.jpg)
Filipstad Brygge – fra barriere til byliv
Fornyelsen af Filipstad Brygge i Norge på vegne af Storebrand Eiendom har fokuseret på at løfte de eksisterende kvaliteter af byrummene ved Aker Brygges gamle tørdok, samtidig med at stedets unikke karakter og historie bevares. Landskabsarkitekten har prioriteret genbrug af materialer med det mål at skabe nye og mere indbydende rum med en særegen identitet langs Oslos havnepromenade. Vi har leveret belægningsstenen Gala Wasserstrich til dette projekt, som er færdiggjort som en ny og opgraderet del af Filipstad.
Salgsteamet
T. +45 7444 2540
E. salg@egernsund.com
og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.
Opdragsgiver for Filipstad Brygge er Storebrand Eiendom, med Seltor AS som bygherre og Agaia som landskabsentreprenør. Arkitekterne var Grape Architects, og Studio Oslo Landskapsarkitekter var landskabsarkitekter. Renoveringen af Filipstad Brygge 1 indebar et stort fokus på at forbedre kvaliteten af eksisterende byrum – med de unikke egenskaber og placeringen– ved Aker Brygges gamle tørdok.
- Filipstad Brygge har altid haft forudsætningerne for at lykkes som sted, men manglende planlægning og design har betydet, at stedet aldrig blev fuldt udnyttet – ikke engang af dem, der arbejdede i bygningen. Projektet havde til formål at tage fat på stedets eksisterende kvaliteter og gøre dem tilgængelige for alle. Derudover fjernede vi barrierer, der tidligere forhindrede brugen af byrummene, så Filipstad Brygges rolle som strategisk bindeled mellem Vika og Filipstad kan videreudvikles. Projektet har haft en klar miljøprofil, og vi så en mulighed for at skabe et særpræget sted, hvor vi brugte allerede eksisterende materialer fra stedets oprindelige udformning. Her har vi genbrugt bl.a. skifersten, belægningssten og genplantet eksisterende træer, som er blevet fornyet og brugt på nye måder. Det kalder vi ”byreparation, forklarer Maxwell Gitenstein, projektleder hos Studio Oslo Landskapsarkitekter, der har stået for designet af Filipstad Brygge fra projektets skitsefase til færdiggørelsen.
Salgsteamet
T. +45 7444 2540
E. salg@egernsund.com
og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.
Genbrug af materialer og hensyntagen til miljøet
Filipstad Brygge blev bygget som Storebrands hovedkontor i slutningen af 90'erne, bestående af tre bygninger forbundet over Ruseløkkveien via en gangtunnel. Torvet, kendt som Dokktorget, lå mellem to af bygningerne og havde et uheldigt design.
- Udformningen af Ruseløkkveien var som en bakke mellem to af bygningerne og forvandlede gaden til en barriere. Receptionens enorme atriumfacade mod Dokktorget og manglende indretning i udendørsrummene bidrog ikke til øget byliv. Renoveringen har fokuseret på genbrug af byggematerialer og materialer for at skabe bedre liv og funktion på stedet, siger Gitenstein og fortsætter.:
- Vi fjernede unødvendige konstruktioner og barrierer på Ruseløkkveien, sænkede gulvet til gadeniveau og videreudviklede vejen som en vigtig forbindelse mellem Vika og Filipstad, Oslos næste store udviklingsområde. Atriet blev fjernet ved at forlænge kontoretagerne, hvilket fordoblede antallet af arbejdspladser og gav plads til en større taghave. De offentlige rum blev fornyet ved at genbruge materialer, med skifer på Ruseløkkveien og belægningssten på Dokktorget, hvilket bidrog til, at de forskellige rum fik forskellig karakter og identitet. Der er etableret flere indgange til bygningerne, der bidrager til nye bevægelsesmønstre og til strømme af mennesker, der bidrager positivt til bylivet. Nye materialer af høj kvalitet blev opbevaret lokalt og forarbejdet på stedet for at minimere transporten.
Det er især kombinationen af de forskellige stenmaterialer samt vegetationen, som Gitenstein fremhæver som personlige favoritter ved Filipstad Brygge:
- Tidligere var Ruseløkkveien og Dokktorget bygget af både sten og belægningssten, og var næsten ens i design. Dokktorget var også helt uden vegetation. I det nye design blev Ruseløkkveien bygget med sten i en form, der refererer til skiferformationerne i Oslofjorden, og vegetationen er taget herfra. Ved Dokktorget udnyttede vi nærheden til vandet og de bløde former, der var nemme at skabe med mursten.
Gitenstein fortsætter:
- Filipstad Brygge er konstrueret med en blanding af nye og genanvendte belægningssten i bløde, afrundede former ved vandet. Dette har skabt store grønne områder til vegetation og flere forskellige rum. Denne tilgang har givet hvert sted sin unikke identitet. Vi har fået mulighed for at eksperimentere med genbrugsmaterialer og udforske nye anvendelser for disse, så projektet har virkelig taget miljøet alvorligt.
Belægningssten med levende farvespil
Vi har leveret belægningsstenen Gala Wasserstrich (projektsten) til projektet Filipstad Brygge. Gala Wasserstrich er en brun, blødstrøgen belægningssten med et levende farvespil i mørkere nuancer, med et slankt format og rustikt udtryk.
Et brunt blødstrøgent belægningstegl med levende farvespil i mørkere nuancer uden affasede kanter..
- Vi valgte denne belægningssten baseret på farver og format. Projektet brugte både mursten fra den tidligere udformning af torvet og nye mursten fra Egernsund Wienerberger. Vi matchede formatet på den gamle mursten, så vi kunne blande de to typer i samme design. Farverne er også meget lig den originale belægningssten og den genbrugte facademursten, hvilket kan få en til at tro, at Dokktorget altid har set sådan ud, forklarer Gitenstein
Maxwell Gitenstein
Prosjektleder i Studio Oslo Landskapsarkitekter
Det skal tåle belastning og se godt ud i lang tid
Landskabsarkitekter stiller mange krav til et materiale. For Gitenstein opfylder belægningssten mange af punkterne.
- Jeg kan godt lide murstenens enkle konstruktion. Mange projekter bygges over konstruktive lag, som ofte efterlader lidt plads til landskabskonstruktion af materialer. Mursten kræver kun lidt plads til byggeri og er nemme at lægge, selv i krævende situationer, siger Gitenstein og fortsætter:
- Tegl er et godt materiale til at finde løsninger, når det er så fleksibelt, og derudover tåler belægningssten meget. Som landskabsarkitekt må jeg tænke på, at materialet skal modstå store lastbiler og brandbiler samt Norges udfordrende klima. Tidligere var der skifer over store dele af området, og skifer har tendens til at knække, når belastningen bliver for stor. Det var vigtigt at vælge noget, der ser godt ud over en lang periode, og som kan modstå belastningen.
Landskabsarkitekten mener, at byfornyelsen af denne del af Aker Brygge har været en succes.
- Jeg er meget tilfreds med projektet. Vi har skabt et område, der inviterer til mere brug, vi har genbrugt materialer og bevaret historie med mursten, natursten og skifer, der passer til området. Byfornyelsesprojektet Filipstad Brygge sender de rigtige signaler, afslutter Gitenstein.
Projektnavn: Filipstad Brygge
Ejer: Storebrand Eiendom
Arkitekt: Grape Architects
Landskabsarkitekt: Studio Oslo Landskapsarkitekter
Bygherre: Seltor
RIB, RIVA: Rambøll
Anlægsgartner: Agaia
Belægningssten: Gala Wasserstrich
Seneste artikler
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.