Røde og rustikke mursten trender i byggeriet

Product news handmade bricks

 

De røde mursten er kommet for at blive. Begejstringen for de rødlige toner er ikke til at tage fejl af på landets tegnestuer og byggepladser. Det er ikke kun de røde mursten, der er på vej frem, men også de håndstrøgne og tromlede mursten, der bidrager med et råt og rustikt udtryk. Vi giver dig her et indblik i trends inden for mursten.

 

Hos Egernsund Wienerberger kan vi tydeligt mærke, at efterspørgslen efter de røde mursten er støt stigende. Det er dog slet ikke så overraskende, at de røde nuancer trender igen. De røde mursten er den danske urtegl. Røde mursten gør sig godt i det blege skandinaviske lys og minder os om klassisk arkitektur af høj kvalitet.

Vores Head of Product Development og arkitekt, Rikke Ask, giver dig her et indblik i tidens store trend inden for mursten.

Back to nature med røde mursten

En del af forklaringen på, hvorfor de røde nuancer trender på murværket netop nu, kan findes i længslen efter det oprindelige og om at være tæt på naturen.

- Vi ser en tendens til, at flere og flere tiltales af at vælge mursten med et naturligt udtryk. Vi vil gerne ’back to nature’ og have følelsen af, hvordan det plejede at være. Vi opfatter de røde mursten som ærlige og oprindelige, forklarer Rikke Ask.

Når vi kigger på mange af de byggerier, der netop nu projekteres og opføres med vores mursten, tegner der sig også et klart billede af, at de røde nuancer bliver en altoverskyggende favorit i år og de kommende år.

Hos Egernsund Wienerberger har vi en bred pallette af rødlige mursten. I den klassiske og traditionelle ende er Rød Mørk, Dyb Rød og Rød Nuanceret blandt de populære, mens Red Coal og Kobber er klare favoritter blandt de mere spraglede røde nuancer.

- Rød Mørk er en renfarvet mursten med en dybrød teglfarve, der med fordel kan kombineres med vores blødstrøgne mursten Red Coal for et underspillet klassisk udtryk. Red Coal er en kulpåbrændt mursten med et changerende spil i røde nuancer og med mørkere skygger og aftegninger, hvor kullet møder leret, siger Rikke Ask.

Hun forklarer, at der også er en tendens til at vælge flere forskellige røde nuancer, hvor både de klassiske og spraglede røde mursten kombineres.

- Rød Nuanceret er en klassisk rød mursten med mørkere nuancer. Den fungerer godt alene, men også som en kontrast til vores røde mursten Kobber, der har en overflade nuanceret af sort forstøvning. Kobber er især populær, når der skal bygges nyt i en ældre kontekst.

Det har arkitekterne fra Mangor & Nagel demonstreret i boligbyggeriet på Falkoner Allé i Frederiksberg i København, der var nomineret til Brick Award 2022.

De lyse mursten trender i det private husbyggeri

De røde mursten er især populære i de store byggerier, men de røde mursten begynder også at vinde frem blandt private husbyggere. Indtil for ganske nylig har de lyse mursten ellers været en klar favorit blandt husbyggere.

Ser vi på vores fem mest solgte mursten, er fire ud af de fem sandfarvede blødstrøgne mursten med hvide og grå nuancer.

- De lyse mursten har været på mode længe, men bliver stadig ved med at være relevante og spille en rolle. De sandfarvede mursten er for mange let anvendelige og tilfører et harmonisk, roligt og enkelt udtryk til facaden, forklarer Rikke Ask.

 

De røde mursten er især populære i de store byggerier, men de røde mursten begynder også at vinde frem blandt private husbyggere. Indtil for ganske nylig har de lyse mursten ellers været en klar favorit blandt husbyggere.

 

 

 


 

De rustikke mursten buldrer frem

Når vi taler om murstentrends, er det ikke kun farverne, der er interessante at se nærmere på, men også murstenens overflade.

De hånd- og sandstrøgne mursten har ifølge Rikke Ask virkelig fået en revival efter at have levet et stille liv for bare et par år siden. Det er langt fra tilfældet længere. Hos Egernsund Wienerberger kan vi allerede nu se på salgstallene, at de håndstrøgne mursten buldrer fremad. Det samme gælder for vores tromlede mursten.

- Det rustikke og rå udtryk er en klar tendens, som vi kommer til at se meget mere til. De håndstrøgne og tromlede mursten taler først og fremmest ind i tendensen om at vende tilbage til naturen og samtidig undgå spild. Det skal samtidig ikke se for fint ud, og der er de rustikke mursten et oplagt valg på grund af deres stoflighed, siger Rikke Ask.

Tromlede mursten er et resultat af vores målsætning om at udnytte alle ressourcer optimalt og ikke lade noget gå til spilde. Vores tromlede mursten bliver til ved blanding af restbrændinger fra vores produktsortiment. Murstenene sorteres efter de røde og gule lerfarver, blandes og tromles med cement og udvalgte farvepigmenter, hvilket giver dem deres bløde former og varierede farvespil helt uden spild.

Rikke Ask fortæller, at de tromlede mursten i den grad også er blevet trendy, fordi de tilfører et genbrugslook. De skårede hjørner giver de tromlede mursten et råt udtryk og en helt særlig materialitet.

Vores mursten Aks og Rust er begge blandt favoritterne, når det gælder de tromlede mursten, mens Veldbrons, Indian Summer Light og Red Shade alle er populære hånd- og sandstrøgne mursten i de trendende røde nuancer.


 


 

Mursten - LESS - Rikke Ask

 

 

"Det rustikke og rå udtryk er en klar tendens, som vi kommer til at se meget mere til. De håndstrøgne og tromlede mursten taler først og fremmest ind i tendensen om at vende tilbage til naturen og samtidig undgå spild. Det skal samtidig ikke se for fint ud, og der er de rustikke mursten et oplagt valg på grund af deres stoflighed."

Rikke Ask
Arkitekt MAA, Egernsund Wienerberger

  


 

”Grønne” mursten er kommet for at blive

Bæredygtighed har længe været på mode, og også byggeriets aktører efterspørger klimavenlige byggematerialer mere end nogensinde før. Det kan vi også mærke.

- Vores LESS-serie med mursten, der har mindre råmateriale og produceres på biogas, bliver i langt højere grad forespurgt. Der er ingen tvivl om, at de ”grønne” mursten er kommet for at blive, slutter Rikke Ask.

LESS mursten

LESS

En CO2-besparende mursten til fremtidens byggeri

Byg med vores CO2-besparende serie af mursten kaldet LESS og opnå CO2-reduktion.

Ved at reducere materialeforbruget med 15% og brænde med certificeret biogas reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90%. CO2-besparelsen i produktionen af LESS dækker fase A3 i EPD'en.

Murstenen har stadig nøjagtig samme mål, kvalitet og udtryk som en traditionel dansk blødstrøgen mursten og kommer i mange flotte farvevarianter.


 

Apartment building, Groenttorvet, Hortensia Hus, Roed haandstroegen


 

Gratis: 3-i-1 til arkitekten om mursten

En bog om mursten med inspiration, kollektion og skitsedel i én og samme bog.
 

Hent den gratis her

Mursten til nybyggeri?

Har du brug for sparring om mursten, som er udviklet specielt til nybyggeri og andre projekter med særlige krav til farvespil og æstetik?

Find vores salgsafdeling her

Hvilken rød mursten passer til dit projekt?

Gå på opdagelse i alle vores mursten i røde nuancer og bliv en del af trenden.
 

Se de røde mursten her

   


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker