”Murstenen er blevet husets DNA”

Fie Bentsen og hendes kæreste Mikkel var ikke i tvivl om, at de skulle have en pæn og enkel lys mursten til deres nye hus. Eller det troede de i hvert fald. Lige indtil de med egne ord faldt pladask for en mere vovet og rustik mursten i et nybyggerkvarter, hvor den helt rigtige mavefornemmelse meldte sig. Mød Fie, der fortæller om processen med at finde den helt rigtige mursten, som krævede adskillige bilture for at blive bestyrket i det endelige valg.FAKTA

Hvem:
Fie Bentsen, 35 år

Hustype:
Funkishus

Mursten:
Bronsgroen

Beliggenhed:
Odder

Opført:
November 2020


 

Murstenen gav et sug i maven

Der var ingen tvivl om, at Fie Bentsens nye hus skulle opføres med mursten. Og nybyggerparret var da også i starten overbeviste om, hvilket udtryk de gik efter. De skulle have en lys og enkel mursten. De blev dog hurtigt udfordret i valget, da de kørte rundt i forskellige nybyggerkvarterer for at suge inspiration til sig:

- Vi havde en klar forestilling om, at vi var til en helt enkel lys mursten. Vi så på mange flotte huse, men vi fandt ikke rigtig nogen mursten, som fangede os, husker hun.

På én af deres køreture blev de begge draget af murstenen på et nybygget hus.

- Vi tænkte begge ’wow den er vild’, og den gav os et sug i maven. Da vi kørte forbi huset for anden gang, synes vi, den var så flot. Det var virkelig en mursten, man lagde mærke til, og som gav os en wow-følelse, fortæller Fie.

Murstenen var vores lyse gyldne hånd- og sandstrøgne mursten Bronsgroen med hvide og sarte grønne nuancer.

Når tvivlen melder sig

Efter at have kørt forbi huset med favoritmurstenen et par gange, blev parret i tvivl om, hvorvidt det nu også skulle være den mursten. Da de kom hjem og så billeder af murstenen, var det nemlig slet ikke sådan, de huskede stenen og dens udtryk.

- Vi kørte til Teglparken i Vejle, hvor man kan se små mure af teglproducenternes forskellige mursten. Her stod vi også med en følelse af, om det mon var den rigtige mursten for os. Vi fik derfor fat i en håndprøve af Bronsgroen og forsøgte at stable de otte mursten på forskellige måder for at få et indtryk af, hvordan det mon kunne se ud, siger Fie og uddyber:

-  Det er svært at vurdere mursten ud fra små prøvetavler og halve vægge udenfor kontekst. Vi synes, det var svært at skalere op til et helt hus. Det kan være svært at vurdere helheden og det samlede udtryk. Især med en mursten som Bronsgroen, der er så forskellig fra mursten til mursten på grund af sit spil og derfor skal opleves i virkeligheden.

”Du kan ikke bare udskifte murstenen”

Hurtigt fandt Fie og Mikkel ud af, at den mursten, de havde forelsket sig i, var opført på tre huse i det samme område. At se murstenen i virkeligheden på flere huse bestyrkede dem i valget.

- Vi havde ikke troet, at vi skulle tage et vovet murstensvalg. Du kan jo udskifte køkkenet, men du udskifter ikke murstenen. Derfor var murstenen, sammen med husets form, også det absolut vigtigste valg for os, fordi vi ikke kan lave det om, forklarer Fie.

I sidste ende var det mavefornemmelsen, som kæresteparret valgte at følge:

- Bronsgroen er vild og vovet, men uden at det bliver vanvittigt. Vi faldt for det rustikke udtryk, og det levende spil, som murstenen giver i sin helhed. Den giver virkelig huset et helt særligt udtryk og er endt med at være husets DNA mere end formen på huset.

     

     

Murmønster tilfører variation

Valget af en grålig fuge gav sig selv for Fie og Mikkel, da de allerede havde forelsket sig i det bestemte udtryk på de tre huse med samme mursten og fugefarve.

Det var dog ikke kun murstenen, som parret brugte tid på at vælge.

- Vi tænkte, at der skulle ske lidt i murværket, så det ikke blev for kedeligt på den side af huset, hvor der ikke sker så meget. Vi talte med typehusfirmaet om muligheder for forskellige forbandt og reliefmurværk og fandt et udtryk, der lige var os, fortæller Fie.

Mellem udvalgte vinduer er murstenen trukket en anelse tilbage, og det tilfører variation i facaden.

Herudover var det vigtigt, at murstenen passede til parrets ønsker om sorte facadeelementer på tag, udhæng, faldstammer, vinduer og døre.

     

"Bronsgroen er vild og vovet, men uden at det bliver vanvittigt. Vi faldt for det rustikke udtryk, og det levende spil, som murstenen giver i sin helhed. Den giver virkelig huset et helt særligt udtryk og er endt med at være husets DNA mere end formen på huset."

Fie Bentsen
Nybygger

     


 

3 gode råd fra Fie

1 | Kør rundt i nybyggerkvarterer

Brug en weekend eller to på at køre rundt i nybyggerkvarterer. Sug indtryk til dig og få gode idéer fra andre nybyggere. At se på andre huse kan være med til at skubbet dine grænser for, hvad du synes er fedt, men det kan også gøre dig mere sikker i dit valg, fordi du får bekræftet, hvad du godt kan lide. Vær ikke bange for at banke på, hvis du finder en mursten, du synes er flot og vil vide, hvilken der er brugt.

2 | Find ud af, hvilket udtryk du er til

Man kan have en forestilling om, hvad man godt kan lide, men det er ikke altid, at det viser sig at holde stik, når man dykker ned i de forskellige muligheder og valg, der følger med et nybyggerhus. Find inspiration til mursten og husets udtryk på sociale medier. Vi har turdet at skille os ud, fordi vi søgte inspiration fra andre.

3 | Brug en ekstra måned på dine valg

Når man endelig får grunden, bliver man tilbøjelig til at tænke ’Nu skal vi bare se at få bygget’. Men det er virkelig godt givet ud at undersøge mulighederne, gennemtænke materialevalg og løsninger og bruge en ekstra måned på at finde inspiration, så du er sikker på, at det færdige hus bliver lige, som du drømmer om.

     


 

Samme mursten går igen indenfor

Rå mursten egner sig ikke kun til udvendige facader, men kan i den grad også være utroligt smukke indenfor som dekoration i indretningen af et eller flere rum.

I funkishuset i Odder går samme mursten også igen indenfor i køkken-alrummet, ved biopejsen og på væggen for enden af køkkenøen ud mod terrassen.

- Vi havde egentlig ikke overvejet, at vi skulle have mursten indenfor, men da vi faldt for Bronsgroen og dens rustikke udtryk, var vi ikke i tvivl om, at den kunne skabe en fed kontrast indenfor til de hvide vægge. Det tilfører noget varme og charme til rummene indenfor, siger Fie.

Parret flyttede ind i drømmehuset den 1. november 2020 og har ikke fortrudt noget siden:

- Vi gik efter et smukt murstenshus i funkisstil med åbenhed og store vinduer, så vi kunne få masser af lys ind. Huset er bygget op efter vores køkken-alrum, der er husets hjerterum, så her har vi fået flest kvadratmeter og skabt plads til hygge, afslutter hun.

     


"Vi havde egentlig ikke overvejet, at vi skulle have mursten indenfor, men da vi faldt for Bronsgroen og dens rustikke udtryk, var vi ikke i tvivl om, at den kunne skabe en fed kontrast indenfor til de hvide vægge."

Fie Bentsen
 


 

Sådan valgte Mathilde mursten

Rød er ikke bare rød. Matilde gik efter den helt rigtige røde nuance og var inspireret af den klassiske murermestervilla.

Husbygger Mathilde Felthaus


 


 

Skab din drømmebolig med den helt rigtige mursten

Få inspiration til valg af mursten

At vælge mursten til dit nye hus er en stor beslutning. Det er ikke bare et element, du skifter ud, når du har brug for forandring.

Vi har skabt et univers for nybyggere, hvor du kan få inspiration til at skabe dit eget individuelle nybyggerhus med den helt rigtige mursten og det helt rigtige udtryk.

Besøg vores nybyggerunivers

     


 

Nysgerrig på Bronsgroen?

Sammensæt murstenen med op til 10 forskellige fugefarver og download teksturen. 

Læs mere her

Leg med udtrykket

Vælg mellem vores mursten, fugefarver, forbandttyper og facadeelementer og se, hvordan det vil se ud på murværket eller din hustype.


 

Prøv vores HusDesigner

Få vores brochure

Vores brochure er designet til dig, som skal vælge den helt rigtige mursten til din drømmebolig.
Her finder du masser af inspiration til valg af mursten, artikler med andre husbyggere, gode råd og meget andet, der kan hjælpe dig videre i inspirationsfasen og beslutningsprocessen.

Få brochuren her


 

Se mere fra vores nybyggerunivers


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker