Historisk håndværk og stærkt fællesskab: murerfaget er nøglen til et alsidigt og givende arbejdsliv

Mursten

 

 

Murerfaget er et historisk håndværksfag, der bygger på stolte traditioner og en helt unik fællesskabsfølelse. Spørger vi den erfarne murermester Jørgen Egelund, er det friheden, fællesskabet og den faglige stolthed, der gennemsyrer murernes dagligdag. Derfor har han et enkelt budskab til alle de unge, der står overfor at skulle vælge karrierevej: bliv murer!

 

Jørgen Egelund har været murer i mere end 40 år. Som murermester driver han i dag murervirksomheden Larsen og Egelund ApS sammen med sin kompagnon Filip Larsen.

Det er absolut ikke tilfældigt, at Jørgen Egelund valgte at blive murer. Det er nemlig et erhverv, der går i generationer i familien:

- Min far var murer, og jeg var meget interesseret i hans arbejde gennem min barndom. Derfor var det også naturligt, at jeg efter niende klasse selv kom i lære som murer, og jeg har ikke set mig tilbage siden. Nu er min søn også færdiguddannet murer og har været i firmaet i 16 år, så man må sige, det ligger til familien.

   

"Det er en fantastisk følelse at se bygninger tage form. Vi står tilbage med en kæmpe stolthed, når et projekt starter med et hul i jorden og på grund af blandt andet vores arbejde, ender ud i et storcenter eller en beboelsesejendom. Det er ofte byggerier, som folk har glæde af i mange år, så på den måde er vi jo en del af historien."

Jørgen Egelund
Murermester, Larsen og Egelund ApS

Et helt særligt og historisk håndværk

Murerfaget har en lang historie og gamle håndværkstraditioner har spillet en afgørende rolle i udviklingen af civilisationer og bygninger gennem årtusinder. Selvom vi er underlagt konstant samfundsmæssig og teknologisk udvikling, består murerfaget i sin grundform uændret.

Spørger vi Jørgen Egelund er det netop en af grundende til, at han valgte at blive murer og advokerer for, at flere unge kigger i samme retning:

- Der er noget helt særligt ved at udføre et så traditionsrigt og historisk håndværk, som murerfaget repræsenterer. Selvom vi i dag har vi flere hjælpemidler og det langt fra er lige så tungt som før, så er faget i sin grundform det samme som for mange generationer siden. Der er en historie, som man ikke finder andre steder. Det håber jeg, kan være med til at inspirere flere unge til at blive murere, fortæller han.

Mursten

En hverdag fyldt med fællesskab, frihed og ansvar

Flere af håndværksfagene er kendt for at bestå af alsidige opgaver, der både foregår inde- og udendørs. Alligevel har murerne en helt særlig grad af frihed og fællesskab i deres arbejde – i hvert fald ifølge Jørgen Egelund:

- Det mest fantastiske ved arbejdet som murer er friheden. Når vi arbejder på akkord, styrer vi selv vores arbejdstider, så længe vi sørger for at levere et godt resultat og bliver færdige til tiden, siger han og uddyber:

- På byggepladsen oplever jeg, at vi murerne imellem har et helt særligt fællesskab og ansvar overfor hinanden. Vi er dybt afhængige af hinandens arbejde, og derfor tager vi også ansvar og prioriterer at hjælpe hinanden.

Generelt oplever murermesteren, at murerlærlingene på byggepladserne er glade for faget og hurtigt bliver en del af fællesskabet.

For Jørgen Egelund er det dog ikke udelukkende det stærke fællesskab og friheden i hverdagen, der gør murergerningen til verdens bedste job. Det er også selve håndværket og at se et byggeri tage form.

- Det er en fantastisk følelse at se bygninger tage form. Vi står tilbage med en kæmpe stolthed, når et projekt starter med et hul i jorden og på grund af blandt andet vores arbejde, ender ud i et storcenter eller en beboelsesejendom. Det er ofte byggerier, som folk har glæde af i mange år, så på den måde er vi jo en del af historien, afslutter Jørgen Egelund.


 

Jørgen Egelund er også omtalt i vores nye bog 'Én mursten ad gangen'!

Et opslagsværk med inspiration, sortiment og viden i én og samme bog – til arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S


 


 

LESS. CO2-besparende mursten til fremtidens byggeri.

Ved at reducere materialeforbruget med 15% og brænde med certificeret biogas reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90%. CO2-besparelsen i produktionen af LESS dækker fase A3 i EPD'en.

Dyk ned i vores sortiment af mursten

Egernsund Wienerberger tilbyder en lang række mursten med varierende overfladestrukturer og i et væld af farver.

 

Mursten til nybyggeri?

Har du brug for sparring om mursten, som er udviklet specielt til nybyggeri og andre projekter med særlige krav til farvespil og æstetik?
 

   

   

Seneste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

   

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker