Mursten vendt med liggefladen udad på Urban Villas i Ski Magasinpark

Magasinparken Ski

 

Ski Magasinpark er blevet et populært nyt boligområde, der skal rumme i alt 500 boliger. Et af boligkoncepterne er Urban Villas, som er et af de første synlige beviser på forvandlingen af den gamle militærpark i Nordre Follo.

Teglfacaden på Urban Villas-blokkene adskiller sig fra andre teglfacader. Her er murstenen nemlig muret på højkant med liggefladen udad. Det danner et helt specielt relief og æstetik 

 

 

Urban Villas er et af boligkoncepterne i Magasinparken i Ski vest, og består af 145 lejligheder, fordelt på seks bygninger. Ski Magasinpark er et boligprojekt, der skal rumme i alt 500 boliger, børnehave, parkområder, restauranter og forskellige kulturtilbud og attraktioner. Urban Villas er et boligkoncept, der skaber et æstetisk bindeled mellem det eksisterende nabolag mod nordvest og de fredede vognhaller fra militærlejren mod øst. Totalentreprenøren Solid og Code arkitektur har haft et tæt samarbejde angående projektet og byggeriets særlige teglfacade.

 

En tidligere militærlejr

Teglfacaden på Urban Villas er tilpasset helt specielle omgivelser. Code arkitekter ønskede, at facaden på byggeriet skulle passe ind i stedets historiske bygningsmiljø. Magasinparken har været en af de vigtigste kaserner i Sør-Østlandet, og var et militært knudepunkt i første halvdel af 1900-tallet og frem til anden verdenskrig. En del af bygningerne blev fredet i 2004 efter at Forsvaret udfasede sin aktivitet. Nu ejes området af Solon Eiendom.

Arkitekterne fra Code ønskede at tage hensyn til de bevaringsværdige bygninger på kasernen.

- Urban Villas er et skånsomt boligområde op imod de fredede bygninger fra militærlejren. Bygningerne er fire og fem etager høje, og bliver trappet ned mod naboerne og vognhallerne i øst, så de fremstår hensynsfulde og småskalerede, fortæller Eivind Nygaard, arkitekt og projektleder i Code arkitektur. 

 

Magasinparken Ski
© Wienerberger
Magasinparken Ski

Mursten vendt med liggesiden udad

Teglfacaden på Urban Villas-blokkene adskiller sig fra andre teglfacader. Code arkitektur var på jagt efter en mursten, der egnede sig til at blive sat på højkant, så fordybningen, ”mørtellommen”, bliver synlig. Valget endte på murstenen Blauwrod.

Blauwrod er en håndlavet, klassisk mursten med et stort farvespekter af blålilla og rustfarvede toner. Murstenen er robust og har god trykfasthed, noget der er vigtigt når teglvangen kun er 65 cm bred. Den smalle teglvange resulterer i mindre teglgods pr. km² facade, noget der er mere gunstigt ud fra et bæredygtighedsperspektiv. Den synlige mørtellomme giver en helt speciel æstetik. 

Med mørtellommen vendt udad skaber teglfacaden et relief med sit helt eget udtryk. Eivind Nygaard beskriver teglmønsteret som en striktrøje: - Hver mursten har forskellige nuancer og former i mørtellommen, som skaber lidt variation og spil. Det bliver næsten som om Urban Villas har en striktrøje på.

Teglfacaden bliver også påvirket af omgivelserne: Murstenens ekstra tredimensionalitet gør, at lys, fugt og støv fanges forskelligt og forstærker nuancerne i murværket. Det er kun positivt.  

 

Magasinparken Ski

Ny teglfacade skaber nye udfordringer

Med den nye teglfacade opstår også en helt ny grammatik, der må løses. Eivind Nygaard peger blandt andet på muring af hjørner og ender: - For at få det synlige relief bliver spørgsmålet aktuelt ved endesten, hjørner og fuger. Vi ville ikke kappe igennem mørtellommen ved vinduer, ender og hjørner, og løste det ved at vende bagsiden udad ved alle afslutninger. På den måde opstår også en slags ornamentik, der ofte er fraværende i moderne teglfacader. 

Den smalle teglvange udløste også spørgsmål og udfordringer i forbindelse med statik, stabilitet og bæring af teglfacader. - Der er mange ting, der skal dokumenteres igen, når teglsten skal mures på en måde, den ikke er ment til, fortæller Eivind Nygaard.

Han afslutter: - Vi har haft en tæt dialog med både Solid Entreprenører og Wienerberger i Norge angående den specielle teglfacade. Det krævede en gennemtænkt plan, hvor vi opregnede alle mulige udfordringer, der kunne opstå på byggepladsen.  

 

Information om projektet

Projektets navn: Ski magasinpark, Urban Villas 
Arkitekt: Code Arkitektur
Produkt: Blauwrood
Opført: 2020

Danish Facade Brick Blauwrood

Mursten:
Blauwrood

Kontakt os

Har du brug for vejledning til næste murarbejde? Og har du spørgsmål til, hvordan det er at mure med liggefladen udad? 

Kontakt vores salgsafdeling her.

Seneste artikler

0Resultater

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker