Museum med smukke mønstre af mursten

Museum, Det Tyske Museum, Avignon

 

En arkitektonisk perle i Sønderborg rummer det tyske mindretals museum, Deutsches Museum Nordschleswig.

Museet er blevet fornyet og udvidet med en tilbygning i helt lyse mursten fra Egernsund Wienerberger, og arkitekten har leget med mønstre, skygger og lys i museets facade

 

 

Der er tale om et rigtigt vellykket tilbygnings- og renoveringsprojekt på det tyske mindretals museum i Sønderborg. Ved at anvende en stram moderne arkitektur på tilbygningen, og bløde den op med smukke lyse mursten fra Egernsund Wienerberger, skaber man en forbindelse, både til fortiden, men også til den eksisterende historiske bygning, som tilbygningen hænger sammen med. Det er kontraster som ikke blot klæder, men understreger hinanden.

Det er Tegnestuen Mejeriet, som er totalrådgiver på projektet og firmaet No Parking Production har stået for indhold, tanker og design i samarbejde med museet. Tilbygningen er skabt i forbindelse med 100-året for Genforeningen.

 

Mønstre i murværket

Arkitekten har valgt den helt lyse, men alligevel varme sten, der helt præcist hedder EW2162 Avignon, som på én gang giver mulighed for at tilstræbe en stram arkitektur med stor enkelhed i designet i murværket. Ved at fremhæve nogle af stenene i særlige mønstre giver det samtidig mulighed for at spille skygger i facaden. Og det er lykkedes på smukkeste vis på museet, som ved brugen af mønstre fremhæver den stramme byggestil i en enkel og bevidst stram arkitekturstil.

Bygningens spidse hjørner er designet som et hængsel, hvor stenene griber ind i hinanden i forbandtet, og det understreger en skarp aftegning af bygningen mod baggrunden og omgivelserne i det hele taget.

 

Skygger og lys med mursten

Skygger og lys udfordres i murstenenes mønstre i felter på facaden. Perforeringer i mønstret giver lysindfald i foyeren, og omvendt vil lyset inde fra bygningen ses i mønstre udefra om aftenen.

Som helhed kan der læses meget af historien ved at studere bygningens, og murværkets struktur. For byggeriet understreget netop de forskellige kulturer, som spiller sammen i grænselandet.  Samspil kendetegner både tilbygningen isoleret set, men også set sammen med den eksisterende bygning, som den er bygget sammen med.

Tilbygningen indeholder ud over foyeren også en lille multianvendelig biograf på førstesalen og udstillingsfaciliteter over indgangen. På anden salen ligger et fællesrum til events, forsamlinger og spisested under besøget på museet, hvorfra der videre er adgang til en udendørs tagterrasse med udsigt mod bakkerne ved Sundeved på den anden side af Alssund

 

Museum, Det Tyske Museum, Avignon
© Egernsund Wienerberger A/S
Museum, Det Tyske Museum, Avignon

Med dansk tilskud

I de to bygninger kan man fra juli i år lære om det tyske mindretals historie og kultur gennem 100 år. Den nye bygning rummer indgang, to rum til særudstillinger og et forsamlingsrum.

Udstillingen i den ældre eksisterende bygning kommer i høj grad til at været præget af digitale fortællinger kombineret med museets udstillingsgenstande.

Museet havde indtil 2017 til huse i bygningen på Rønhaveplads sammen med det tyske bibliotek. Det flyttede i 2017 ind i Multikulturhuset på havnen. Det gav nye muligheder, og planerne om et helt nyt museum opstod. Museet havde indtil det lukkede for ombygningen 1500 besøgende årligt. Besøgstallet forventes at stige til 15.000 besøgende i året. Det er Bund Deutscher Nordschleswiger, det tyske mindretals hovedorganisation, der står for museet. 

 

EW2162 Avignon - Det Tyske Museum, Avignon
Museum, Det Tyske Museum

Bygning udstråler forbillede

Det dansk-tyske forhold i grænselandet er blevet et forbillede for hele Europa. Mindretallets hensigt med museet er derfor også at afspejle grænselandets gående fra ’mod hinanden’ til ’med hinanden’, og nu ’for hinanden’. Samtidig var ønsket at skabe mere synlighed og nysgerrighed omkring museet, etablere yderligere udstillingsarealer og skabe rum til forsamlinger og events, for borgere, foreninger og klubber, bl.a. tilhørende det tyske mindretal.

 

Information om projektet

Arkitekt: Tegnestuen Mejeriet og No Parking Production
Produkt: EW2162 Avignon
Opført: November 2020

Håndstrøgne mursten

Sand og farver favner det bløde ler og skaber den håndstrøgne murstens rustikke overflade og levende farvenuancering. Og magien opstår.

Se vores håndstrøgne mursten her.

Kontakt os

Har du brug for sparring om mursten, som passer nøjagtig til dit projekt? Tag fat på os for råd og vejledning.
 

Kontakt vores salgsafdeling her.

Seneste artikler

0Resultater

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker