Keramiske tegltagsten er stadig populært

Tagsten - Datura Naturrød - Oluf Bagers PladsTaget, uanset facon, er en helt afgørende del af bygningen og dermed en meget vigtig investering, som skal holde i lang tid – helst gennem flere generationer. 

Tagsten af keramik har været en klassiker på markedet i flere hundrede år, og med sin autentiske karakter og holdbare kvaliteter er den stadig et foretrukket materiale. Den keramiske tagsten kommer i forskellige former og faconer. Det kan Egernsund Wienerberger skrive under på med mange forskellige tagstensmodeller i vores portefølje.

 

Vi har gennem vores lange tegltradition udviklet et varieret udvalg af keramisk tagsten med forskellige tekniske egenskaber og æstetiske udtryk. Sammen med vores produktchef for tag, Per Ivar Ødegaard, inviterer vi dig ind i en verden af keramisk tagsten, hvor vi ser på dens egenskaber, overflader og udtryk. Per Ivar Ødegaards bedste anbefaling er, at kunderne vælger tagsten med både hovedet og hjertet.

Den traditionelle naturrøde tagsten

En tagsten er ikke bare en tagsten, og med Egernsund Wienerbergers mange tagstensmodeller er der et hav af valgmuligheder – både glaserede, uglaserede og engoberede tagsten. Tagstenen kan også være enkeltkrummet eller dobbeltkrummet, falset eller ufalset. Formatet og størrelsen af tagstenen varierer også. Alligevel ser Per Ivar Ødegaard en klar tendens, når det gælder valget af tagsten: 

- Vi kan se, at de uglaserede naturrøde og engoberede farver fortsat har høj og stigende efterspørgsel – det er klassiske og trygge valg, når taget skal stå i lang tid. Den ægte naturrøde teglfarve holder i generationer og udvikler med tiden en smuk patina, som kendetegner gamle tegltag. Den varme teglfarve passer også godt i historiske miljøer, hvor et traditionelt og naturligt udtryk er ønsket. Vi ser, at det er en trend, som er kommet tilbage, specielt ved renovering og omlægning af gamle tag. 

Han fortsætter: 

- Vi leverer alle vores tagstenstyper i den naturrøde farve med forskellige egenskaber og i forskellige formater. Det gør, at den klassiske naturrøde tagsten kan tilpasses tagets størrelse, behov og budget. Den uglaserede tagsten vil også påvirkes af omgivelserne og få en naturlig patina over tid.

   

   

Hollandsk glaseret tagsten

I modsætning til uglaserede tagsten har den glaserede tagsten et mere luksuriøst udtryk og lidt andre egenskaber. Den glaserede tagsten kommer oprindeligt fra Holland, som har en lang tradition med glasering af keramik. Den hollandske glaserede tagsten har dermed mere end hundrede års tradition i Danmark og beriger huse og bygninger med sin egen karakter. 

- Glasering er en proces, hvor et lag med glaspartikler smeltes ind i overfladen på tegltagstenene under brænding ved cirka 1050°C for at opnå keramisk hæftning. Overfladen bliver dermed tæt og porefri, hvilket gør, at forurening fra omgivelserne bliver vasket bort af regn, slud og sne i løbet af årstiderne. Et glaseret tag vil derfor holde sig rent og bevare det samme udtryk gennem flere årtier, fortæller Per Ivar Ødegaard og tilføjer: 

- Vi ser, at glaserede tagsten ud over singleboligmarkedet ofte bliver brugt på offentlige bygninger, kirkebygninger og lejlighedskomplekser med store tag. Glaserede tagsten egner sig godt her, fordi produktet har meget lang levetid, beholder sin farve og keramiske kvalitet, tåler nedbør og UV-stråler uden at falme eller forvitre. Vores tagsten leveres med 30-års produktgaranti. Det siger noget om produktets kvalitet og egenskaber.   

Glaserede tagsten får selvfølgelig et noget fremtrædende udtryk på taget med deres blanke overflade. Dette passer ikke ind overalt. Til kunder, som ønsker et mere nedtonet udtryk samtidig med den eftertragtede glaserede kvalitet, har Per Ivar Ødegaard et godt alternativ:   

- Til et mere dæmpet udtryk kan vi tilbyde mat glaseret tagsten. Eksempelvis har vi tagstensmodellen VHV Vario i både mat sort og mat skifer glaseret, som begge har en silkemat overflade med præcist samme tekniske egenskaber som ved blanke glasurer. VHV Vario er vores mest solgte model gennem tiden og kan kaldes en klassiker.

    

    

Tagsten med autentisk 1800-tals udtryk

I nye bygge- og renoveringsprojekter er det almindeligt at benytte falsede tagstenstyper i storformat. På gamle historiske bygninger, som skal bevare det oprindelige og autentiske udtryk på taget, er det derimod mere udbredt at bruge ufalset tagsten i mindre format. 

- Ufalset tegltagsten svarer til de gamle håndlavede tegltagsten fra 1800-tallet eller tidligere.  Vores model 451 er en ufalset vingetagsten med et ægte autentisk 1800-tals udtryk. Modellen har været i kontinuerlig produktion siden 1883, og grundridset er beholdt uændret lige siden opstarten. 

Model 451 egner sig derfor godt til forskellige rehabiliterings- og renoveringsprojekter af gamle tag.

P451

Victorian

Han afslutter: 

- Vi leverer ægte tegltagsten, som kan imødekomme de allerfleste bygningsarkitekturer og stilarter. Keramisk tagsten er et fornuftigt valg og en investering, som vil holde gennem flere generationer. Vi hjælper gerne vores kunder med at vælge et egnet keramisk produkt, som garanterer god kvalitet. Det vigtigste er alligevel at følge hjertet, når farve og model skal vælges, da taget med største sandsynlighed ikke vil blive skiftet de næste 100 år.


 


 

Tagsten

Wienerberger har over 120 års erfaring i at udvikle og fremstille tegltagsten og i dag forhandles tagsten hos vores søsterselskab Komproment, som har markedets bredeste sortiment af tagsten i tegl, skifer og beton.

Brug for input til valg af teglprodukter?

Så er du velkommen til at kontakte vores medarbejdere, der står klar med rådgivning og inspiration.

 

  

  

Seneste artikler

0Resultater

  

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

  

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker