Bindesbøll Byens kvarterer har forskellige karakterer – og typer af mursten

Mursten: EW2448 Willems Forest | Parkhusene

 

Aarhus’ nyeste bydel med i alt 1.200 nye boliger er opført som fire distinkte kvarterer, og der er i høj grad tænkt variation i bebyggelsen. Bydelen er tegnet af Arkitema Architects og Arkitema Urban Design, som har anvendt mursten fra Egernsund Wienerberger, der toner den nye bydel i røde, gule, grå og brune nuancer.

 

Bindesbøll Byen består af fire kvarterer med hver sin unikke arkitektoniske fremtræden, men alle bygninger er opført med mursten i varme nuancer, så bydelen fremstår som en helhed. Arkitekturen giver området et organisk præg, og byplanen inviterer beboerne til at mødes på de åbne arealer eller under de store trækroner.

Bydelen er skudt op omkring det tidligere hospitalsanlæg i Risskov, der er tegnet af Michael Gottlieb Bindesbøll i midten af 1800-tallet. Valget af mursten som materiale er med til at fastholde områdets historie og trækker tråde til det afvekslende murerarbejde, der kendetegner det renæssanceinspirerede Bindesbøll-anlæg.

Willems Forest mursten er oplagt i Bindesbøll-byen

Arkitema Architects har tegnet projektet. Kreativ leder, arkitekt MAA Michael Green fortæller: 
 
- Både i projekterne Parkhusene og Skovhusene er murstenen Willems Forest valgt – hvilket synes oplagt, allerede når man hører navnet og forholder sig til den unikke kontekst, som gælder for begge projekter. Men teglstenen er faktisk valgt på grund af dens særlige karakter og stoflighed. 

De smukke mursten kommer især til deres ret i byggeriet med reliefmurværk i stueetagen, hvor nogle mursten er trukket frem, mens andre er trukket tilbage. Det skaber en varieret overflade med flere nuancer mellem murstenene, der klæder de ellers enkle og stilrene facader. 
 
- Teglstenen har det levende og varierede farvespil med reference til skoven og parkens farvepallette, som vi ønskede til begge projekter i Bindesbøll Byen, siger Michael Green.

     "Teglstenen har det levende og varierede farvespil med reference til skoven og parkens farvepallette, som vi ønskede til begge projekter i Bindesbøll Byen"

Michael Green
Arkitek MAA og kreativ leder hos Arkitema Architects

     

Parkhusenes facader beklædes med brunviolette mursten

Bydelen kommer til at lægge grund til i alt 1.200 boliger, herunder både leje- og ejerboliger samt almene boliger.

Bindesbøll Byens fire kvarterer har hver deres særpræg og henvender sig til forskellige segmenter. Eksempelvis kan man i Parkkvarteret nyde parkens grønne beplantning og fortsætte ad snoede stier ind mellem Parkhusene. 

Her er rækkehusene opført i små klynger med fire til otte boliger i hver. Husene er forskudt i forhold til hinanden for at skabe luft og privatliv for den enkelte, og der er desuden skabt et åbent gennemgangsområde mellem bygningerne.

Vi har bl.a. leveret mursten til projektet Parkhusene Nord, hvor vores brunviolette mursten Willems Forest er anvendt. Denne mursten har et særligt farvespil, hvor de brunviolette grundfarver kommer til live med toner af gul og rust.

Jordfarvet mursten matcher skovens træer

Et andet kvarter er Skovbyen, der ligger op til Risskov og tilpasser sig skovens træer og skrånende overflader. Skovbyen indeholder bl.a. bebyggelsen Skovhusene Nord, der, ligesom Parkhusene Nord, er bygget med vores mursten Willems Forest

Murstenen med de brunviolette og rustfarvede nuancer blender fint ind med skovens gamle bøge- og egetræer, hvilket er med til at integrere husene smukt i naturen.

Boligerne har en høj placering, og derfor er der udsigt til både Riis Skov, der har lagt navn til området, og Aarhus Bugt.

Tegl som naturligt materialevalg til Bindesbøll

Bindesbøll Byens mest urbane og tætbebyggede kvarter hedder Allébyen, hvor der er bygget i højden med lejlighedskomplekser og tilhørende grønne karréer.  
 
De er opført med vores mursten Brown Devil, der skaber dybde med sin rødbrune farve og brændte nuancer. 

Alléhusene fordeler sig omkring områdets hovedankomstvej  en smuk allé omkranset af træer. Bygningerne harmonerer med hinanden gennem valget af mursten i forskellige naturfarvede toner.

Vores mursten pryder også facaden på dele af Alléhusene i røde, gule og grå nuancer med vores mursten Kobber, Messing og Sisteron.

Kobber er inspireret af klassiske røde mursten, der får tyngde i den variede overflade med brændte undertoner. Messing er en gul mursten, som ligeledes har en mørk forstøvning, der skaber liv og dybde i stenen. Begge mursten fører tankerne tilbage til ældre dansk byggeri. Sisteron er inspireret af det sydfranske landskab, og murstenen giver med de grålige nuancer modspil til de traditionelle danske mursten.

Alléhusene er inspireret af Gottlieb Bindesbølls bygning Psykriatrisk Hospital i Risskov fra 1850. Stedet har ikke fungeret som hospital siden 2018, og det blev i stedet muligt at etablere en ny og naturinspireret bydel. Bindesbøll-anlægget bar præg af netop varieret og æstetisk murerarbejde i varme farver, og det var derfor oplagt at søge inspiration til bydelen her.

 

Fakta:

Projektets navn: Parkhusene Nord 
Arkitekt: Arkitema Århus – Michael Green 
Produkt: EW2448 Willems Forest 
Opført: 2019-2021

Projektets navn: Skovhusene Nord: 
Arkitekt: Arkitema Århus – Thomas Engholt/Michael Green 
Produkt: EW2448 Willems Forest 
Opført: Opført: 2019-2021

Projektets navn: Allé Husene 
Arkitekt: Arkitema Århus – Kim Risager 
Produkt: EW2478 Brown Devil 
Opført: 2019-2021 

Mursten: EW2448 Willems Forest | Parkhusene


 

Willems Forest

Vil du vide mere om vores brunviolette mursten Willems Forrest?
 

Tag et kig, og læs mere om murstenen her

Er du på udkig efter den perfekte mursten til dit næste projekt?

Gå på opdagelse i vores omfattende sortiment af mursten med et væld af forskellige farver.

Vores murstenskollektion

Inspiration direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration om produkter, projekter og øvrige tiltag direkte i din indbakke.
 

Tilmeld dig her


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker