Røde mursten forener ny og gammel arkitektur i kommende Herning-bydel

Brick: EW0466 Kobber | Townhouses, Herning

 

Vores røde mursten Kobber pryder nybyggeriet Townhouse, der er opført i Hernings nye bydel, Herning+. Førhen husede grunden byens tidligere regionshospital, og de rødlige nuancer fra byhusene spiller smukt sammen med områdets eksisterende røde sygehusbygninger fra 1900-tallet.

 

På den forhenværende sygehusgrund i Herning er en ny bydel ved at tage form. Midt i bydelen Herning+ krydser to gadeforløb hinanden og danner herved et stort plus og et centralt, nyt byrum for hele det nye kvarter. 

De første huse i den nye bydel står allerede færdige som 11 byhuse, der prydes af vores blødstrøgne mursten EW0466 Kobber. For Sweco Architects faldt valget på de røde mursten for at bygge videre på og genfortolke detaljerne fra det eksisterende byggeri.

- Alle byggerier i den nye bydel bliver i røde tegl, så det bliver en lille rød by. På den måde bliver det gamle sygehus forstærket i hele området som en rød tråd, fortæller arkitekt Peter Iversen fra Sweco Architects.

Han suppleres af sin kollega arkitekt Rasmus Strebøl:

- I forhold til nogle af Danmarks gamle købstæder er Herning en forholdsvist ung by. Derfor er det vigtigt at bearbejde byens historie nænsomt og bevare elementer fra den eksisterende arkitektur. Selvom vi har taget udgangspunkt i det gamle sygehus, tilføjer de opførte townhouses alligevel byen noget nyt. Den får et miks af gammel og moderne arkitektur, og på den måde er der plads til både historie og nytænkning.

   

"En af grundene til, at vi vandt projektet, var vores tilgang til at bruge sygehusets eksisterende arkitektur som katalysator for den nye bydel. Vi valgte at benytte den røde mursten fra Egernsund Wienerberger, fordi de altid er gode at samarbejde med. De kommer hurtigt med prøver og ikke mindst god faglig sparring."

Peter Iversen
Arkitekt fra Sweco Architects

   

Detaljer i murværket adskiller husene, men skaber sammenhæng i byggeriet

Selvom de nye byhuse står side om side, sikrer murværksdetaljerne, at byhusene alligevel fremstår individuelt:

- I stedet for at tegne husene som én blok, har vi arbejdet med fremtrækninger i murværket. Vi har brugt ornamentik med lodrette linjer til at skabe skel imellem husene, så man tydeligt kan se, hvor et byhus stopper og det næste starter, forklarer Rasmus Strebøl.

Fremtrækningerne understreger detaljerne i murstenene, der vækker byggeriet til live. Selvom de bidrager til at markere de individuelle huse, bidrager detaljeringen i murværket ved vinduer og døre på samme tid med at forbinde husene.

Arkitekterne fra Sweco har også valgt at lege med to forskellige fugefarver for at fremhæve murværksdetaljerne. I samspil med de fremtrukne mursten i smukke, brune nuancer tilføres byggeriet yderligere dybde. 

- Det er i materialevalget og arbejdet med disse, vi skaber sammenhæng og særpræg. Det eksisterende byggeri har masser af spil i sig, og det samme har murstenen fra Egernsund Wienerberger, tilføjer Peter Iversen.

En nyfortolkning af et hundrede år gammelt område

De nye byhuse har fra bagsiden et flot udsyn til en park og den gamle sygehusbygning fra 1900-tallet.

- Vi har prøvet at medtage flere af de hundrede år gamle detaljer fra stedet i byggeriet og fortolket dem på ny. Det ses bl.a. ved detaljeringen i murværket rundt om vinduerne og ved markeringen af indgangen, forklarer Peter Iversen.

De nye byhuse har fået grønne tage, der optager vand og ikke mindst har en positiv effekt på biodiversiteten. Derudover spiller de kompakte boliger også ind i en bæredygtig tendens, hvor familier i fremtiden skal bo på færre kvadratmeter.

Krav til både form og farve på de nye byhuse

Townhouse-byggeriet er det første projekt af sin art i Herning, og de første beboere er flyttet ind:

- Byggeriet står meget fint og færdigt i dag. Normalt ser man oftere byhuse som disse i storbyer som København og Aarhus, hvor grundene er meget dyre, og man derfor vælger at bygge i højden. Derfor skiller Hernings nye townhouses sig ud, og det pryder bestemt den nye bydel, fortæller Ole Thalund, teknisk chef hos Nordstern, som har været entreprenør på projektet. 

Han fortsætter:

- Det har været et krav fra kommunen og lokalplanen for byudviklingen, at der skulle bygges townhouses. De har ligeledes bestemt, at der skulle bygges med røde mursten, så det hele passer sammen. 

Det var dog ikke tilfældigt, at det var lige netop vores røde mursten Kobber, der skulle bruges til de nye byhuse:

- En af grundene til, at vi vandt projektet, var vores tilgang til at bruge sygehusets eksisterende arkitektur som katalysator for den nye bydel. Vi valgte at benytte den røde mursten fra Egernsund Wienerberger, fordi de altid er gode at samarbejde med. De kommer hurtigt med prøver og ikke mindst god faglig sparring, siger Peter Iversen. 

De nye byhuse står i dag færdigt i Herning og modtog i 2022 Herning Kommunes Bygningspræmieringspris:

- Byggeriet er afleveret, og det er blevet meget flot. Det har helt klart tilført byen noget nyt, afslutter Ole Thalund.

 

Info om byggeriet

Projektets navn: Townhouse i Herning
Arkitekt: Sweco Architects Denmark
Entreprenør: Nordstern
Produkt: EW0466 Kobber
Opført: 2022


 


 

Vil du vide mere om fordelene ved at bygge med mursten?

Oplev mulighederne, og find hele vores kollektion af flotte sten her.

Mangler du inspiration til dit næste projekt med mursten?

Her kan du finde referenceprojekter, der vækker kreativiteten til live.

Vil du have nyheder om spændende projekter eller inspiration direkte din indbakke?

Så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

    


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker