Det er Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Cobe, der har slået stregerne til det bemærkelsesværdige projekt, og for allerede tre år siden begyndte man at søge efter den helt rigtige mursten til facaden:
- Med en unik placering som en ny ø i Københavns havn skal Kronløbsøen have en særlig identitet. Når vi tager noget af havnen, er vi forpligtet til at give tilbage i form af arkitektonisk kvalitet og liv. Her spiller materialer som murstenen Kronløb en stor rolle. Stenens kvalitet, udtryk og stoflighed bidrager til at realisere den særlige identitet, siger Thomas Scheel, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.
Med naturens klinter som referenceramme kommer facaden til at rumme et farvespil baseret på hvide og lysegrå nuancer med blågrønne undertoner:
- Inspirationen bag Kronløbsøens facadeudtryk er de vandrette kalkaflejringer, man ser i Møns Klint. Den nye lyse og smalle teglsten er en klar reference til naturens aflejringer og bidrager til at realisere den arkitektoniske vision, siger Dan Stubbergaard, arkitekt og grundlægger af Cobe.
Kronløbsøen opføres som monolit
Med en facade, der leder tankerne hen på det klintrige Møn, er byggeriet opført som en såkaldt monolit. Det fortæller Jakob Søbroe, der er Commercial Manager hos totalentreprenøren NCC Danmark:
- Det er især helheden, som gør Kronløbsøen enestående, og den måde arkitektur, terræn, broforbindelser og tværgående stier kommer til at forenes og gå op i en højere enhed. Når det færdige byggeri betragtes i sin helhed, skal man få fornemmelsen af at kigge ind på en klint. Det sætter dermed prikken over i’et, at mursten og mørtel matcher og blender sammen i facaden. Dertil skal byggeriet passe ind i omgivelserne i Nordhavns eksklusive havnemiljø.
Dermed er der omtanke bag enhver detalje i byggeriet – og det gælder også den nye mursten:
- Med Kronløb har vi udviklet en håndstrøgen mursten, som er karakteriseret ved en meget rustik overflade. Murstenen til Kronløbsøen er udført i Flensborgformat, og den er derfor lang, smal og elegant i sit udtryk, hvilket ikke er set så ofte, forklarer Janus Steenberg, arkitekt- & entreprenørrådgiver hos Egernsund Wienerberger.