Bricks in Common

Brick: EW0466 Kobber - EW2331 Rosé - EW2207 Rød mørk - EW2115 Sommer | Bricks in Common Pavillion, Copenhagen

 

UIA-pavillon ved Københavns havnefront sætter fokus på teglens paradokser

 

Med teglpavillonen ’Bricks in Common’ sætter et tværfagligt partnerskab i byggeriet, i forbindelse med Arkitekturåret 2023 i København, fokus på teglen som traditionsbærende byggemateriale og afsøger aspekter af, hvordan teglen kan bringes bæredygtigt med ind i fremtidens byggeri. Vi er stolte af at være blandt partnerne i projektet Bricks in Common.

 

Gennem 2023 fejres arkitekturen, når København som UNESCOS Arkitekturhovedstad med temaet ’Copenhagen in Common’ sætter fokus på arkitekturen og på alt det, vi har til fælles. Der er mange ting at fremhæve, men én af de ting, som byggeriet og den danske byggetradition har til fælles, er teglen – et smukt, velkendt og kulturbærende byggemateriale.

- Tegl har spillet en central rolle i det danske velværdsbyggeri og er en vigtig del af vores bygningskulturarv. Tegl har mange fordele - det er et robust og langtidsholdbart materiale, som ældes med ynde, og som under de rette betingelser kan genanvendes. Men teglen er også udfordret, fordi materialet bl.a. er ekstremt ressourcetungt at producere. For at bringe teglen med videre ind i fremtiden, kræver det innovation og gentænkning af materialet med fokus på bl.a. CO2-udledning, ressourceforbrug og genanvendelse, siger Nanna Flintholm, som er arkitekt og partner i AART, der er én af parterne bag projektet. Derudover har NOAA Architects også været en del af Bricks in Common.

Netop det paradoks er omdrejningspunktet for pavillonen ’Bricks in Common’, der er udviklet af et partnerskab med repræsentanter fra hele byggeriets værdikæde.

Hos Egernsund Wienerberger er vi stolte af at være en del af projektet, hvor vores CO2-reducerende serie af mursten LESS er med til at vise vejen mod fremtidens teglbyggeri.

Fortidens og fremtidens teglbyggeri

Ud over Arkitekturåret i København markerer 2023 også to andre store begivenheder i byggeriet: Indførelsen af lovmæssige CO2-krav til nybyggerier og Københavns Murerlaugs 400-års jubilæum - to begivenheder, som kigger ind i både fortiden og fremtiden for tegl som byggemateriale.

- Bricks in Common-pavillonen hylder både med sin form og sin fortælling murerhåndværket og teglen som byggemateriale. Samtidig sætter pavillonen fokus på, hvad der skal til for fortsat at gøre teglen relevant og flytte det stolte håndværk og murerfaget ind i fremtiden på en bæredygtig måde, siger Jens-Jacob Paludan, som er bestyrelsesmedlem i Københavns Murerlaug, der også er en del af partnerskabet bag.

Traditionen. Omstillingen. Ambitionen.

Bricks in Common-pavillonen sætter fokus på teglens kulturelle og historiske referencer, men samtidig vil bygningsværket også alene i sin udformning kommunikere pavillonens narrativ. Pavillonen er udformet som tre krydsbuer i hver sin størrelse – men alle med omtrent det samme CO2-aftryk: Ca. 1 ton CO2eq.

Den mindste bue er opført i en traditionel, massiv og energitung teglsten, mens den mellemste bue er udtryk for omstillingen med brug af markedets aktuelt mest klimavenlige, blødstrøgne teglsten – nemlig vores LESS-serie. Den mellemste bue reducerer CO2-udledningen med 50 % sammenlignet med den mindste bue og viser således, at denne reduktion kan opnås allerede i dag.

Den største bue markerer ambitionen med en reduktion på 75 % i CO2-udledning sammenlignet med den mindste bue – samme reduktion, som byggeriet bør nå i 2030. Alle buer bliver opført med en andel af genbrugte sten, hvor andelen stiger fra den mindste bue mod den største, der bliver opført i ca. 70 % genbrugstegl.
"Tegl har mange fordele - det er et robust og langtidsholdbart materiale, som ældes med ynde, og som under de rette betingelser kan genanvendes. Men teglen er også udfordret, fordi materialet bl.a. er ekstremt ressourcetungt at producere. For at bringe teglen med videre ind i fremtiden, kræver det innovation og gentænkning af materialet med fokus på bl.a. CO2-udledning, ressourceforbrug og genanvendelse."

Nanna Flintholm
Arkitekt og partner i AART

- Tegl er ikke bare tegl, og i forhold til CO2-udledning er der allerede i dag stor forskel på de mange sten på markedet. For at nå den nødvendige reduktion fra tegl som byggemateriale i fremtiden, skal vi, udover at sætte krav til CO2-udledning i nybyggerier, også tænke i at sætte krav til bl.a. håndtering af materialer og genanvendelse, siger Nanna Flintholm fra AART.

Teglpavillonen Bricks in Common opføres ved Københavns Havnefront ud for Havnegade 37 ved Nyhavn og kan opleves mellem juni-oktober 2023. Pavillonen er tænkt som et midlertidigt rum i byen, hvor man kan tage ophold med udsigt over vandet, og hvor der også kan afholdes events hen over sommeren – fx koncerter eller foredrag.

Fakta om Bricks in Common-pavillonen

Bricks in Common-pavillonen er én ud af i alt ca. 15 pavilloner, som opføres af forskellige aktører rundt omkring i København i forbindelse med Arkitekturåret. Hver især vil pavillonerne give sit bud på visioner for, hvordan byggeriet kan bringes ind i en mere bæredygtig fremtid. Initiativet er lanceret af Arkitektforeningen og UIA verdenskongressen for Arkitekter 2023 i samarbejde med Københavns Kommune og By & Hav.

En fællesnævner for alle UIA-pavillonerne er, at de, i overensstemmelse med verdenskongressens tema ’Leave No One Behind’, er designet, så de er tilgængelige for alle og opføres med blik for ansvarligt forbrug af materialer.

Materialer anvendt til Bricks in Common-pavillonen:

Den mindste bue: Normalformat blødstrøgne mursten brændt på naturgas fra Egernsund Wienerberger.
10 % genbrugstegl fra Gamle Mursten. 

Den mellemste bue: Normalformat blødstrøgne mursten fra Egernsund Wienerbergers CO2-reducerende serie af mursten LESS brændt på biogas. 30 % genbrugstegl fra Gamle Mursten.

Den store bue: Normalformat blødstrøgne mursten fra Egernsund Wienerbergers CO2-reducerende serie af mursten LESS brændt på biogas.
70 % genbrugstegl fra Gamle Mursten.

Da pavillonen er en midlertidig konstruktion, placeres den nænsomt på det eksisterende terræn ved havnefronten. Krydsbuerne stabiliseres af betonblokke under hvert ben produceret med low-carbon beton. Den resterende del af basen bliver fyldt ud med sand og grus. Herefter bliver hele basen belagt med teglsten.

Bricks in Common-pavillonen opføres med kalkmørtel, så teglen og øvrige materialer kan genanvendes i andre sammenhænge efter verdenskongressen.

LESS mursten

LESS

En CO2-besparende mursten til fremtidens byggeri

Byg med vores CO2-besparende serie af mursten kaldet LESS og opnå CO2-reduktion.

Ved at reducere materialeforbruget med 15% og brænde med certificeret biogas reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90%. CO2-besparelsen i produktionen af LESS dækker fase A3 i EPD'en.

Murstenen har stadig nøjagtig samme mål, kvalitet og udtryk som en traditionel dansk blødstrøgen mursten og kommer i mange flotte farvevarianter.

   

Bricks on Common - Copenhagen 2024

Parterne bag Bricks in Common:

Arkitekter: AART og NOAA Architects
Ingeniør: OJ Rådgivende Ingeniører
Entreprenør: Københavns Murerlaug
Murerlærlinge: NEXT KBH, TechCollege
Lysdesign: Ampell, BEGA
Leverandører: Egernsund Wienerberger, Gamle Mursten, KALK og CRH Concrete
Nedtagning: Søndergaard Nedrivning
Fonde og finansiel støtte: Bevica Fonden og VIHDA – Videnscenter for Håndværk, Design og Arkitektur
Transport: Vognmand Peter Falck


 

Dyk ned i vores sortiment af mursten

Egernsund Wienerberger tilbyder en lang række mursten med varierende overfladestrukturer og i et væld af farver.

 

Brug for input til valg af teglprodukter?

Så er du velkommen til at kontakte vores medarbejdere, der står klar med rådgivning og inspiration.

 


 

    

Seneste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker