Helt speciel teglarkitektur på Vennesla Kirke

Beklædningstegl: URBAN Frederiksberg | Vennesla Kirke, Norge

 

Byggeriet af den nye kirke i Vennesla er i fuld gang, og den bliver et nyt vartegn i Agder-området. Kirkens facade er udført med en beklædning i tegl, som er specialudviklet til netop dette byggeri.

Kirkefacaden balancerer mellem et sakralt og et skulpturelt udtryk, som har stillet store krav til monteringen.  

 

 

Den nye kirke i Vennesla skal fungere som byens nye hovedkirke. Det 1.530 m2 store kirkebygning skal integrere menighedens kirkelige begivenheder med hverdags- og kulturfunktioner for den nærliggende skole og Venneslas foreningsliv. LINK arkitektur vandt arkitektkonkurrencen og HSH Entreprenører A/S er i fuld gang med byggeriet.

     

     

Teglfacade med et sakralt udtryk

Det var vigtigt at vælge et materiale til kirken med lang holdbarhed og robusthed, og som udtrykker en flot og værdig facade. Løsningen blev at beklæde tag og vægge med samme beklædningstegl for at få et ens udtryk. Tone Osen, arkitekt hos LINK arkitektur, fortæller om valget af teglfacaden: - Vi ønskede en helstøbt form på kirken, og valgte en lys beklædningstegl til både tag og vægge. Beklædningstegl er et smukt og holdbart materiale, som egner sig på en kirke, der skal stå i rigtig mange år.

Osen fortsætter: - Den nye kirke er udformet med respekt for den gamle kirke, samtidig med, at den fremstår selvstændigt med et tydeligt sakralt og skulpturelt udtryk. Det er en arkitektur, der viser nutidens og fremtidens hovedkirke i byen.

Vennesla kirke bliver en bygning med mange forskellige funktioner. Det har LINK arkitektur taget hensyn til. – Det er spændende at tegne en kirke, der skal rumme både kirkelige og menighedens daglige behov. Kirken skal varetage menighedens interesser uanset alder, og bliver en vigtig bygning for lokalsamfundet, forklarer Tone Olsen.

     

     

Specialudviklet beklædningstegl til Vennesla Kirke

Teglfacaden er leveret af Wienerberger. LINK arkitektur arbejdede længe med at finde det rigtige udtryk på beklædningsteglen, og fik tilsendt flere prøver undervejs.

For at få det frem, arkitekten efterspurgte, måtte produktionen tilpasses, udover det, der er standard.  

Produktchef for beklædningstegl i Egernsund Wienerberger, Per Ivar Ødegaard, fortæller, at fabrikken i Schweiz var meget lyttende og nysgerrige efter at udforske og levere optimale løsninger undervejs i processen: - For at give overfladen et lysere udtryk blev beklædningsteglen fremstillet med en naturligt ekstruderet overflade, som giver en glattere og mere naturlig teglstruktur. Det fremhæver farven på en bedre og mere klar måde.

Den specialudviklede beklædningstegl URBAN Frederiksberg LINK er produceret i U-profil, som giver en tydelig struktur og relief til en spændende facade. U-profilens kraftige struktur bidrager til, at solforhold og skyggevirkninger har betydning for, hvordan kirkens teglfacader opfattes på de forskellige årstider. Det gør bygningen mere levende, forklarer Per Ivar Ødegaard.

Montering af første klasse

Kirkens arkitektur har krævet montering af første klasse. For at opnå en helstøbt form på kirken er der benyttet tæt gering af alle udvendige hjørner, kanter og i overgangene mellem tag og vægge. Den tætte gering skaber sømløse overgange, så teglfacaden går i et og fremhæver U-profilens relief i væggen. 

Per Ivar Ødegård fortæller, at tæt gering af udvendige hjørner er en noget mere tidskrævende proces, men at dygtige håndværkere hos HSH-entreprenør har løst dette på en virkelig god måde, gennem tålmodighed, høj præcision og et flot håndværk. 

Vennesla kirke er færdig i løbet af foråret 2022. 

 

Information om projektet

Projektnavn: Vennesla Kirke
Arkitekt: LINK arkitektur
Entreprenør: HSH Entreprenører 
Beklædningstegl: URBAN beklædningstegl - special Frederiksberg LINK
Færdig: 2022


 


 

Brochure URBAN beklædningstegl

Beklædningstegl til tag og facade – to løsninger – et produkt.
 

Download brochure her.

Kontakt os

Har du brug for vejledning til næste murarbejde? Og har du spørgsmål til, hvordan det er at mure med liggefladen udad? 

Kontakt vores salgsafdeling her.

    


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker