Gry Astrup er klar til at forsvare titlen som Danmarks bedste murer

Gry Astrup, Murer - DM i Skills

 

Deltagerne ved dette års DM i Skills for murere får uden tvivl kamp til stregen. Sidste års vinder, Gry Astrup, går nemlig benhårdt efter titlen som Danmarksmester igen, så hun kan komme med til WorldSkills i Shanghai. Vi har mødt den forsvarende mester for at få et indblik i passionen for murerfaget og træningen op til DM i Skills i april.

 

Når DM i Skills løber af stablen den 28.-30. april i Kultur- og Bevægelsespark Høng, vil 18-årige Gry Astrup igen være at finde blandt de seks unge murerlærlinge, der skal dyste om titlen som Danmarks bedste murer. Hun vandt nemlig Danmarksmesterskabet i 2021 og sikrede sig dermed en fribillet til dette års DM i Skills for murere. 

Vi har talt med den forsvarende mester for at få et indblik i, hvorfor murerfaget er en interessant karrierevej, og hvordan DM i Skills har gjort hende endnu dygtigere.

Flere unge skal få øjnene op for mursten

Kun hver femte (20 procent) af de unge, som færdiggør 9. og 10. klasse til sommer, har søgt ind på en erhvervsuddannelse. Det svarer mere eller mindre til niveauet for de seneste ni år og er dermed også et godt stykke fra målet om, at 25 procent af de unge skal vælge en erhvervsuddannelse. 

Derfor er det også vigtigt, at vi bakker op om et initiativ som DM i Skills, der gennem faglig stolthed og rollemodeller kan være med til at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Det fortæller vores kommercielle direktør, Peter Høffner Thomsen:

- Byggeriet buldrer derudaf, men vi mangler hænder til at udføre arbejdet. Hos Egernsund Wienerberger repræsenterer vi en flere hundredårig tradition for mursten og ønsker at føre passionen for murværk videre til de kommende generationer. Vi vil gerne støtte op om, at flere unge får øjnene op for en erhvervsuddannelse. Samtidig er vi glade for, at de unge på landets mureruddannelser går op i at udføre kvalitetshåndværk og at bruge vores materialer korrekt. Derfor er det vigtigt for os at være blandt hovedsponsorerne for murerfaget ved DM i Skills.

Murer i blodet

Gry Astrup er født i en murerfamilie, men havde egentlig ikke selv tænkt på at blive murer. Alligevel var hun nødt til at prøve det af, da hun skulle i erhvervspraktik i folkeskolen. Hun fandt selv frem til murerfirmaet Glenn Østergaard i Spjald, der havde haft flere lærlinge, som havde deltaget ved DM i Skills. Efter bare fem dage i praktik fik hun tilbudt en lærlingekontrakt, som hun takkede ja til efter sin afgangseksamen i 9. klasse. 

- Jeg havde ikke fortalt, at jeg kom fra en murerfamilie. Jeg tror, at jeg overraskede positivt, fordi jeg måske både havde flair for håndværket og jo også havde en hel del viden om faget med hjemmefra, fortæller hun. 

På Herningsholm Erhvervsskole blev Gry hurtigt håndplukket som én af dem, man ville satse på til mesterskaberne i murerfaget. Fra et lokalt mesterskab strøg hun videre til et regionsmesterskab, og da det også blev vundet, pegede vejen direkte mod en kamp om det danske mesterskab, hvor hun løb med titlen som Danmarksmester i 2021. 

- Jeg trænede weekender og hverdagsaftener i månederne op til. Både fordi jeg synes, det var sjovt, men også fordi det er nødvendigt, hvis man skal have en chance for at vinde. Jeg murede opgaven syv gange inden mesterskabet, for jeg skulle bare kunne den. Skills har uden tvivl gjort mig dygtigere til mit fag, siger hun.


 

"Et hus eller en bygning i mursten kommer til at stå der i mange år, og det giver en særlig følelse og stolthed at vide, at det er noget, man har været med til at mure. Andre mennesker skal leve med det, jeg laver, så derfor går jeg meget op i kvaliteten af mit håndværk og er også selv ret kritisk i alt, hvad jeg laver."

Gry Astrup
Murerlærling og vinder af DM i Skills 2021


 

Murerfaget giver en alsidig hverdag

Murerfaget passer rigtig godt til Gry, fordi det giver mulighed for en varieret hverdag.

- Jeg kan godt lide, at jeg hele tiden har mulighed for at lave forskelligt murerarbejde, der spænder bredt fra at opmure facader, lave omfugninger og vandskure et hus til at lægge fliser på et badeværelse og støbe et fundament. Jeg kan lide mit håndværk, og det er fedt at komme på arbejde og se, at der sker en udvikling hver eneste dag, fortæller hun og tilføjer:

- Jeg sætter en stor ære i mit arbejde, hvor andre betaler for det arbejde, jeg laver med mine hænder. Et hus eller en bygning i mursten kommer til at stå der i mange år, og det giver en særlig følelse og stolthed at vide, at det er noget, man har været med til at mure. Andre mennesker skal leve med det, jeg laver, så derfor går jeg meget op i kvaliteten af mit håndværk og er også selv ret kritisk i alt, hvad jeg laver.

Næste generation i murerfirmaet

Til næste år er Gry udlært murer, og herefter er det planen, at hun skal arbejde i sin fars murerfirma. Her drømmer hun om en dag at overtage forretningen og sætte sit eget præg:

- Min oldefar, bedstefar og far har drevet murerfirmaet i over 70 år, og jeg glæder mig til, at jeg en dag kan videreføre deres arbejde. Jeg ser frem til, at det en dag er mig, der kan være med til at bestemme, hvordan håndværket skal udføres, og hvilke metoder og fremgangsmåder vi skal bruge, siger hun og uddyber:

- Min far har altid haft omkring tre ansatte, men jeg kunne godt tænke mig et firma på omkring 6-8 mand. Som mester skal du kunne udføre arbejdet, men du skal også kunne lede, kommunikere, planlægge, styre tidsplaner, prissætte arbejdet, lave beregninger og meget mere. Det falder mig naturligt at bestemme, fordi jeg ved, hvordan jeg gerne vil have det, og det skal man kunne, hvis man gerne vil være murermester.

DM i Skills kræver benhård træning

Igen i år har Gry trænet og øvet sig på den mureropgave, som hun skal løse til perfektion, når startskuddet lyder til DM i Skills 2022. 

De seks deltagere i murerfaget skal mure et modul, der viser Vor Frue Kirke i Kalundborg, og et modul hvor tallet 2022 indgår som dekoration indmuret i opgaven.

"Dette års opgave så rimeligt ud ved første øjekast, men da jeg begyndte at opmure opgaven første gang, var der ingen tvivl om, at det er en svær mureropgave. Der er rigtig meget skærearbejde, så det er vigtigt, at jeg har styr på mine tegninger og mål."

Gry Astrup
Murerlærling og deltager i DM i Skills '22


 

Det er vigtigt, at der er styr på den mindste detalje, for hver en millimeter tæller. Der gives point for helhedsindtryk af opgaven. Tegning og beskrivelse af opgaven angiver mål, som skal overholdes. Holdes målene, gives der maksimumpoint. Der fratrækkes point for hver millimeter, der er afvigelser. Derudover gives der point for, hvor plant og i vatter murerarbejdet er udført. Også her fratrækkes point for hver millimeter, der afviges.

- Jeg vandt med en forskel på 2,8 point sidste år. Dette års opgave så rimeligt ud ved første øjekast, men da jeg begyndte at opmure opgaven første gang, var der ingen tvivl om, at det er en svær mureropgave. Der er rigtig meget skærearbejde, så det er vigtigt, at jeg har styr på mine tegninger og mål. Jeg har muret opgaven syv gange indtil nu, og jeg mangler lige en sidste gang, så jeg kan få styr på de sidste men afgørende detaljer, siger Gry og afslutter: 

- Jeg er så taknemmelig for, at min mester giver mig lov til at få denne oplevelse for andet år i træk. Jeg går efter at vinde titlen igen i år, så jeg kan komme med til WorldSkills i Shanghai til oktober 2022. Men sådan en sejr er ikke bare noget, der kommer af sig selv. Det kræver benhård træning.


 

Mursten: EW2445 Persa | Rhododendron Hus, Grønttorvet


 

Inspiration direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration om produkter, projekter og øvrige tiltag direkte i din indbakke.
 

Tilmeld dig her

Bestil vores 3-i-1 til arkitekten

Inspiration, kollektion og skitsedel i én bog.
Bliv inspireret til mønstermurværk med et væld af farver, udtryk og nuancer af mursten.

Bestil 3-i-1 til arkitekten

Vores murstenskollektion

Et bredt udvalg af i et væld af lækre overflader, flotte farver, inspirerende formater. Alt du skal bruge til at skabe netop dét udtryk, du søger til dit byggeri.

Se kollektionen her

   


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker