Belægningstegl er på vej tilbage og skaber et farverigt mønster på Lilleaker Torg

Belægningstegl - Lilleaker Torg, Norge

 

Belægningstegl er endelig kommet tilbage fra 60’erne og 70’erne og skaber nyt liv på Lilleaker Torg i Norge. Torvet er dækket med seks forskellige typer belægningstegl, og Grindaker landskabsarkitekter mener, at det er vigtigt at bruge alsidige og varierede materialer i bybilledet. Som et naturligt mødested for både børn, unge og ældre i Ullern, er torvet blevet skabt sammen med de lokale borgere.

 

Lilleaker Torg ligger ved sporvognsstationen i Lilleaker, i bydelen Ullern, og dækker mere end 1000 kvadratmeter. Det er Grindaker Landskapsarkitekter, der har været ansvarlige arkitekter og Uteanlegg AS har været udførende entreprenør og stået for anlægsarbejdet. Torvet er et af de første skridt i en større byudviklingssatsning for Lilleaker, som forbinder Oslo og forstaden Bærum.

Fra den tidlige planlægningsfase blev lokalbefolkningen inddraget i processen, som afdækkede behov og ønsker til det nye torv. I tilknytning til torvet ligger aktivitetshuset Stoppestedet, som består af både café, ungdomsklub og et ældrecenter. Planlægning og udformning af torvet skulle derfor bestå af et varieret og alsidigt tilbud til folk i alle aldre og indeholde blandt andet trampolin, vandelementer og frugttræer.

Teglbelægningen er inspireret af det bevaringsværdige stationsbyggeri

Den 100 år gamle bevaringsværdige stationsbygning, Stoppestedet, har været inspiration for Lilleaker torv og valget af belægningsklinker. Bygningen blev restaureret og færdiggjort i 2018. Facaden er beklædt med vores mursten Velbrand Exterior/York Russet, der er en håndstrøget, brunrød mursten med et udtryk, der passer til det gamle stationsbyggeri.

Grindaker Landskapsarkitekter tog udgangspunkt i mønsteret på gavlvæggen, som er vendt mod torvet:

- Vi ønskede at videreføre teglvæggen fra stationsbygningen ud i det offentlige rum. Vi lagde derfor en stiliseret og legende variant af teglmønsteret fra stationsbygningen som et slags tæppe på torvet, fortæller Emil Nyutstumo Horn, som er landskabsarkitekt hos Grindaker.

For at udforme mønsteret på torvet valgte Grindaker Landskapsarkitekter en belægningstegl i samme format, men i seks forskellige farver fra Egernsund Wienerberger. De seks typer belægningstegl er alle blødstrøgne i formatet 200 x 63 x 85.

Paviona har en teglrød farve, og Ravenna (nu Ruston) er rødbrun med mørkere nuancer. Belægningsteglen Omber har en varm mørk brun farve, og Basalt er gråbrun med mørke nuancer. Siena har en lys gylden farve med et fint lag lyst sand, mens den sidste tegltype Nero har en ren sort farve.

Samspillet mellem belægningsteglenes naturlige udtryk og landskabsarkitektens design resulterede i en indbydende plads med menneskelige proportioner. Torvet omkranses af en bølgende og multifunktionel betonkant med et anlagt legeområde.

Den farverige belægningstegl fra 60’erne og 70’erne

Belægningstegl er et robust materiale, som lader sig forme og tilpasse specielle situationer.

Emil Nyutstumo Horn forklarer, at belægningstegl blev brugt meget i 60’erne og 70’erne, men at materialet har været ude i nogle årtier.

- Nu er belægningsteglen endelig på vej tilbage, og vi mener, at den har en virkelig fin kvalitet og giver et stort spekter af farvemuligheder, fortæller Emil Nyutstumo Horn og tilføjer, at Grindaker Landskapsarkitekter kunne lege med forskellige typer belægningstegl, da de skulle planlægge tegldækningen på Lilleaker Torg:

- Med Egernsund Wienerberger som leverandør fik vi mulighed for at vælge imellem et bredt udvalg af forskellige typer belægningstegl, som gav os stor valgfrihed.
Emil Nyutstumo Horn fortæller, at Grindaker Landskapsarkitekter dagligt kæmper for at bruge mere alsidige materialer end bare beton og asfalt:

- Vi ønsker et mere mangfoldigt materialebrug i det offentlige rum, hvor belægningstegl i forskellige farver giver mere variation og spil i landskabsudtrykket. Tøyen Torg i Oslo er et andet eksempel, hvor vi har taget belægningstegl i brug. Vi har fået god erfaring med materialet og arbejder med flere nye projekter, hvor vi gerne vil bruge belægningstegl.

     

 

"Med Egernsund Wienerberger som leverandør fik vi mulighed for at vælge imellem et bredt udvalg af forskellige typer belægningstegl, som gav os stor valgfrihed."

Emil Nyutstumo, landskabsarkitekt, Grindaker landskapsarkitekter


 

 

 

 


 

Belægningstegl til skandinaviske forhold

Foruden teglstensbelægningens farvespil og varierede udtryk har belægningstegl lang holdbarhed og er et godt belægningsmateriale til skandinaviske forhold. Belægningstegl fra Egernsund Wienerberger indfrier nemlig de højeste krav til frostbestandighed ifølge produktstandarden NS-EN 1344 og passer godt til det varierede klima.

Emil Nyutstumo Horn håber, at de vil se flere projekter med belægningstegl i fremtiden.

 

FAKTA om Lilleaker Torg:

Projektets navn: Lilleaker Torg
Arkitekt: Grindaker landskapsarkitekter
Belægningstegl: Paviona, Ravenna (nu Ruston), Omber, Basalt, Siena, Nero
Opført: august 2019

 

__________

 

Vil du have vejledning til dit næste byggeprojekt?

Har du brug for sparring om belægningstegl, som er udviklet specielt til nybyggeri og andre projekter med særlige krav til farvespil og æstetik?

Kontakt vores salgsafdeling her


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker