Bellakvarterets murstensfacader indkapsler både det opsigtsvækkende og det traditionelle

Glazed brick slips and Matzen bricks | Bellakvarter 18 & 20, Copenhagen

 

Bellakvarter er navnet på den nye Københavnske bydel, der skyder op omkring Bella Center i Ørestaden. Det nye kvarter kommer til at rumme et væld af muligheder – her kan man bo, arbejde og komme som gæst. Et af de imponerende byggerier der skyder op er byggefelt 18 og 20, som er tegnet af Praksis Arkitekter og opføres med vores glaserede teglskaller og håndstrøgne mursten.

 

Det nye Bellakvarter mellem Field’s og Bella Center tager form. Området består af en skøn blanding af boliger, erhverv, handel, konference- og hotel-faciliteter, nystartede virksomheder såvel som store og velrenommerede domiciler. Når Bellakvarteret står færdigt, har København fået endnu en mangfoldig bydel.  

Praksis Arkitekter har tegnet en række karré-bebyggelser i det nye Bella Kvarter, heriblandt byggefelt 18 og 20, der begge udføres med vores sten. De to byggefelter, der kaldes Bella 18 og Bella 20, er ligesom kvarterets øvrige byggefelter prækvalificeret til DGNB Guld. 

Bella 18 udføres med 155.000 af vores glaserede teglskaller i to gule nuancer og en hvid, der giver en blank og reflekterende overflade. Det er den hollandske virksomhed Panningen, der også er en del af Wienerberger-koncernen, som har stået for glaseringen af stenene til Bella 18.

Bella 20 udføres med tre af vores håndstrøgne mursten i røde nuancer, nemlig Red Castle, Rosé og Rød m/spil.

Glaserede teglskaller skaber særegent udtryk i Bellakvarteret

Det er bestemt ikke tilfældigt, at netop Bella 18 udføres med glaserede teglskaller og bygges i hele 13 etager. Det fremgår allerede af lokalplanen, at boligbyggeriet er noget helt særligt for kvarteret. 

Med sin centrale placering overfor Metropladsen, markerer Bella 18 – sammen med de øvrige byggefelter omkring pladsen – nemlig en vigtig indgang til det nye boligkvarter i Ørestaden. Det fortæller Christian Tilma, der er Associeret Partner hos Praksis Arkitekter: 

- Bella 18 bliver noget helt særligt i sit udtryk og skiller sig markant ud fra de øvrige byggefelter, netop fordi byggeriet skal markere en indgang til hele Bellakvarteret. De glaserede teglskaller bidrager med en friskhed, der klæder området. Han uddyber: 

- Stenenes farver og blanke, glaserede overflade giver et unikt og iøjnefaldende udseende, som på elegant vis markerer indgangen til kvarteret. Samspillet mellem de blanke sten, den formglatte og den strukturerede beton tilføjer et grafisk lag til facaden og en facadens logik til bygningen som helhed som følge af byggemetoden med sandwichelementer. 

Stueetagen og bygningens pergola langs fortovet skiller sig ud ved at være helt gulglaseret, hvor de næste etager opefter bliver gradvist lysere.

Bygningen er opført af sandwichelementer i beton; en byggemetode, der både rummer fordelene ved tidlig montering af den færdige facade, men også stiller store krav til design, udførelse på fabrik og montage.
"Bella 18 bliver noget helt særligt i sit udtryk og skiller sig markant ud fra de øvrige byggefelter, netop fordi byggeriet skal markere en indgang til hele Bellakvarteret. De glaserede teglskaller bidrager med en friskhed, der klæder området."

Christian Tilma
Associeret Partner hos Praksis Arkitekter

   

Håndstrøgne mursten til karrébyggeri

Hvor Bella 18 er enestående og skiller sig ud fra byggemængden, skal Bella 20 derimod indskrive sig i den allerede eksisterende karréstruktur i Bellakvarteret. Bygningen står nemlig op imod byggefelt 23, som er et skalmuret byggeri med en helt anderledes karakter: 

- Byggefelt 23 er et skalmuret byggeri med grovstruktur-mursten, og Bella 20 bliver også tilsvarende groft, men afdæmpet i sit udtryk. Med sit rustikke udseende glider de håndstrøgne mursten naturligt ind i den øvrige karréstruktur. De tre forskellige røde mursten giver bygningen et nuanceret udtryk, fortæller Christian Tilma.

Mursten skaber rammerne for forstadens fællesskaber

Drømmen om at bo i byen tiltrækker flere og flere børnefamilier, men ønsket om egen have og grønne omgivelser står også højt på manges ønskeliste. Visionen med Bellakvarteret er netop at kombinere byens liv med forstadens fællesskaber og naturens frirum. Her kan man bo tæt på byen, men med ro til at trække sig tilbage.

Christian Tilma og Praksis Arkitekter har haft fokus på at gøre plads til naturen – blandt andet ved at anlægge et stort sammenhængende gårdrum mellem Bella 18 og 20. Her har de prioriteret at bygge med den store mængde jord, det kræver, for at få naturen til at blomstre: 

- Vi har store ambitioner om et frodigt gårdrum med store træer og kraftig bevoksning. Det er en svær ambition, for sådan en bevoksning kræver meget jord og hæmmes ofte af intensivt forsyningsarbejde. Vi har etableret en effektiv cykelkælder, som øger vores beplantningsmuligheder, siger Christian Tilma og fortsætter: 

- Vi tager biodiversitetskrisen meget alvorligt, og derfor har det været vigtigt for os at få bredde, højde og jorddækning nok til kraftig bevoksning og øget natur.

Bella 18 forventes at stå færdig til foråret 2024, mens Bella 20 er klar til indflytning til efteråret 2023. De første beboere flyttede ind i Bellarækkerne i Bellakvarter i december 2016. I alt skal der etableres cirka 2.400 boliger i området, og når de står klar, vil Bellakvarteret tælle godt og vel 6.000 beboere.

 

Information om Bellakvarteret

Bygherre: Bellakvarter Projektselskab
Totalentreprenør: V8 Construction
Ingeniør: Artelia
Arkitekt: Praksis Arkitekter
Projektets navn: Bellakvarter Bella 18 og Bella 20
Produkter: Håndstrøgne mursten Red Castle, Rosé og Røde m/spil og glaserede teglskaller fra Panningen i Holland.
Opført: 2021-24


 

Bestil vores bog om mursten - "Én mursten ad gangen"

Et opslagsværk med inspiration, sortiment og viden i én og samme bog – til arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S

   


 

Vil du læse mere om vores glaserede tegl?

Her finder du både information og inspiration.Vil du have inspiration direkte i indbakken?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på vores produkter, referencer og meget andet.

 

    


 

Seneste artikler

0ResultaterVisualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker