidig men også alment gyldig, forklarer Emilie Fenhann.

Navnet på den nye mursten afspejler også, at murstenen skulle være alsidig, tilgængelig og bredt anvendelig i mange forskellige typer projekter.

- Stenens navn Almind stammer fra ordet almindingen, der betyder fælleseje. Det synes vi passer meget godt til stenen. Vi har en tradition for velfærdsarkitektur, og det skulle være en sten, som kan indgå i det almene byggeri, men som også kan bruges af alle. Murstenen er også et fælleseje, da den kan genbruges i andre byggerier, fortæller Kalle Jørgensen.

   

"Det har været vigtigt for os, at Egernsund Wienerberger arbejder bevidst med at sænke CO2-forbruget i deres produktion af mursten. Vi ønskede en sten, der peger fremad, og derfor har produktionsmetoden og det endelige produkt også haft stor betydning for os. Mursten i sig selv er et CO2-tungt materiale, så derfor er det vigtigt, at man bruger det på den rigtige måde, og at udviklingen af produktet også er gennemtænkt."

Emilie Fenhann
Skitseringsleder og arkitekt MAA hos AART

   

Tilbage til rødderne og det rene råmateriale

Den nye sten er udviklet og produceret af vores dygtige folk på Petersminde Teglværk med fabrikschef Henrik Christensen som væsentlig sparringspartner.

- I udviklingen af Almind er vi gået tilbage til rødderne. Vi arbejder udelukkende med leret uden tilsætning, og Almind består af de to grundlertyper, vi har i Danmark. Stenen er en blanding af det rødbrændende og det gulbrændende ler, hvor forholdet mellem de to varierer. Det er det, der giver Almind det fine varierede farvespil og et meget naturligt udtryk, forklarer Rikke Ask.

For arkitekterne var det vigtigt, at det var materialet i sig selv, der var det bærende og ikke en effekt på stenen.

Det har været spændende at gå sådan helt basic i udforskningen af materialet og være med på teglværket. At være en del af udviklingen sammen med teglværket, hvor man går fra at have et råmateriale og en vision til at stå med den her lysende mursten, vi havde i tankerne. Det har været inspirerende at være med til at udvikle et produkt, som vi kan bruge i fremtidige projekter. At vi ikke kun kan sætte form, men også materiale på arkitektur, siger Emilie Fenhann.

Kalle Jørgensen tilføjer:

- Det har været interessant at lave vores egen mursten, fordi mursten er en vigtig komponent også i detaljeringen i byggeriet. Det har været utrolig lærerigt at gå i dybden med materialet og arbejde med leret og kalkprocenter og sammen med teglværket at finde frem til den helt rigtige glød.

En mursten med lavere CO2-aftryk

Det var ikke kun stenens visuelle udtryk, som arkitekterne fra AART havde for øje.

- Det har været vigtigt for os, at Egernsund Wienerberger arbejder bevidst med at sænke CO2-forbruget i deres produktion af mursten. Vi ønskede en sten, der peger fremad, og derfor har produktionsmetoden og det endelige produkt også haft stor betydning for os. Mursten i sig selv er et CO2-tungt materiale, så derfor er det vigtigt, at man bruger det på den rigtige måde, og at udviklingen af produktet også er gennemtænkt, fortæller Emilie Fenhann og uddyber:

- Vi har valgt at samarbejde med Egernsund Wienerberger, fordi de laver LESS-stenen, der har et lavere CO2-aftryk i produktionen. At vi kunne få Almind i en LESS-udgave var vigtigt for os, så vi kan fortsætte med at bruge mursten i fremtiden.

Et godt og frugtbart samarbejde

Udviklingssamarbejdet om den nye mursten Almind har taget et halvt års tid fra de første idéer blev præsenteret, til den endelige sten kom ud af ovnen.

- Det har været et godt og frugtbart samarbejde. Især fordi arkitekterne fra AART har været så godt forberedt. De gik til projektet med en helt klar vision, som de har været meget dygtige til også at formidle til os. Og så var det meget nemt for os at gå i gang, fordi de vidste, hvor de ville hen med stenen, fortæller Rikke Ask og tilføjer:

- Almind kan med sit meget klassiske udtryk indgå i de fleste sammenhænge, kontekster og projekter. Fordi den har det varierede farvespil, er den også nem at kombinere med andre mursten, men også andre materialer. Jeg synes, det er blevet en smuk sten på sådan en ydmyg måde. Den råber ikke, den er, hvilket er murstenens fornemmeste opgave. Den levner plads både til arkitekturen og til naboerne.

    

    

Og den nye mursten Almind har da også ramt arkitekternes forventninger:

- Jeg synes, Almind er blevet en rigtig smuk sten, som har fået den her lysende, varme glød over sig, som vi har haft i tankerne gennem hele processen. Det er blevet til den sten, vi drømte om, siger Emilie Fenhann og Kalle Jørgensen afslutter:

- Vi er utrolig glade for vores nye sten. Vi synes, den har en lavmælt ynde. Den passer meget smukt ind i vores eksisterende by, og vi glæder os til at bruge den i mange projekter. 

Almind er ikke den første mursten, vi har udviklet i samarbejde med arkitekter. Sammen med Vibeke Willems, arkitekt cand.arch. og kreativ leder og partner hos Arkitema i Aarhus, udviklede vi i 2021 murstenen EW2448 Willems Forest, der i dag er en af vores enormt populære mursten.

- Det er altid interessant for os at samarbejde med arkitekter og få inspiration til udvikling af nye stentyper. Det er en unik sparringsproces, som vi sætter utrolig stor pris på, afrunder Rikke Ask.


 


 

Willems Forest - arkitektsamarbejde med afsæt i den jyske muld

Willems Forest blev udviklet i tæt samarbejde med arkitekten, som ønskede en mursten, der kunne symbolisere den jyske muld med nogle flotte jordfarver.

LESS. CO2-besparende mursten til fremtidens byggeri.

Ved at reducere materialeforbruget med 15% og brænde med certificeret biogas reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90%. CO2-besparelsen i produktionen af LESS dækker fase A3 i EPD'en.

Dyk ned i vores sortiment af mursten

Egernsund Wienerberger tilbyder en lang række mursten med varierende overfladestrukturer og i et væld af farver.

 

    


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker