Mørtel og fuge iscenesætter murstenen

Dezeen Award Æbleøen Arhus Cebra Arkitekter

 

I byggeriets verden spiller mørtel og fuge en afgørende rolle for det samlede udtryk af et murværk. Hos Egernsund Wienerberger er mørtlen og fugen ikke blot praktiske komponenter, der binder murstenene sammen; det er elementer, der udgør en vigtig del af dialogen.

Med omkring 23 procent af murværket bestående af mørtel, er der nemlig et enormt potentiale for at skabe unikke udtryk ved bevidst at arbejde med mellemrummet mellem murstenene.

Fugens rolle: Skabelsen af unikke udtryk

Når man bygger i dag, er man meget opmærksom på at murværket er meget mere end bare et fladt tapet, i stedet arbejdes med murstenens tre dimensioner og fugen er som en aktiv medspiller.

Fugen i murværket er oplagt at bruge som et kreativt værktøj til at skabe et unikt udtryk. Ved at arbejde bevidst med fugen åbner der sig uendelige muligheder for at tilføje karakter og personlighed til bygningen. Fugens egenskaber, farve og udformning kan justeres for at skabe forskellige visuelle effekter og fremhæve bestemte detaljer i murværket.

   

Ved at vælge den rigtige mørteltype samt -farve og ved at arbejde bevidst med fugen opnår man forskellige visuelle effekter. Murværket kan være klassisk og repeterende eller ekspressivt og organisk, murværket kan fremhæve en bygnings geometri eller sørge for at den falder naturligt ind i omgivelserne.

   

Mørtel: En udtryksfuld medspiller

Fugen imellem murstenene udgøres af mørtel. Mørtler kommer i et væld af farver, der enten kan matche eller afvige fra murstens farve og dermed bidrage til murværkets udtryk. Men mørtlen er også bindemidlet, der holder murstenene sammen og giver strukturel stabilitet til bygningen.

Den korrekte mørtel sikrer et smukt, stærkt og modstandsdygtigt murværk. Mørtlen vælges med afsæt i murstenens egenskaber, bygningens brug, geometri og placering.

Vi forstår vigtigheden af det rigtige mørtelvalg for at sikre murværket en lang levetid, hvor det blot bliver smukkere og smukkere samt bidrager til muligheden for at genanvende murstenene efter endt brug.

Murværkets magi

Det fantastiske ved murværk er, at det består af en masse små byggeklodser, der kan kombineres på en masse forskellige måder og derfor åbner op for en verden af muligheder for kreativ udfoldelse.

Ved at vælge den rigtige mørteltype samt -farve og ved at arbejde bevidst med fugen opnår man forskellige visuelle effekter. Murværket kan være klassisk og repeterende eller ekspressivt og organisk, murværket kan fremhæve en bygnings geometri eller sørge for at den falder naturligt ind i omgivelserne.  Mulighederne er mange alt afhængigt af det ønskede udtryk og bygningens brug og placering.

Murværkets fornemmeste opgave er at materialisere arkitektens og bygherrens vision, at forløse geometrien og bidrage til en robust og smuk ramme for bygningen brug.


 

Leder du efter den perfekte mursten?

Gå på opdagelse i vores sortiment af mursten i forskellige farver og med varierende overfladestrukturer.

 

Prøv vores MurDesigner

Leg med murstenens udtryk med forskellige forbandter og fugefarver. Du kan også blande de forskellige mursten.

 

Besøg vores showroom

Du er mere end velkommen til at besøge vores showroom, hvor du kan gå på opdagelse i vores produkter til facaden.

 


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker