LESS-mursten er grundstenen i Danfoss House på Sønderborg Havn

Brick: EW0445 Hvede | Danfoss House

 

Byggeriet er et prestigeprojekt for alle involverede parter. Bygherre, entreprenør og rådgivere arbejder således målrettet på, at Danfoss House bliver et af de højest certificerede boligbyggerier i landet. Facaden på byggeriet prydes med vores CO2-besparende LESS-mursten Hvede, der tilfører lokalområdet et roligt og lyst udtryk i fin harmoni med øvrige huse og naturomgivelser. 

 

Det kommende Danfoss House kommer til at rumme 14 lejligheder i varierende størrelser, som skal huse Danfoss-medarbejdere, der midlertidigt har behov for et hjem i Danmark. Visionen for byggeriet er at skabe et sted, hvor beboerne mødes og samtidigt er tæt på lokallivet i Sønderborg. Og især kommunens vision for Havnefronten har spillet en rolle i valget af netop murstenen Hvede med den lyse og rolige farve.

Per Fischer, arkitekt fra Reiulf Ramstad arkitekter, fortæller: 

 
- Projektet er udviklet med afsæt i Sønderborg Kommunes visionsplan for havnen. Kravene fordrer en arkitektur, som er varieret i forhold til form og materialer. Det er samtidigt et lokalplanbåret krav, at byggeriet skal fremstå lyst og i farvemæssig harmoni med de to mørkere projekter på hver side. Dette førte til beslutningen om at udføre byggeriet i en lys teglsten, som udover at skabe harmoni også udgør en holdbar og karakterfuld overflade, der kan holde til klimaet ved vandet.

    

"For os er DGNB certificeringen således en måde at sikre rigtige og gode valg, mens bæredygtigheden skal ses i et længere perspektiv, hvor materialets æstetiske og bygningsfysiske holdbarhed kan blive et udslagsgivende parameter. LESS-murstenen bliver i denne sammenhæng det mest optimale valg, fordi den indeholder et ideelt kompromis mellem lang holdbarhed, farve, overfladekarakter, økonomi og energiprofil."

Per Fischer
Arkitekt fra Reiulf Ramstad Arkitekter

    

Går efter DGNB Platin

Ambitionen er, at Danfoss House skal opnå DGNB platin-certificering, der er den højeste certificering inden for den globalt anerkendte DGNB-standard. DGNB er en bæredygtighedscertificering som er målrettet bygninger. Danfoss House vil dermed blive det 13. boligbyggeri i verden til at opnå platincertificering.

- Alle valg i projektet er foretaget med bevidsthed om- og afsæt i DGNB klassificeringssystemet og i forhold til at opnå den højest mulige certificerede bæredygtighed for projektet. Samtlige komponenter i byggeriet er derfor screenet og nøje udvalgt, fortæller Per Fischer.

Kristian Aarøe Sørensen, civilingeniør hos totalentreprenøren Daugaard Pedersen uddyber: 

- Når man ansøger om DGNB-platin certificering, så spiller alle parametre ind, fordi der laves en beregning på, hvad det koster at opføre huset rent CO2-mæssigt. Det gælder under opførelsen, i de materialevalg man tager og under selve udformningen af huset.

Han fortsætter:

- LESS-murstenen er dematerialiseret og brændt med biogas, så den udleder mindre CO2 i produktionen end en normal mursten. Samtidig er der ikke gået på kompromis med det arkitektoniske udtryk trods perforeringerne i murstenen. Det spiller også en vigtig rolle for certificeringen. Murstenen er identificeret af Reiulf Ramstad arkitekter og bygherren som et godt lokalt kompromis, der opfylder økonomi, DGNB-effekt samt krav til æstetik.

    

Mock-up - DGNB brochure

     

En succes brændt på biogas

Per Fischer fra Reiulf Ramstad Arkitekter forklarer hvorfor den CO2-besparende mursten LESS har været den rigtige beslutning til Danfoss House: 

- Byggeriet er udformet som et teglbyggeri ud fra et fælles ønske om at skabe lang æstetisk og materialemæssig holdbarhed i et ”urbant materiale”, som tåler påvirkningen fra byen og havnen. DGNB-systemet er et pointsystem, som arbejder i et holistisk perspektiv, hvori materialernes holdbarhedsegenskaber og energiprofil også spiller ind. Systemet regner med en maksimal horisont på 50 år, men ambitionen for dette projekt er at skabe en facade, som via sin æstetiske og materialemæssige kvalitet vil holde længe ud over denne beregningshorisont. For os er DGNB certificeringen således en måde at sikre rigtige og gode valg, mens bæredygtigheden skal ses i et længere perspektiv, hvor materialets æstetiske og bygningsfysiske holdbarhed kan blive et udslagsgivende parameter. LESS-murstenen bliver i denne sammenhæng det mest optimale valg, fordi den indeholder et ideelt kompromis mellem lang holdbarhed, farve, overfladekarakter, økonomi og energiprofil. 

Han tilføjer:

- Arkitektonisk har vi søgt at arbejde med teglmaterialiteten som et harmoniskabende og samlende greb. Tegl og fuge udgør et vigtigt samspil i denne sammenhæng. Vi har valgt en hvidlig fuge for at skabe så lille kontrast mellem sten og fuge som muligt. Teglen beklæder alle væsentlige udvendige flader, vægge- lofter og trapper - dele af overfladen er udformet som teglflet, der ved sin funktion som ornamentik tilfører bygningen karakter og identitet. 

Stregerne til Danfoss House blev tegnet i maj 2020, i udgangen af 2021 blev projektets første spadestik taget, og byggeriet forventes klar til indflytning i 2023. 

Vi leverer 110.000 LESS-mursten til projektet, og det er til stor glæde for Søren Henrichsen, der er arkitektkonsulent hos Egernsund Wienerberger:

- LESS-serien har lige fra starten fundet sin plads og udfyldt et hul i markedet for miljøvenligproduktion af mursten. Vi har set og ser stadigt flere og flere DGNB-projekter tage form – en slags boom, og her passer LESS-murstenen jo rigtig godt ind, blandt andet fordi vi brænder med biogas. Med Danfoss’ ønske om et certificeret miljøvenligt projekt sammenholdt med arkitektens ønske om en lys mursten med rolige farvenuancer kan vi kun tilslutte os, at LESS er det helt rigtige valg til prestigeprojektet i Sønderborg Havn.

Foruden vores LESS-mursten har vi også leveret omkring 50 kvadratmeter teglbjælker til tegllofter.

 

Information om Danfoss House, Sønderborg Havn

Projektets navn: Danfoss House
Bygherre: Bitten & Mads Clausens Fond
Totalentreprenør: Daugaard Pedersen
Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter
Produkt: EW0445 Hvede i LESS
Forventes færdigt: Slutningen af 2023


 


 

Modtager du vores nyhedsbrev?

Hvis ikke, så tilmeld dig her og få inspiration, nyheder og spændende referencer direkte i indbakken.
 

Vil du vide mere om, hvordan vores mursten bidrager til DGNB-projekter?

Gå på opdagelse i vores bæredygtighedsstrategi og læs alt om vores produkters bidrag til grønne projekter:
 

På udkig efter den helt rette CO2-venlige mursten?

Dyk ned i vores kæmpe sortiment af LESS-mursten i forskellige nuancer og bliv inspireret til dit næste projekt.
 

    


 

Seneste artikler

0Resultater

 

 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker