Gladsaxes nye børnehus er CO2-neutralt og opført med genbrugte mursten

Mursten: Gamle Mursten | Børnehuset Egedammen, Gladsaxe

Fotos: DS Stålprofil A/S og fotograf Jakob Lerche

 

I Gladsaxe er Børnehuset Egedammen det seneste i rækken af Svanemærkede børnehuse i kommunen. Børnehusets iøjnefaldende facade er beklædt med genbrugte mursten fra vores samarbejdspartner Gamle Mursten, der ved hjælp af nænsom renseteknologi giver gamle mursten nyt liv. Egedammen er tegnet af BBP Arkitekter.

 

I Gladsaxe har man en veldefineret bæredygtighedsstrategi, og opførelsen af kommunens nye børnehus er helt i tråd med den. Sammen med Børnehuset Grønnegården er det de senest opførte Svanemærkede børnehuse i kommunen.

Gamle mursten skaber historisk æstetik

Børnehuset Egedammens facade er hovedsageligt bygget op af gule, genbrugte mursten fra Gamle Mursten. Tidligere i år indgik vi et værdifuldt samarbejde med Gamle Mursten, da vi har et fælles ønske om at bidrage til en mere cirkulær byggeindustri.

Mursten er kendt for deres holdbarhed og lange levetid, men rigtig mange bygninger nedrives længe før murstenens levetid er forbi. Herefter knuses størstedelen af stenen, og selvom de knuste mursten ofte genanvendes til blandt andet vejfyld, så har den hele mursten faktisk et stort uudnyttet, cirkulært potentiale. 

Det potentiale er grundstenen hos Gamle Mursten, der anvender en nænsom renseteknologi, som sikrer, at mursten fra nedrivninger ikke blot knuses, men derimod renses og genbruges som et upcyclet byggemateriale, der giver nye danske bygninger et historisk og æstetisk udtryk. 

Arkitekt og partner hos BBP Arkitekter, Ebbe Wæhrens, fortæller om valget af genbrugte mursten:

- Børnehuset Egedammen ligger i et murstensområde, så det er oplagt at bruge mursten til facaden, så det passer ind. Her har vi så valgt genbrugte mursten, der bidrager til byggeriets bæredygtige vision.

Børnehuse Egedammen er bygget tæt op ad tidligere bondegård Egegården, der i dag er fritidshjem. Det nye børnehus’ arkitektur er derfor tænkt i sammenhæng med den gamle bondegård.

Det nye børnehus er opført med Cross Laminated Timber, der opfanger CO2 fra atmosfæren, hvilket betyder, at børnehusets trækonstruktionssystem i sig selv fungerer som ét stort CO2-lager.

   

   

"Børnehuset Egedammen ligger i et murstensområde, så det er oplagt at bruge mursten til facaden, så det passer ind. Her har vi så valgt genbrugte mursten, der bidrager til byggeriets bæredygtige vision."

Ebbe Wæhrens
Arkitekt og partner hos BBP Arkitekter

   

Murstensornament med formål og funktion

Der er brugt hydraulisk kalkmørtel mellem murstenene, der hærder ved vand og kan skilles fra murstenene igen, så de kan genbruges endnu en gang i fremtiden. Dertil bidrager murstenene også bidrager med historie og æstetisk patina.

Med anvendelsen af hydraulisk kalkmørtel følger en spændende arkitektonisk udfordring:

- Når du har besluttet at bruge hydraulisk kalkmørtel, så kan du ikke lave store armerede murbjælker. Det skal man bruge cement til. For at opnå samme stabilitet som armerede murbjælker, har vi derfor været nødt til at lave murede buer, der er i stand til at bære betydelige lodrette belastninger, forklarer Ebbe Wæhrens og fortsætter:

- Vi har brugt nye, røde mursten til buerne, da de genbrugte mursten ikke har den rette trykstyrke. På den måde fremhæver vi samtidig forskellen mellem ny og gammel, da den røde mursten iscenesætter genbrugsmurværkets rustikke udseende. Vi kalder det for et funktionelt ornament.

Byggeriets mange karakteristiske buer tjener både et arkitektonisk formål og er desuden skabt ud fra et princip om sund fornuft:

- Buerne er placeret omkring bygningens mange lavtsiddende vinduer. Her skabes der en lille niche, hvor børnene kan sidde. På den måde skaber vi et murstensornament med funktion og konstruktiv berettigelse.

Det Svanemærkede børnehus er ca. 1200 m2 og huser 7 børnegrupper.

   

Fakta om Børnehuset Egedammen i Gladsaxe:

Projektets navn: Børnehuset Egedammen
Arkitekt: BBP Arkitekter
Entreprenør: Jakon
Produkt: Genbrugte mursten fra Gamle Mursten
Færdigopført: juni 2022


 


 

Vi indgår værdifuldt samarbejde med Gamle Mursten

Når gamle bygninger rives ned, skal murstenen renses og genbruges fremfor at sendes til deponi.

 

   

   

Seneste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

   

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker