Æbeløens mursten matcher fuge, tag og altaner

Dezeen Award Æbleøen Arhus Cebra Arkitekter

 

I hjertet af Aarhus finder man Æbeløens 146 eksklusive boliger, der er en nyfortolkning af Øgadekvarterets klassiske byhuse. Som en arkitektonisk prik over i’et er facadernes farver nøje afstemt, så vores mursten matcher de øvrige facadeelementer.

 

Vores mursten bidrager til at få moderne og autentisk til at gå hånd i hånd i Æbeløen. Det både bemærkelsesværdige og prisbelønnede boligprojekt er beliggende tæt på botanisk have i det aarhusianske Øgadekvarter, hvilket afspejler sig i de 10 byhuse og 136 lejligheder på i alt 11.800 kvadratmeter.

De mondæne boliger er nemlig designet med inspiration fra områdets klassiske ejendomme af tegnestuen CEBRA, der har udviklet området i et samarbejde med Raundahl & Moesby som totalentreprenør.

Røde, brune og grå mursten understøtter nyfortolkning

Arkitekten har ladet Øgadekvarterets historiske ejendomme give genklang i Æbeløens arkitektur. Til området er der tilføjet en helt ny gade, der er døbt Æbeløgade og skaber sammenhæng fra den ene ende til den anden.

CEBRA har kombineret og nyfortolket Øgadekvarterets karakteristiske arkitektoniske elementer. Derfor byder området på klassiske murstensfacader, skrånende tage, markante vinduesrammer og grønne oaser, som er med til at binde historie og fremtid sammen, hvilket også fremgår af projektets hjemmeside.

Vi har forsynet boligerne med mursten i klassiske røde og brune farver, der med de varme toner vækker nostalgi, men også med en lysegrå mursten, som tilfører et mere moderne look. Vores arkitekt- og entreprenørkonsulent Søren Henrichsen fortæller:

- Æbeløen er et hyggeligt og specielt område, og for Egernsund Wienerberger har det været spændende at sætte vores præg på facaderne, hvor murstenene spiller en afgørende rolle i forhold til at få farvesammensætningen på byhusene til at gå op i en højere enhed og samtidig passe godt sammen med de omkringliggende bygninger.

Murstenene omfavner gennemgående farvevalg

Til Æbeløens facader er valgt vores blødstrøgne mursten EW2207 Rød Mørk i en dybrød teglfarve samt den brune mursten EW2412 Strato, der har et afdæmpet spil i mørkere brune nuancer. De røde og brune farver får modspil af vores lysegrå mursten EW2166 Sisteron.

Som et særligt kendetegn for området pryder forskellige farvetoner facaderne på de enkelte bygninger, der hver især er præget af et gennemgående farvevalg:

- Farverne på murstenene er nøje udvalgt, så de matcher facadens øvrige elementer, herunder fuge, vinduesrammer, tag og altaner. Heldigvis har vi hos Egernsund Wienerberger et bredt sortiment, ikke mindst når det gælder de klassiske røde og brune nuancer, fortæller Søren Henrichsen og fortsætter:

- Det skal ikke være nødvendigt at gå på kompromis, hverken når det gælder farve eller kvalitet. Derfor er det vigtigt for os at kunne imødekomme de fleste ønsker til farve med vores store udvalg af farvevarianter, der også tæller den populære Sisteron, som her med den lysegrå tone skiller sig ud fra de andre farver.


 


"Det var vigtigt, at fugen skulle blende fuldstændigt sammen med murstenene, og her gør en stentavle underværker for at kunne justere tidligt i processen og finde frem til det ønskede udtryk og den helt rette kombination."

Søren Henrichsen, arkitekt- og entreprenørkonsulent, Egernsund Wienerberger
 

Mursten og fuge smelter sammen

Med det gennemgående farvevalg in mente, er der dog ikke bare lagt kræfter bag at finde de helt rette farver til murstenene, men også til fugerne. Dette banede en række stentavler vejen for, lyder det fra Søren Henrichsen:

- Takket være et antal stentavler, hvor kombinationen mellem mursten og fugefarve blev testet, kunne vi bedømme murstenene sammen med de specifikke fugefarver i en større sammenhæng. Det var vigtigt, at fugen skulle blende fuldstændigt sammen med murstenene, og her gør en stentavle underværker for at kunne justere tidligt i processen og finde frem til det ønskede udtryk og den helt rette kombination.

En mock-up på byggepladsen giver ikke bare anledning til at sætte vejrbestandigheden på en prøve, men også til at se det visuelle udtryk an med egne øjne direkte på byggepladsen.

Æbeløen hiver arkitekturpris hjem

I 2021 blev projektet tildelt Stadsarkitektens Særpris i forbindelse med Arkitekturens Dag, hvor Aarhus Kommune hvert år præmierer smukt og vellykket nybyggeri.

I bedømmelsen blev der blandt andet lagt vægt på, hvordan farver og materialer er med til at skabe helhed og samle Æbeløens bygninger til en stærk helhed. Dette fremgår af Aarhus Kommunes hjemmeside:

- Bebyggelsen fremstår som en sammensat bybebyggelse, der har vredet og trukket og gentænkt de klassiske byhuse til én samlet flot kompositioneret helhed. Indgang, vinduer og kvisten er her oversat, og altaner og terrasser bidrager til boligkvaliteter, og der er demonstreret et usædvanlig smukt arbejde med materiale- og farvesammensætning. Dette omhyggelige arbejde samler bebyggelsens mange elementer til en helhed.

Desuden blev bebyggelsen longlistet til Dezeen Awards 2021.

 

Information om Æbeløen

Projektets navn: Æbeløen
Arkitekt: CEBRA
Produkt: EW2207 Rød Mørk, EW2412 Strato og EW2166 Sisteron
Opført: 2016-2020

En sandfarvet blødstrøgen mursten med hvide og mørkegrå nuancer. 

En rød blødstrøgen mursten. Rød mørk er en rød renfarvet mursten med en dybrød teglfarve.

En brun blødstrøgen mursten med spil i brune nuancer. Strato er en dyb brun mursten med et afdæmpet spil i mørkere brune nuancer.

   

Bestil vores bog om mursten - "Én mursten ad gangen"

Et opslagsværk med inspiration, sortiment og viden i én og samme bog – til arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/SMursten: EW2445 Persa | Rhododendron Hus, Grønttorvet


 

På udkig efter en mursten i den helt rette farve?

Oplev hele vores sortiment at mursten i et hav af forskellige farver og overflader.

Vores murstenskollektion

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration direkte i indbakken.

Tilmeld dig her

Mursten til dit næste byggeprojekt?

Kontakt vores salgsafdeling, hvis du har behov for sparring om mursten til et byggeri med konkrete udfordringer.

Kontakt os her

    


 

Seneste artikler

0Resultater

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker