Nostalgiske mursten og tagsten viderefører historien i Agtrup Gårdhuse

Mursten - tagsten: EW3255 - Sinus | Agttrup Gårdhuse, Danmark

 

I Agtrup nær Kolding har den historiske Agtrup Gård fået nyt liv og er blevet forvandlet til nye seniorboliger med fokus på lækre kvalitetsmaterialer. Mursten og tagsten fra Egernsund Wienerberger bidrager til at give luft under vingerne til historiens vingesus. Projektet har vundet Kolding Kommunes Arkitekturpris 2022 og prisen 'Borgernes favorit'.

     

 

Kvalitetsbevidste seniorer kan nu nyde godt af det nye seniorfællesskab Agtrup Gårdhuse, som omfatter 27 seniorboliger og et fælleshus. Padkjær og Ærøbo er bygherren bag boligerne, der som projektnavnet fortæller er beliggende i Agtrup syv kilometer sydøst for Kolding. Bygninger og uderum er tegnet af projektets hovedrådgiver Bregenov Architects. 

Hos Egernsund Wienerberger har vi med flere af vores teglprodukter fået lov til at sætte vores præg på ombygningen af den historiske gård. Vores rustikke og håndstrøgne mursten i varianten EW3255 Red Shade pryder nu facaderne på de nye seniorboliger til Agtrup Gårdhuse. Vi har også forsynet seniorboligernes tage med tagsten i to forskellige varianter: Sinus naturrød+ og Sinus rød rustik engoberet.

EW3255 Red Shade

Sinus naturrød+

Sinus rød rustik engoberet

Tegl matcher områdets fortælling

Agtrup Gård trækker spor tilbage til 1700-tallet og stod indtil 2019 bevaret som en firelænget gård med stuehus og tre sammenbyggede længer. Det fortæller Nicolaj Ærøbo Ebbesen, medejer af Padkjær og Ærøbo, om de nye seniorboliger, der indskriver sig som en del af den historiske gård:

- Det har været vigtigt for os at videreføre såvel historien som de arkitektoniske linjer fra den gamle gård helt tilbage fra 1700-tallet. Af den årsag har vi i udformningen af de nye seniorboliger lænet os op ad de oprindelige bygningers udtryk og udformning. Resultatet er en række fine seniorboliger i høj kvalitet, hvor det gamle stuehus er bevaret, mens der er bygget tre nye længer.

Den firelængede struktur er således fortsat kendetegnende for området til trods for, at det ikke var muligt at bevare de tre eksisterende længer på grund af deres tilstand. Desuden er der valgt materialer, der understøtter og viderefører områdets historie:

- De nye seniorboliger er bygget med materialer, der passer ind i fortællingen om Agtrup Gård. Det gør sig ikke mindst gældende i forhold til valget af mursten, der ikke måtte se for nye og polerede ud. Derfor var en klassisk og rustik stil svaret, hvorfor den røde hånd- og sandstrøgne mursten Red Shade fra Egernsund Wienerberger var et oplagt valg siger Nicolaj Ærøbo Ebbesen.

     

"De nye seniorboliger er bygget med materialer, der passer ind i fortællingen om Agtrup Gård. Det gør sig ikke mindst gældende i forhold til valget af mursten, der ikke måtte se for nye og polerede ud. Derfor var en klassisk og rustik stil svaret, hvorfor den røde hånd- og sandstrøgne mursten Red Shade fra Egernsund Wienerberger var et oplagt valg"

Nicolaj Ærøbo Ebbesen
Medejer af Padkjær og Ærøbo

     

Mursten og tagsten forener nyt og gammelt

Udover at murstenene spiller en vigtig rolle for at videreføre udtrykket i Agtrup Gårdhuse, er også tagstenene nøje udvalgt med henblik på at få det nye og det gamle til at blende sammen på autentisk vis.

De to forskellige varianter af tagsten er begge fra vores serie Sinus, der er udviklet med fokus på at bevare det udtryk, vi kender fra den danske byggestil. Både Sinus naturrød+ og Sinus rød rustik engoberet er kendetegnet ved den klassiske røde farve, hvoraf sidstnævnte tilfører et mere rustikt udtryk med den engoberede overflade.

Nicolaj Ærøbo Ebbesen fortæller om valget af tagsten:

- Mens vi har anvendt den samme mursten i hele projektet, faldt valget på to forskellige tagsten med hver sit udtryk. Mens den ene fremstår mere rustik i sit udtryk og dermed fungerer fint i samspil med gårdmiljøet og det gamle hovedhus, spiller den anden variant godt sammen med de nyere bygninger og ligner samtidig det gamle byggeri.

Kvalitetsmaterialer fra ende til anden

Både kvalitet og holdbarhed har været i højsædet i udformningen af de 27 seniorboliger og fælleshuset. Dermed får beboerne glæde af nogle lækre boliger, der samtidig er tænkt ind i en vedligeholdelsesplan og holder langt ind i fremtiden:

- Agtrup Gårdhuse ligger kvalitetsmæssigt i den høje ende, særligt med tanke på at der er tale om lejeboliger. Det har nemlig været vigtigt for os at vælge materialer i høj kvalitet, der ikke bare ser flot ud i mange år, men også holder i mange år, lyder det fra Nicolaj Ærøbo Ebbesen.

For eksempel er der udover vores mursten og tagsten valgt termotræ, der er varmebehandlet og dermed også er et materiale med en god holdbarhed.

Bygget med fokus på fællesskab

Sidst, men ikke mindst, er Agtrup Gårdhuse ikke bare bygget med tanke på at skabe en helhedsoplevelse i gårdanlægget, men også til at omfavne en følelse af fællesskab. Nicolaj Ærøbo Ebbesen runder af:

- Det er desuden et projekt med et stort fokus på at understøtte en følelse af fællesskab blandt områdets beboere. Dette bidrager fælleshuset naturligvis til, og derudover har vi satset på grønne områder, der inviterer til fællesskab. Materialerne spiller også ind her, hvor de er med til at indbyde til at anvende og opholde sig i og skabe den rette atmosfære i de fælles områder.

Agtrup Gårdhuse har vundet Kolding Kommunes Arkitekturpris 2022 og prisen 'Borgernes favorit'. 

 

Information om Agtrup Gårdhuse

Projektets navn: Agtrup Gårdhuse
Bygherre: Padkjær og Ærøbo 
Arkitekt: Bregenov Architects 
Produkt: EW3255 Red Shade, Sinus naturrød+ og Sinus rød rustik engoberet 
Opført: 2019-2022


 


 

Tagsten til dit næste byggeprojekt?

Her finder du hele vores sortiment af tagsten med forskellige farver og overflader.

 

Klik her

Behov for sparring om mursten?

Du er velkommen til at kontakte vores salgsafdeling, der er klar til at guide dig i retning mod den rette mursten.

 

Kontakt os her

Inspiration direkte i indbakken?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration direkte i indbakken.

 

Tilmeld dig her

     


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker