Beklædningstegl på Søhesten i Aarhus kan genbruges

Beklædningstegl - URBAN Christianshaven - Søhesten Godsbanen

 

Det var vigtigt for arkitekt, entreprenør og bygherre at vælge et facademateriale til det nye boligbyggeri Søhesten i Aarhus, som både var hurtigt at montere og genanvendeligt.

Valget faldt på beklædningsteglen URBAN Christianshavn, der er lavet i tegl og har samme stoflighed som en traditionel mursten.  

Vinder af: Aarhus Kommunes Arkitekturpris

 

 

På Godsbanen i Aarhus står otte sammenhængende etagehuse, der rummer 138 nyopførte boliger, under navnet Søhesten. De otte sammenhængende etagehuse forskyder sig i forhold til hinanden på en meget smal grund. Det særlige byggeri har da også fået sit navn, fordi det fra et fugleperspektiv har en vis lighed med dette dyr.

Bag byggeriet står Boligforeningen Ringgården. For bygherren var der især to vigtige parametre, når det kom til valget af materialer. Facaden skulle både være genanvendelig og hurtig at montere.

Valget faldt på URBAN Christianshavn , der er vores røde beklædningstegl med et strejf af sort.

Beklædningstegl der kan genanvendes

Byggeriet Søhesten er opført med stort fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi.

Det er, ifølge arkitektfirmaet Cubo, også en af årsagerne til, at det netop er URBAN Christianshavn, der pryder facaden på det nyopførte boligbyggeri. Vores beklædningstegl er nemlig 100 procent genanvendeligt, da det bliver skruet fast og derfor let kan skilles ad igen.

- Beklædningstegl var et interessant produkt for os og et meget bevidst valg hos Boligforeningen Ringgården, fordi det er genanvendeligt i sin rene form og passer ind i byggeriets tanker om cirkulær økonomi, fortæller Peter Dalsgaard, partner og arkitekt MAA i Cubo.

Det betyder, at beklædningsteglen nemt kan skrues ned og genbruges i et andet byggeri.

- Det fantastiske med netop URBAN er, at det i sin egen form er 100 procent genanvendeligt. Det er der ikke ret mange byggematerialer, som er, forklarer siger Henrik Fuldby-Olsen, arkitekt- og entreprenørkonsulent vest hos Egernsund Wienerberger.

     

     

Hurtig montage af beklædningstegl holder tidsplanen

Tid var også en afgørende faktor for valg af facademateriale. Beklædningstegl er nemlig hurtigere at montere end mursten og kræver ingen afdækning.

- Den her type beklædningstegl er nem at arbejde med. Både fordi du skruer det fast, når profilen er opsat, og fordi du kan anvende et vildt forbandt. Den stump, du skærer af, kan bruges et andet sted, fordi det ikke skal sættes i et fast forbandt. Der er markant lidt spild, fordi det tilskæres direkte på byggepladsen, siger Henrik Fuldby-Olsen.

Han forklarer, at totalentreprenøren, Byggefirmaet Knudsgaard, har været overraskede over, at det er gået så hurtigt med montagen af beklædningstegl og har da også overholdt tidsplanen på projektet med monteringen. 

     

"Beklædningstegl var et interessant produkt for os og et meget bevidst valg hos Boligforeningen Ringgården, fordi det er genanvendeligt i sin rene form og passer ind i byggeriets tanker om cirkulær økonomi."

Peter Dalsgaard
Partner og arkitekt MAA i Cubo

     

Samme stoflighed som traditionel mursten

Arkitektfirmaet Cubo ville med materialevalget gerne prøve noget andet end traditionelle mursten på Godsbanen, men samtidig var det vigtigt, at materialet stadig var tegl.  

Den valgte beklædningstegl, URBAN Christianshavn er et teglprodukt og har samme stoflighed, der også kendetegner vores mursten, med en ru overflade. URBAN Christianshavn tilfører byggeriet en materialitet og naturlighed på lerets præmisser, og ligesom andre naturlige byggematerialer spiller vejr og lys en væsentlig rolle i beklædningsteglens smukke patinering. Og er på en gang både robust og elegant i sit udtryk.

Resultatet og udtrykket på Søhesten er Peter Dalsgaard meget tilfreds med:

- Denne beklædningstegl er utroligt køn. Materialet har en skulpturel effekt, fordi det overlapper hinanden, og der kommer et flot sol- og skyggespil på facaden. Farverne og variationen i overfladen giver det en ekstra dimension.

Vores beklædningstegl, URBAN Christianshavn, findes både som L-profil og U-profil. L-profilen anvendes, når der ønskes en slankere profil og et lettere udtryk. U-profilen derimod er robust og giver facadeudtrykket tyngde.

- Teglens overflade er ru og varieret og vil i samspil med vejrliget bidrage med et levende og nuanceret udtryk, forklarer Henrik Fuldby-Olsen og tilføjer, at både udtryk og profiler på URBAN beklædningstegl er udviklet i samarbejde med arkitekter.

Der er 30 års garanti på vores beklædningstegl i serien URBAN.

 

Information om projektet

Projektets navn: Søhesten
Arkitekt: Cubo
Produkt: URBAN U Christianshavn (komproment.dk)
Opført: 2021
Priser: Vinder af: Aarhus Kommunes Arkitekturpris


 


 

Nysgerrig på beklædningstegl?

Beklædningstegl er en løsning, der giver nye arkitektoniske muligheder med et smukt og innovativt look Vores søsterselskab Komproment specialiserer sig i facadebeklædning i tegl og skifer.

Brug for input til valg af teglprodukter?

Så er du velkommen til at kontakte vores medarbejdere, der står klar med rådgivning og inspiration.

 

    

   

Seneste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

   

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker