Fire typer mursten skaber individualitet og sammenhæng på Toves Gaards facade

Mursten: EW0448 Halm | Toves Gaard, København

 

Gyldne, varme og rødlige nuancer af tegl er kendetegnende for Toves Gaard på Vesterbro, der er tegnet af Entasis. Vi har leveret fire varianter af mursten til den nye boligbebyggelse på Vesterbro, der er en moderne tolkning af byens klassiske teglhuse med flotte detaljer i murværket og nøje afstemte fugefarver.

 

I hjertet af Københavns traditionelle brokvarter på Vesterbro, hvor der tidligere lå en slagtergård, finder man nu Toves Gaard. Den nye bebyggelse omfatter to teglklædte bygninger på Enghavevej og Sundevedsgade beliggende på hver sin side af samme baggård. 

Toves Gaard omfatter omkring 100 nye boliger samt butiksarealer i stueplan, der fordeler sig over 10.600 kvadratmeter i de to femetagers blokke, som afslutter karréen på begge veje.

Arkitektvirksomheden Entasis har slået stregerne til den moderne bebyggelse, der har Ejendomsselskabet Enghaven som bygherre og er designet med respekt for områdets historie og identitet. 

Efter mange overvejelser udvalgte arkitekterne en kombination af fire blødstrøgne mursten. Murstenene, der nu pryder Toves Gaard med nuancer fra de helt lyse gule og over i det rødlige, er vores fire varianter EW0448 Halm, EW0453 Grafit, EW0494 Efterår med kul og EW0492 Lava.

Facadedetaljer skaber individualitet

Bevæger man sig ad Enghavevej, vil man i dén grad opleve samspillet mellem de fire forskellige mursten, som bidrager til at bryde bebyggelsen ned i mindre enheder.

- Da bygningen ud mod Enghavevej er meget lang, har vi arbejdet med at opdele den i enheder, der på den måde fremstår som mindre byhuse. Det kommer til udtryk med en variation i facadens detaljering, ligesom det understøttes i kraft af murstenenes forskellige nuancer, fortæller Dorte Hærvig Dalgaard, der er arkitekt hos Entasis.

Hun suppleres af sin kollega arkitekt Rikke Gry Rasmussen:

- Vi har arbejdet med, at de enkelte bygninger har en klar genkendelig facade fra de klassiske eksisterende byhuse i kvarteret. Der er repetitionen af vindueshuller og murpiller, men også større felter med rent murværk, der understreger og tydeliggør de enkelte byhuse. Derudover skabes forskel særlige steder ved mønstermurværksfacader.

Mursten med både forskel og sammenspil

I lokalplanen var foreskrevet tegl i gyldne, varme og rødlige nuancer. Dorte Hærvig Dalgaard sætter ord på overvejelserne bag valget af mursten, der har krævet stor omtanke for at skabe et harmonisk spænd fra den helt lyse gule mursten over i den rødlige mursten:

- Bebyggelsens forskellige byhuse skulle hver især udtrykke sig selvstændigt, og derfor fremstår husene med hver sin farve. Derfor startede et puslespil med at vælge netop de mursten, der har tilstrækkelig forskel til at sikre denne individualitet, men som samtidig spiller sammen og giver et flot helhedsindtryk.

Derfor blev det en kombination af vores gule mursten Halm med hvide nuancer, vores brungrå Grafit med farvespil og kulpåbrændinger, den rosé mursten Efterår med kul med spil i gule og grønlige nuancer og kulpåbrændinger og den røde mursten Lava med spil i lysere nuancer og kulpåbrændinger.

- Det har været en udfordring at binde det gule og det røde sammen og skabe sammenhæng i facaden, hvor der netop skal læses en forskel og en overgang mellem de individuelle huse, men på en balanceret måde, forklarer Rikke Gry Rasmussen. 

- Samtidig er det nøje afstemt, hvilken fugefarve der bedst supplerer de forskellige mursten. For eksempel har vi kombineret murstenen Efterår med kul med en gullig fuge, hvilket er med til at dæmpe den spraglede mursten og skabe et samlende udtryk, tilføjer Dorte Hærvig Dalgaard.

     

"Da bygningen ud mod Enghavevej er meget lang, har vi arbejdet med at opdele den i enheder, der på den måde fremstår som mindre byhuse. Det kommer til udtryk med en variation i facadens detaljering, ligesom det understøttes i kraft af murstenenes forskellige nuancer."

Dorte Hærvig Dalgaard
Arkitekt hos Entasis

     

Fra urban byfacade til hyggeligt gårdrum

Rikke Gry Rasmussen fremhæver nogle af facadens karakteristika:

- Det er blandt andet værd at bemærke tårnet, som er en reference til byens historiske hjørnetårne. Der ligger også en fin historie i, at vi på facaden har arbejdet med tilbagetrukne kopper, som danner motivet af to træer, der oprindeligt stod på pladsen. Denne murværksdetalje spiller sammen med det blanke murværk, gesimsbånd og det skråtstillede murværk, som etableres i bebyggelsens knæk.

Bebyggelsen, der har fået sit navn efter nabolagets folkekære forfatter Tove Ditlevsen, byder dog ikke bare på en spændende teglfacade, men også på en hyggelig baggård. Fra Dorte Hærvig Dalgaard lyder det afrundende:

- Efter bygherrens ønske er der arbejdet bevidst med at skabe Københavns hyggeligste gårdrum med et attraktivt fællesskab. Dermed er Toves Gaard kendetegnet ved en urban og klassisk byfacade yderst og et hyggeligt gårdrum med træfacader og dybe altaner inderst.

   

Information om Toves Gaard

Projektets navn: Toves Gaard 
Arkitekt: Entasis 
Produkter: EW0448 HalmEW0453 GrafitEW0494 Efterår med kul og EW0492 Lava 
Opført: 2014-2021

  

Bestil vores bog om mursten - "Én mursten ad gangen"

Et opslagsværk med inspiration, sortiment og viden i én og samme bog – til arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S


 


 

På udkig efter den perfekte mursten til dit næste projekt?

Dyk ned i vores sortiment af mursten i et væld af forskellige farver og overflader.

Se mere her

Vil du modtage vores nyheder i din indbakke?

Hent inspiration og hold dig opdateret ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev her.
 

Tilmeld dig her

Behov for sparring?

Du er altid velkommen til at tage fat i vores dygtige konsulenter, der står klar til at sparre og inspirere.
 

Kontakt os her

     


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker