Arkitekterne ønskede en nedtonet beklædningstegl med skyggeeffekt på Orkesterplassen

Facade cladding: URBAN Christianshavn | Orkesterplassen, Norway

 

Orkesterplassen er et nyt boligprojekt, placeret centralt i Stjørdal centrum, med nær tilknytning til de urbane omgivelser. Arkitekterne fik til opgave at videreføre teglindslaget i byen og endte op med vores moderne beklædningstegl URBAN Christianshavn. For at bryde facadens volumen op har arkitekterne leget med forskellige lægteafstande. Totalentreprenøren fremhæver også flere monteringsfordele med facadematerialet.

 

Sammen med Torgkvartalet og Kimen Kulturhus indrammer den L-formede bygning kvarteret med den flotte Byparken i midten. Bygherren er Vennatrø Byutvikling AS, og de 55 nye lejligheder er tegnet i samarbejde mellem arkitektbureauerne Nordic Office of Architecture og Haptic Architects. Boligprojektet bygges af totalentreprenør Skanska Norge AS og forventes færdigt i sommeren 2022.

Rødlig nedtonet beklædningstegl med horisontal karakter

I Stjørdal centrum præges en del bygninger fra 60’erne og 70’erne af tegl. Dette har kommunerne ønsket at videreføre, og de har indarbejdet det i deres æstetiske retningslinjer for centrumsområdet. Arkitekterne fik derfor, på vegne af bygherren, til opgave at finde et teglmateriale til Orkesterplassen, som skilte sig ud fra en traditionel murstensfacade. De lagde sig fast på vores moderne beklædningstegl URBAN.

- Beklædningstegl fra Egernsund Wienerberger blev et godt valg, som både gav den ønskede materialekvalitet og et facadesystem, som er godt tilpasset byggeri og drift. Bygningen har en horisontal karakter, og man valgte en U-profil, fordi det giver den største skyggeeffekt, som understreger horisontaliteten, fortæller Marianne Lommerud, associeret partner i Nordic Office of Architecture, og tilføjer:

- Bygningen ligger tæt på Kimen Kulturhus, som har en markant volumen med sorte stålfacader. Vi valgte en rød beklædningstegl både for at balancere i forhold til nabobebyggelsen, men også fordi rød tegl er meget brugt lokalt. Vi ønskede en ikke for stærk rød farve, hvilket vi fandt i URBAN Christianshavn beklædningstegl. Farvespillet i stenen giver variation og et nedtonet hovedindtryk.

   

URBAN U Christianshavn

URBAN U Christianshavn er en flot teglrød beklædningstegl med et strejf af sort spil.

Teglens overflade på U-profilen er ru og varieret og vil i samspil med sol og skygge bidrage med et levende og nuanceret udtryk. U-profilen har et markant overlap og en horisontal profil, der giver en tydelig struktur og et markant relief på facaden.

   

Per Ivar Ødegaard, produktchef hos Egernsund Wienerberger, fortæller om URBAN Christianshavn i U-profil

- URBAN Christianshavn i U-profil med rødlige toner er den beklædningstegl, vi sælger mest af. U-profilen har en robust og ru profil, som giver en kraftig struktur og et spændende udtryk i muren i kraft af et naturligt spil med sol og skygge. Den klassiske teglrøde farve præger i høj grad bybilledets oprindelige arkitektur, og vi ser nu stadig oftere, at de rødlige toner vender tilbage i nye bygninger. Det er en klassisk trend, som vækker nostalgi og udstråler varme. 

Ødegaard fortsætter: 

- URBAN beklædningstegl er et innovativt byggemateriale, som kombinerer æstetik og funktionalitet. Målet er at tilbyde slanke, ventilerede facadeløsninger, som er hurtige at montere, men som også har lang holdbarhed og er økonomisk fordelagtige for dem, der ejer og drifter bygningen.

     


"Beklædningstegl fra Egernsund Wienerberger blev et godt valg, som både gav den ønskede materialekvalitet og et facadesystem, som er godt tilpasset byggeri og drift."

Marianne Lommerud
Associeret partner i Nordic Office of Architecture

     

Beklædningstegl gør det muligt at arbejde med forskellig lægteafstand

På facaden til Orkesterplassen har arkitekterne arbejdet med forskellige lægteafstande for at bryde volumenen op.

- Fra projektets tidlige fase har det været ønsket at bryde volumenen op med horisontale balkonrækværk med det samme materiale som facaden og med en nedtoning af volumenen, som giver fine tagterrasser. Vi ønskede også subtile vinduesbånd for at knytte vinduerne sammen i facadefladen. Dette er løst ved at benytte den samme sten, men med en tættere lægteafstand. Det giver et andet skyggespil og det præg, vi var ude efter, fortæller Lommerud.

Arkitekterne har også kombineret URBAN Christianshavn med gråt plademateriale:

- I sokkeletagen har man valgt et gråt plademateriale for at vise forskellen på det udadvendte erhvervsliv og boligerne. Her er der andre udadvendte funktioner, som i større grad relaterer sig til bylivet med andre vinduesformater og et andet facadeudtryk, siger Lommerud.

Skanska fremhæver fordelene med beklædningstegl

Det er første gang, Skanska har brugt URBAN beklædningstegl i et byggeprojekt. Totalentreprenøren fremhæver flere fordele ved facadeproduktet: 

- URBAN beklædningstegl er en type facadesten, som ikke er blevet brugt i byggeprojekter af Skanska før. Det har alligevel flere fordele, som har gjort facadeproduktet til et spændende valg for dette projekt. Blandt andet monteres murstenen uden brug af mørtel. Det betyder, at det er mere egnet til montering om vinteren sammenlignet med traditionelle teglfacader. Desuden er det et naturligt produkt, som egner sig godt med hensyn til genbrug. Hvis behovet skulle opstå, kan gamle facadesten afmonteres og bruges igen. Cirkulær økonomi er noget, Skanska fokuserer mere og mere på, fortæller Gunnar S. Skar fra Skanska, projektleder på Orkesterplassen. 

På Orkesterplassen er facadestenen monteret på trykimprægnerede lægter, og alle hjørnesten er fermenteret.

- I alt er der brugt over 250 tons sten. Arbejdet er udført med kvalitet og præcision af Skanskas egne fagfolk. Hver sten har desuden forskellig farvetone, som giver et fint spil. Farven på facaden vil også variere afhængigt af vejr- og lysforhold, fortæller Skar. 

Han afslutter: 

- URBAN beklædningstegl er robust og kræver ikke vedligeholdelse. Hvis en sten mod forventning bliver ødelagt, vil den relativt enkelt kunne skiftes ud.

   

FAKTA om Orkesterplassen:

Projektets navn: Orkesterplassen
Arkitekt:Nordic Office of Architecture og Haptic Architects
Beklædningstegl:URBAN Christianshavn i U-profil
Opført: 2022


 


 

Nysgerrig på beklædningstegl?

Er du også interesseret i et cirkulært materiale som URBAN beklædningstegl, der er nemt og hurtigt at montere?

 

Brug for input til valg af teglprodukter?

Så er du velkommen til at kontakte vores medarbejdere, der står klar med rådgivning og inspiration.

 

Besøg vores showroom

Du er mere end velkommen til at besøge vores showroom, hvor du kan gå på opdagelse i vores produkter til facaden.

 

   

   

Seneste artikler

0Resultater


 

   

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

  

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker