Lokal produktion og CO2-besparende materialevalg kendetegner Brf Aulan i Mölndal

Brick: EW0477 Mahogni - EW0109 Vit Marmor | Brf Aulan, Sweden

 

Boligblokken Aulan er den første af fire blokke i Pedagogen Park i Mölndal. Projektet er udviklet af Skanska Bostadsutveckling og byder på nybyggede, lyse boliger med fokus på lokal produktion og bæredygtighed for mennesker, der foretrækker ro frem for byens puls. Til Brf Aulan har vi leveret to klimaforstærkede mursten, som begge passer godt ind i Skanskas systematiske klimaarbejde og skaber variation og liv i facaderne.

 

Brf (boligforeningen) Aulan i Göteborg markerer starten på en af Skanska Bostadsutvecklings store satsninger i området Pedagogen Park i Mölndal. Med sine 72 lejligheder vil Brf Aulan tilbyde en oase tæt på alt, hvad man har brug for – samtidig med at du har naturreservatet Änggårdsbergen lige rundt om hjørnet.

Boligblokken Aulan er den første af fire blokke i området, hvor Skanska har bevaret et stærkt bæredygtighedsperspektiv gennem hele processen. Blandt andet skal den lokale produktion fremmes, med drivhuse og plantningsområder til hver blok. Derudover er der tænkt meget over materialevalget som en del af det systematiske klimaarbejde – og det er her, vi hos Egernsund Wienerberger kommer ind i billedet.

   

"Deres [Egernsund Wienerbergers] CO2-besparende mursten var blevet leveret til Gottorps Hage i Malmö, som er et af vores store prestigeprojekter i Sydsverige. Derfor begyndte vi at se på, om deres mursten også kunne passe til Aulan. Det viste sig, at vi kunne reducere vores klimaaftryk med 35-40 procent ved at vælge LESS."

Martin Hagman
Projektchef på Skanska

   

Inspiration fra projekter i syd

Skanskas ambition for Pedagogen Park var at spænde bæredygtighedsbuen op til opførelsen af hver ny boligblok – og Brf Aulan var den første. Martin Hagman, projektleder hos Skanska, siger:

– Først undersøgte vi, om vi kunne lave al pladsstøbt beton til grøn beton, og det lykkedes. Dette reducerede CO2-aftrykket og gav os mulighed for at skabe målbare data ved hjælp af EPD’er. Stål og beton har den største påvirkning, men nu arbejder vi i større udstrækning med andre materialer. Det var sådan, Egernsund Wienerbergers CO2-reducerende mursten kom ind i billedet.

Han fortsætter:

– Vi spreder ofte de gode eksempler og fortæller om ting, vi gør internt i Skanska, og det var sådan, vi kom til at høre om Egernsund Wienerberger. Deres klimaforbedrede mursten var blevet leveret til Gottorps Hage i Malmö, som er et af vores store prestigeprojekter i Sydsverige. Derfor begyndte vi at se på, om deres mursten også kunne passe til Aulan. Det viste sig, at vi kunne reducere vores klimaaftryk med 35-40 procent ved at vælge LESS. Da jeg så fik Skanska Bostadsutveckling med på banen, kontaktede jeg Egernsund Wienerberger, og sammen lykkedes det os at lave denne forretning.

Mursten skaber liv og variation

Skanska valgte vores mursten EW0477 Mahogni i en LESS-variant og EW0109 hvid marmor fremstillet med biogas. Ifølge lokalplanen ønskede man en variation i facaderne, hvilket var en væsentlig årsag til valget af mursten. Martin Hagman forklarer:

– I stueetagen har vi stående mursten, der så skifter til liggende sten, netop for at skabe variation. Til trappeopgangene har man valgt at arbejde med forskellige farver for at skabe liv i facaden. Desuden er tegl over tid et bæredygtigt materiale, som ikke kræver megen vedligeholdelse af boligforeningen.

Det første LESS-projekt i Vestsverige

Brf Aulan er det første projekt i det vestlige Sverige, som vi har leveret mursten til fra vores LESS-serie, og vi er glade for at få lov at være en del af deres systematiske bæredygtighedsarbejde. Mikael Lorentzon, regional salgschef i Vestsverige, fortæller:

– Boligblokken Aulan er det første LESS-projekt i Vestsverige, og det er selvfølgelig sjovt at se, hvordan vores miljøsten får mere og mere opmærksomhed også i det vestlige Sverige. Skanska tog tidligt kontakt til os og ønskede at se på sten, og jeg synes, det er godt, når vi kan arbejde på den måde. Det er altid godt at inddrage os tidligt i processen.

Han suppleres af Martin Hagman:

– Med Egernsund Wienerbergers interesse for at skabe et referenceprojekt i Göteborg lykkedes det os at få et godt projekt i gang sammen. For Skanska er bæredygtighed et meget vigtigt spørgsmål, og materialet tegl har et stort potentiale i forhold til at reducere den samlede effekt af byggeri. LESS-serien er et godt skridt i den retning. 

Han afslutter:

– Det handler om at finde leverandører, der har et omkostningseffektivt design. Her spiller murstensleverandøren en vigtig rolle, da de med deres ekspertise skal kunne være med til at projektere en omkostningseffektiv løsning, hvilket er en forudsætning for et godt resultat.

Nu er murerarbejdet i fuld gang, og Brf Aulan forventes at stå klart i september 2023.

 

Information om Brf Aulan

Projektets navn: Brf Aulan
Bygherre: Skanska Bostadsutveckling
Produkter: EW0477 Mahogni i en LESS-variant samt EW0109 Vit Marmor fremstillet med biogas
Færdig: 2023

 

 

LESS mursten

LESS

En CO2-besparende mursten til fremtidens byggeri

Byg med vores CO2-besparende serie af mursten kaldet LESS og opnå CO2-reduktion.

Ved at reducere materialeforbruget med 15% og brænde med certificeret biogas reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90%. CO2-besparelsen i produktionen af LESS dækker fase A3 i EPD'en.

Murstenen har stadig nøjagtig samme mål, kvalitet og udtryk som en traditionel dansk blødstrøgen mursten og kommer i mange flotte farvevarianter.

 

 


 

Dyk ned i vores sortiment af mursten

Egernsund Wienerberger tilbyder en lang række mursten med varierende overfladestrukturer og i et væld af farver.

 

Vil du have inspiration direkte i indbakken?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på vores produkter, referencer og meget andet.

 

Brug for input til valg af teglprodukter?

Så er du velkommen til at kontakte vores medarbejdere, der står klar med rådgivning og inspiration.

 

    

 

 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker