Murstenen LESS giver lavere CO2-aftryk

LESS kampagne

Hos Egernsund Wienerberger har vi udviklet den CO2-besparende mursten LESS, der dokumenterer en CO2-udledning i produktionen, som er 70-90% lavere end en traditionel mursten produceret med naturgas. CO2-besparelsen i produktionen af LESS dækker fase A3 i EPD'en. For den fulde besparelse for hele produktets livscyklus brug vores produktspecifikke EPD’er for LESS.

Hvorfor er LESS mere klimavenlig, hvordan er murstenen blevet til, og hvad kan vi forvente af fremtidens mursten? Få svaret her, når vores Head of Product Management og Arkitekt MAA, Rikke Ask, tager dig med på vores rejse i tilblivelsen af LESS.

Det er ikke til at komme udenom, at byggeriet udgør en klimabelastning, som alle i branchen skal tage alvorligt. Byggematerialer står for 11% af verdens CO2-udledning, og derfor er det afgørende, at vi arbejder målrettet med, hvordan vi kan reducere CO2-udledningen fra produktionen af byggematerialer.
 

    

Fremtidens mursten er i høj grad på klimadagsordenen hos Egernsund Wienerberger. Vi har udviklet en serie af miljøvenlige mursten kaldet LESS. Ved at reducere materialeforbruget med 15% og brænde med biogas reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90% sammenlignet med en traditionel mursten produceret med naturgas. CO2-besparelsen i produktionen af LESS dækker fase A3 i EPD'en. For den fulde besparelse for hele produktets livscyklus brug vores produktspecifikke EPD’er for LESS.

Download EPD på LESS her.

En CO2-reducerende   mursten

Råvarer er generelt en knap ressource, og dematerialisering er derfor én af de vigtigste overskrifter i vores produktudvikling. Dematerialisering betyder, at vi fjerner materiale fra den enkelte mursten, så vi reducerer behovet for ikke-fornybare råstoffer. Det forklarer Rikke Ask, der er Arkitekt MAA og Head of Product Management i Egernsund Wienerberger:

- Der er forskellige måder, vi kan forsøge at nedsætte vores CO2-udledning på. Vi har kigget på murstenens geometri og format og er begyndt at perforere den. Dematerialiseringen giver en energibesparelse i både tørring og brænding - 15% mindre vand skal fjernes fra stenen under tørring, og 15% mindre materiale skal fuldbrændes i ovnen.

For at reducere CO2-udledningen yderligere produceres alle vores LESS-mursten udelukkende med biogas. Det er et led i vores målsætning om, at mindst 65% af energien til vores teglproduktion i Skandinavien fra 2022 skal komme fra certificeret biogas, der er en fossilfri og CO2-neutral energikilde.

- Vi oplever en større og større opmærksomhed på klimavenlige mursten og bæredygtige certificeringer. Vores mursten skal derfor sætte mindst muligt aftryk på miljøet. Jo mindre materiale vi skal brænde, jo kortere tid vi skal tørre, og jo mere miljøvenligt brændsel vi bruger, jo bedre er det, siger Rikke Ask.

Murstenen har fået navnet LESS, fordi der er mindre af det hele. Der er mindre ler, vi udleder mindre energi i produktionen, den vejer mindre og er derfor lettere at transportere samt håndtere for mureren.

Udviklingen af LESS-mursten kræver præcision

Selv om det måske umiddelbart lyder enkelt at lave huller i en mursten, er det faktisk en stor teknisk udfordring at nå i mål med. 

Efter mange forsøg og sparring med vores leverandører af teglværksmaskiner og ikke mindst vores innovative medarbejdere er det lykkedes os at udvikle metode og maskiner, som fungerer i storskala.

- Udfordringen er, at den nystrøgede mursten er meget blød og ikke særlig formstabil, idet den har et meget højt vandindhold. Det kræver både præcision og hurtighed, og processen har taget et par år at perfektionere, siger Rikke Ask

Resultatet er en ny mursten, der reducerer CO2-udledningen i produktionen med 70-90% sammenlignet med en almindelig blødstrøgen mursten brændt på naturgas.

   

LESS mursten

   

Nyt udseende samme muligheder

Murstenen har stadig nøjagtig samme mål, kvalitet og udtryk som en traditionel dansk blødstrøgen mursten.

- Det har også været en af årsagerne til, at det er den vej, vi er gået indledningsvist i udviklingen af fremtidens mursten. Vi har bevaret det danske normalformat, som vi og vores kunder er så glade for, og som vi har brugt igennem hundredvis af år, siger Rikke Ask.

Murstenen LESS findes i en lang række farver, så det giver stadig vores kunder masser af valgmuligheder. Landets arkitekter kan derfor stadig udtrykke sig med facaden og samtidig tænke mere bæredygtigt i materialevalget.
 

Fremtidens mursten er bæredygtig

Vores LESS-serie af CO2-besparende mursten er første skridt på vores rejse mod fremtidens mursten.

- Nu har vi arbejdet med dematerialisering og fjernet materiale, men bevaret murstenens form, så den kan bruges fuldstændig som en traditionel blødstrøgen mursten. Vi kommer fremover til at gå videre og kigge endnu mere på geometrien for at se, om vi kan udtænke et andet format, ligesom vi stadig arbejder på at bruge endnu færre råvarer, forklarer Rikke Ask og tilføjer:

- Vi vil også kigge endnu mere på, hvordan vi producerer murstenen og optimere i forhold til, hvad vi allerede gør i dag med nye grønne energikilder som for eksempel el-ovne.

LESS kampagne
LESS mursten

LESS

En CO2-besparende mursten til fremtidens byggeri

Byg med vores CO2-besparende serie af mursten kaldet LESS og opnå CO2-reduktion.

Ved at reducere materialeforbruget med 15% og brænde med certificeret biogas reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90%. CO2-besparelsen i produktionen af LESS dækker fase A3 i EPD'en.

Murstenen har stadig nøjagtig samme mål, kvalitet og udtryk som en traditionel dansk blødstrøgen mursten og kommer i mange flotte farvevarianter.


 

News

0Resultater


 

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker