Grønt guldprojekt satser stort på murstenen LESS

Mursten: EW0466 Kobber | Sønder Ringvej, Brøndby

Med målet om DGNB Guld var kravene særdeles høje på det nye boligprojekt i Brøndby, hvor CASA (nu Nordstern) har opført 215 lejligheder på i alt 17.000 kvadratmeter. Valget af mursten til facaden faldt tidligt på vores CO2-besparende LESS-mursten, der både reducerer materialeforbruget og fremstilles ved hjælp af certificeret biogas.To varianter af mursten kombineret med to forskellige slags mørtel tegner facadeudtrykket på den nye karrébebyggelse, som ejendomsudvikler og totalentreprenør, Nordstern, har opført på Sdr. Ringvej 33A i Brøndby vest for København.

     

     

De rette materialevalg skal ske tidligt

- Ambitionen har fra starten været at opnå en DGNB Guld-certificering, hvilket gør, at kravene er særdeles høje, fortæller projektleder Kasper Nissen fra Nordstern og fortsætter:

- Vi har et mål om, at 95% alle vores byggerier frem mod 2023 skal certificeres, og det betyder, at vi arbejder målrettet med bæredygtigheden fra de tidligste faser af byggeriet. Vi stræber efter at komme så tidligt ind i processen som muligt, så vi har mulighed for at præge de valg, der træffes, blandt andet i forhold til materialer, som udgør en væsentlig del af certificeringen.

Til projektet på Sdr. Ringvej 33A var der fra starten et ønske om at bruge røde mursten til facaden, og Nordstern gik derfor i dialog med Egernsund Wienerberger om mulighederne. Kasper Nissen fortæller om forløbet:

- Vi blev introduceret til LESS, da vi snakkede med Egernsund Wienerberger om vores ønsker til murstenene. Og vi kunne hurtigt se fordelen i at være med til at skabe et bæredygtigt byggeri ved at vælge nogle mursten med lavere materialeforbrug, som samtidig brændes ved hjælp af biogas.

Samme flotte murstensfacade med markant mindre CO2

Konkret endte aktørerne bag med valget af EW0465 Rød nuanceret LESS og EW0466 Kobber LESS og to forskellige mørtler, der giver tre kombinationer. Det skaber et rigt farvespil med mulighed for at markere de forskellige områder i byggeriet ved hjælp af diskrete variationer i sammensætningen af nuancerne i mursten og mørtel.

- Eksempelvis har man valgt at markere den udvendige facade ved den ene indgang til gården med kobberfarvede mursten kombineret med en mørk fuge, uddyber Kasper Nissen.

     

Mursten: EW0466 Kobber | Sønder Ringvej, Brøndby
Mursten: EW0466 Kobber | Sønder Ringvej, Brøndby
© Foto: Niels Nygaard

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Vi kunne se fordelen i at være med til at skabe et bæredygtigt byggeri ved at vælge mursten med lavere materialeforbrug, som samtidig brændes ved hjælp af biogas."

Kasper Nissen, Projektleder fra Nordstern


 

EPD’er gør det nemmere at bygge bæredygtigt

LESS-murstenene har netop præcis samme udtryk og mål som den klassiske blødstrøgne mursten. Men takket været hullerne i midten af vores nyeste udgave af LESS-murstenen reduceres råvareforbruget med 15%, og kombineret med brugen af biogas betyder det en reduktion af CO2-udledningen i produktionen på 70-90% i forhold til en traditionel mursten brændt på naturgas. CO2-besparelsen i produktionen af LESS dækker fase A3 i EPD'en.

Samtidig har Egernsund Wienerberger fået udarbejdet EPD’er (miljøvaredeklarationer) på LESS, der er helt afgørende i projekter, som skal certificeres, forklarer Kasper Nissen:

- Vi vil gerne lave gode byggerier med gode materialer, og der er EPD’en en vigtig parameter, fordi den gør, at vi tidligt kan træffe de rette bæredygtige valg. Vores valg af leverandører betyder meget, når det handler om mulighederne for certificering.

- For mig personligt er det ekstra spændende, fordi det er mit første DGNB-projekt, og jeg er rigtig glad for, at vi er kommet så langt med kurs mod det grønne mål, slutter han af.

Boligerne på Sdr. Ringvej 33A er tegnet af Norconsult-Skovhus Arkitekter og opføres som en del af det nye bæredygtige boligkvarter Kirkebjerg, hvor Nordstern er i gang med yderligere 37.500 kvadratmeter boliger på Sdr. Ringvej 27.


Information om byggeriet

Projektets navn: Boligkvarteret Kirkebjerg (Sdr. Ringvej 33A)
Arkitekt: Norconsult-Skovhus Arkitekter
Totalentreprenør: Nordstern 
Certificering:
DGNB Guld
Produkt(er):
EW0465 Rød nuanceret & EW0466 Kobber
Opført: 2021


 

LESS-mursten er også en fordel for mureren

Vores LESS-mursten vejer 15% mindre end en traditionel, dansk blødstrøgen mursten.

Det mindsker både CO2-udledningen ved transport, og den lettere sten er samtidig til stor gavn for arbejdsmiljøet på byggepladsen.

Men hvad synes murerne egentlig om at mure med vores LESS-mursten? Kan de mærke en forskel ude på selve byggepladsen?
 


 

Brochure - DGNB

Sådan bidrager vi til DGNB-byggerier

Behov for dokumentation til dit DGNB byggeri?

Se hvordan vores produkter bidrager til ordningen og bestil vores DGNB-dokumentationspakke her.


 

News

0Resultater


 

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker