Ung dansk finalist er klar til WorldSkills for murere

Gry Astrup Hansen | WorkSkills 2022

 

Gry Astrup Hansen vandt DM i Skills for murere i 2022, og inden længe skal hun dyste mod 18 andre finalister fra hele verden til WorldSkills om titlen som verdens bedste murer. 

Som hovedsponsor for murerfaget ved Skills har vi talt med den dobbelte danmarksmester om hendes største passion, og hvordan det er at være blandt de bedste murertalenter i verden.

Find opdatering fra VM i bunden af artiklen.

 

Der er ikke længe til, at konkurrencen starter, og danske Gry Astrup Hansen skal kæmpe om titlen som verdens bedste murer til WorldSkills, der afholdes i Salzburg i Østrig den 24.-26. november 2022. 

Som den eneste kvinde er Gry blandt de 19 finalister fra hele verden, der over tre konkurrencedage med præcision, flid og en masse tilskuere skal opmure et bygningsværk til perfektion. 

Opgaven får deltagerne et par dage inden, så denne gang har hun ikke mulighed for at mure opgaven på forhånd igen og igen. Til gengæld får hun brug for sin skarpe evne til at huske alle mål udenad og sin enorme dedikation.

Vindermentalitet og dedikation går hånd i hånd

Gry Astrup Hansen er en kæmpe inspiration – ikke bare for murerfaget – men for hele byggebranchen og fremtidens håndværkere.

Hun er arbejdsom og murede opgaven hele syv gange inden DM i Skills. Hun er ambitiøs, og drømmer om at overtage sin fars murerforretning. Og så er hun altså ikke en gang fyldt 20.  

Hun har netop også medvirket i DR-programmet "Danmarks stærkeste hænder", hvor hun som fagekspert gav deltagerne kamp til stregen, da de skulle bygge en mur af mursten. En opgave, der i hvert fald kostede sved og tårer.

Den stærke vindermentalitet kommer ikke helt ud af den blå luft.  

- Jeg har spillet fodbold på højt plan og kom også på U16-landsholdet. Jeg ved, hvad det kræver for at vinde, og det er hårdt arbejde. Det gælder også i murerfaget og til Skills, hvor du skal blive ved med at holde gejsten oppe, når du har muret den samme opgave igen og igen for at vælte den ned i en container og starte forfra, fortæller Gry og tilføjer:

- Jeg trænede weekender og hverdagsaftener i månederne op til DM i Skills. Både fordi jeg synes, det var sjovt, men også fordi det er nødvendigt, hvis man skal have en chance for at vinde. Jeg murede opgaven syv gange inden mesterskabet, for jeg skulle bare kunne den til perfektion.

     

"Alle kan ikke blive håndværkere, og det er heller ikke alle, som kan finde ud af at bruge hænderne. Som murer skal du være rigtig dygtig til matematik. Alle mål skal passe ned til hver en millimeter. Hvis ikke min egen familie var murere, så tror jeg heller ikke, at jeg havde fundet vej til faget. Det er det, der er problemet. Det er vigtigt, at unge i folkeskolen kommer ud og får en murerske i hånden og kan mærke, hvor fedt et arbejde og miljø det er."

Gry Astrup Hansen

     

Passion for murerfaget

Gry Astrup er født i en murerfamilie, men havde egentlig ikke selv tænkt på at blive murer. Alligevel var hun nødt til at prøve det af, da hun skulle i erhvervspraktik i folkeskolen. Det blev startskuddet til en karriere, som kun lige er begyndt, men som allerede har taget imponerende fart. 

- Det er en kæmpe ære at kunne bruge sine hænder og udføre et godt håndværk. Det er fedt hver dag at se, hvordan ens arbejde udmunder sig i noget fysisk, som du selv har skabt. Det arbejde, vi laver, kan ikke bare slettes på et tastatur, men skal stå i rigtig mange år, så det er afgørende, at leverer det bedste resultat, siger Gry.

Hun fortsætter:

- Alle kan ikke blive håndværkere, og det er heller ikke alle, som kan finde ud af at bruge hænderne. Som murer skal du være rigtig dygtig til matematik. Alle mål skal passe ned til hver en millimeter. Hvis ikke min egen familie var murere, så tror jeg heller ikke, at jeg havde fundet vej til faget. Det er det, der er problemet. Det er vigtigt, at unge i folkeskolen kommer ud og får en murerske i hånden og kan mærke, hvor fedt et arbejde og miljø det er.  

Ifølge Gry er det også vigtigt at slå fast, at der som håndværker også er rigtig gode muligheder for at læse videre, ligesom der hele tiden kommer nye teknologiske muligheder, som er med til at minimere det tunge arbejde.

Gry Astrup Hansen | WorldSkills 2022 - Salzburg
Gry Astrup Hansen | WorldSkills 2022 - Salzburg
Gry Astrup Hansen | WorldSkills 2022 - Salzburg

Spændende murværk og fremtidsdrømme

For Gry er noget af det bedste at mure bagmure eller facader: 

- Det er fedt at se, at man hele tiden bliver hurtigere og bedre til at mure rent. Der er mange forskellige måder at mure på, og det sjovt hvor forskelligt det er at mure med forskellige mursten og mørtler. 

Personligt kan hun bedst lide de blødstrøgne mursten med spil i, som gerne må være rå og have kulpåbrændinger. Gry drømmer da også selv om at bygge sit eget hus inden for de næste tre år. 

I 2023 er Gry udlært som murer, og herefter er det planen, at hun skal arbejde i sin fars murerfirma, som de begge drømmer om, hun en dag skal overtage.  

- Min oldefar, bedstefar og far har drevet murerfirmaet i over 70 år, og jeg glæder mig til, at jeg en dag kan videreføre deres arbejde. Jeg ser meget op til min far og vil gerne fortsætte hans stil, men med et nyt strejf. Han glæder sig helt vildt til, at vi skal være en del af noget sammen, og han er rigtig glad for, at vores familievirksomhed lever videre, fortæller hun.

WorldSkills og en oplevelse for livet venter

Første gang Gry vandt DM i Skills 2021 kom det helt bag på hende. Og selvom hun langt fra var sikker på at vinde i 2022, gik hun benhårdt efter sejren. 

- Jeg ville virkelig gerne med til WorldSkills, så jeg trænede og trænede op til danmarksmesterskabet. Jeg var uden tvivl blevet meget ked af det, hvis jeg ikke have vundet, for jeg har lagt så meget tid i det, siger Gry og tilføjer:

- Jeg er så taknemmelig for, at min mester Glenn Østergaard giver mig lov til at få denne oplevelse. Det betyder virkelig meget for mig. Uden ham og min personlige Skills-træner Jan Lyngesen kunne jeg ikke vinde. Jeg er spændt og glæder mig helt vildt til at se, hvordan det hele ender. 

WorldSkills i murerfaget finder sted den 24.-26. november 2022 i Messezentrum Salzburg, Østrig, og der er præmieoverrækkelse den 27. november. Vi krydser fingre for en dansk verdensmester.

Du kan også læse om Grys forberedelser til DM i Skills her.

 

____________

 

Opdatering:

Gry Astrup fik en 6. plads ved WorldSkills og en ’Medallion for Excellence’ for en ekstraordinær god præstation. Hun fik afleveret alle tre opgaver til tiden, og i sidste ende var der tale om marginaler i forhold til en topplacering.  

Gry Astrup Hansen | WorldSkills 2022 - Salzburg
Gry Astrup Hansen | WorldSkills 2022 - Vienna
Gry Astrup Hansen | WorldSkills 2022 - Salzburg
Gry Astrup Hansen | WorldSkills 2022 - Vienna


 


 

LESS. En mursten til fremtidens byggeri.

Ved at reducere materialeforbruget med 15% og brænde med certificeret biogas reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90%.

Sådan har vi skabt fremtidens  mursten. 
 

På udkig efter en mursten i den helt rette farve?

Oplev hele vores sortiment at mursten i et hav af forskellige farver og overflader.

Inspiration direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration om produkter, projekter og øvrige tiltag direkte i din indbakke.

     


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker