Ny mursten ved Sct. Hans rammer byggestil fra 1800-tallet

Brick: EW0491 Magma | Sct. Hans Hospital, Roskilde

 

Sct. Hans Ny Retspsykiatri har vundet Årets Sundhedsbyggeri 2022.

Der er lagt mange kræfter i valget af og arbejdet med den gule mursten Magma, der nu pryder den 25.000 kvadratmeter udbygning af Retspsykiatri Sct. Hans i Roskilde.

Den nye mursten skulle nemlig passe til den bevaringsværdige arkitektur, der går tilbage til 1800-tallet. 

 

 

Roskildes nye Retspsykiatri Sct. Hans er netop blevet udbygget med opførelsen af 126 sengestuer fordelt på fire sengeenheder. De nye retspsykiatriske bygninger med sin helende arkitektur rummer en helt speciel og særlig stemning med fokus på lys, luft og natur, og der er allerede sjæl, høje træer og smuk bevaringsværdig arkitektur på helt tæt hold.

Afkodning af eksisterende murværk

Det var derfor også helt afgørende, at de nybyggede sengeenheder ved Sct. Hans kom til at passe ind i de eksisterende omgivelser. Det forklarer Janus Steenberg, der er arkitekt- og entreprenørrådgiver hos Egernsund Wienerberger:

- Det var meget essentielt i dette projekt, at det nye skulle tale til det gamle. Sct. Hans er bygget i 1800-tallet, og derfor var det vigtigt at afkode det eksisterende murværk og dets kendetegn, så vi kunne bringe det videre i de nye bygninger efter bedste evne.

Samarbejde om at finde den rigtige gule mursten

Den karakteristiske gule mursten har prydet Sct. Hans området i Roskilde, der har været psykiatrisk hospital i over 200 år. Derfor har området også dikteret farvevalget.

Samarbejdet med KHR Architecture om at finde den helt rigtige gule farve startede på teglværket og endte med at blive et studie i gult murværk.

- Der var tvivl om, hvorvidt vores mursten Magma ville mangle spil, og derfor lagde vi de forskellige tegltyper frem og blandede Magma med alt fra Grafit til Efterår med kul, siger Janus Steenberg og fortsætter:

- Vi skulle både ramme den gule farve, den rigtige mørtel og det samlede udtryk fra Sct. Hans, og derfor lavede vi forskellige prøvetavler for at se, hvordan de forskellige farver og kombinationer tog sig ud i virkeligheden.

    

EW0491 Magma

Magma er en mursten, der med sit kontrastfulde livlige farvespil på en varm gul bund matcher såvel det moderne byggeri som renoveringer og tilføjelser til eksisterende bygninger.

    

650.000 mursten i krydsforbandt

Til projektet ved Sct. Hans er der lagt 650.000 mursten. Til sammenligning kan en murer i gennemsnit lægge 650 mursten om dagen.

- Det har været et kæmpe arbejde at lægge murstenene. De oprindelige bygninger er desuden opført i krydsforbandt, og det har vi naturligvis også bragt videre til nye bygninger. Krydsforbandt kræver mange klip på byggepladsen, og resultatet er blevet superflot, slutter Janus Steenberg. 

   

Information om Sct. Hans

Projektets navn: Sct. Hans Ny Retspsykiatri, Roskilde
Arkitekt: KHR Architecture og RUBOW arkitekter 
Produkt: EW0491 Magma
Opført: Maj 2021

   

Bestil vores bog om mursten - "Én mursten ad gangen"

Et opslagsværk med inspiration, sortiment og viden i én og samme bog – til arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S

   


 

Dyk ned i vores sortiment af mursten

Egernsund Wienerberger tilbyder en lang række mursten med varierende overfladestrukturer og i et væld af farver.

 

Besøg vores showroom

Du er mere end velkommen til at besøge vores showroom, hvor du kan gå på opdagelse i vores produkter til facaden.

 

     

   

Seneste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

   

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker