Murstenen LESS giver 60-80% lavere CO2-aftryk

Mursten - LESS - Rikke Ask & René Lemming

Hos Egernsund Wienerberger har vi udviklet den miljøvenlige mursten LESS, der dokumenterer en CO2-udledning i produktionen, som er 60-80% lavere end en traditionel mursten.

Hvorfor er LESS mere klimavenlig, hvordan er murstenen blevet til, og hvad kan vi forvente af fremtidens mursten? Få svaret her, når vores Head of Product Management og Arkitekt MAA, Rikke Ask, tager dig med på vores rejse i tilblivelsen af LESS.

Det er ikke til at komme udenom, at byggeriet udgør en klimabelastning, som alle i branchen skal tage alvorligt. Byggematerialer står for 11% af verdens CO2-udledning, og derfor er det afgørende, at vi arbejder målrettet med, hvordan vi kan reducere CO2-udledningen fra produktionen af byggematerialer.

Fremtidens mursten er i høj grad på klimadagsordenen hos Egernsund Wienerberger. Vi står bag den blødstrøgne mursten LESS, der adskiller sig fra en traditionel blødstrøgen mursten ved at have 10% mindre råmateriale, fordi vi har lavet tre huller i midten af murstenen. Derudover brænder vi murstenene på biogas, hvilket også bidrager til et bedre klimaaftryk.

Download EPD på LESS her.

 

 

 

 

En miljøvenlig  mursten

De tre huller i midten af murstenen LESS reducerer råmaterialet ler og energiforbruget under tørring og brænding. Det forklarer Rikke Ask, der er Arkitekt MAA og Head of Product Management i Egernsund Wienerberger:

- Der er forskellige måder, vi kan forsøge at nedsætte vores CO2-udledning på. Vi har kigget på murstenens geometri og format og er begyndt at perforere den. Ved at dematerialisere og fjerne 10% af leret, sparer vi omkring 20% energi – både i produktion, transport og indvinding af råvarer.

For at reducere CO2-udledningen yderligere produceres alle vores LESS-mursten med biogas. Det er et led i vores målsætning om, at 50% af energien til vores teglproduktion i Skandinavien fra 2022 skal komme fra biogas, der er en fossilfri og CO2-neutral energikilde.

- Vi oplever en større og større opmærksomhed på klimavenlige mursten og bæredygtige certificeringer. Vores mursten skal derfor sætte mindst muligt aftryk på miljøet. Jo mindre materiale vi skal brænde, jo kortere tid vi skal tørre, og jo mere miljøvenligt brændsel vi bruger, jo bedre er det, siger Rikke Ask.

Murstenen har fået navnet LESS, fordi der er mindre af det hele. Der er mindre ler, vi udleder mindre energi i produktionen, den vejer mindre og er derfor lettere at transportere samt håndtere for mureren.

Udviklingen af LESS-mursten kræver præcision

Det, der adskiller murstenen LESS fra en traditionel blødstrøgen mursten, er selvfølgelig de tre huller. Det har været en stor teknisk udfordring at lave de tre huller, og det er der en helt særlig årsag til:

- Det er meget vanskeligt at lave tre huller i en blødstrøgen mursten i modsætning til en ekstruderet mursten, hvor leret er presset fri for luft ved højt tryk og derfor er meget mere formstabil. Den blødstrøgne mursten skal presses ud igennem en form uden bund. Det er meget vådt og blødt med en vandprocent på omkring 20%, siger Rikke Ask.

Hun forklarer, at de tre huller skal laves i løbet af et par sekunder, inden leret slipper formen, og uden at murstenen deformeres:

- Det kræver en ret høj grad af præcision og hurtighed, fordi leret er så blødt. Det er faktisk ikke så lige til. Vi har i længere tid samarbejdet med de dygtige teknikere på maskinfabrikken, der har arbejdet meget hårdt på at finde den helt rigtige teknik til at lave murstenen LESS. Det tog os lang tid at finde en produktionsmetode, som fungerede i større skala.

   

LESS mursten

   

Nyt udseende samme muligheder

Selvom LESS har tre huller i midten, ligner den stadigvæk en traditionel blødstrøgen mursten. Udsagnet og æstetikken er fuldstændig den samme. Det er muligt at lave de samme forbandter, og den holder murmål.

- Det har også været en af årsagerne til, at det er den vej, vi er gået indledningsvist i udviklingen af fremtidens mursten. Vi har bevaret det danske normalformat, som vi og vores kunder er så glade for, og som vi har brugt igennem hundredvis af år, siger Rikke Ask.

Murstenen LESS findes i en lang række farver, så det giver stadig vores kunder masser af valgmuligheder. Landets arkitekter kan derfor stadig udtrykke sig med facaden og samtidig tænke mere bæredygtigt i materialevalget.
 

Fremtidens mursten er bæredygtig


De tre huller i LESS er første skridt på vores rejse mod fremtidens mursten.

- Nu har vi arbejdet med dematerialisering og fjernet materiale, men bevaret murstenens form, så den kan bruges fuldstændig som en traditionel blødstrøgen mursten. Vi kommer fremover til at gå videre og kigge endnu mere på geometrien for at se, om vi kan udtænke et andet format, ligesom vi stadig arbejder på at bruge endnu færre råvarer, forklarer Rikke Ask og tilføjer:

- Vi vil også kigge endnu mere på, hvordan vi producerer murstenen og optimere i forhold til, hvad vi allerede gør i dag med nye grønne energikilder som for eksempel el-ovne.

LESS - Rikke Ask
LESS mursten

LESS - mursten med bæredygtige fordele

Læs mere om vores miljøvenlige LESS-serie og download vores brochure.


 

News

0Resultater


 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om grønne produkter, bæredygtige projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker