Citadellskajen er opført med klassisk mursten – muret med bagsiden udad

Citadellskajen Malmö

 

Skanskas kvarter Citadellskajen i Malmø har gennem flere år udviklet sig til et område, der gør det muligt for dets indbyggere at bo, arbejde og leve på ét og samme sted. Brf Östra Citadellskajen består af 48 lejligheder med udsigt over Malmøhus Slot. Her har Egernsund Wienerberger leveret mursten i gule nuancer - en mursten, som i folkemunde også kaldes for Malmøtegl. For at give det æstetiske udtryk kant, valgte man at vende murstenene med bagsiden udad, og på den måde skabe et mønster, der stikker ud.

 

Ud til kanalen i Malmø har Skanska Hyresbostäder bygget boligområdet Citadellskajen. Lejlighederne blev bygget i to etaper, og Brf Östra Citadellskajen var den første, der stod klar. Östra Citadellskajens 48 lejligheder har udsigt over både vandet og Malmøhus Slot, og bygningen er bæredygtighedsmærket med Miljöbyggnad Silver, der hvor valget af byggematerialer er optimeret for at sænke udgifter til drift- og vedligeholdelse.

For at bevare koblingen til Malmøs ældre industribygninger valgte man at bygge Östra Citadellskajen med mursten, som også betyder, at bygningen er nem at passe, smuk og miljøvenlig.

Gul mursten – en Malmøklassiker

Med Malmøhus Slot som nabo var det vigtigt, at Östra Citadellskajen kunne spille sammen med de gedigne materialer på slottet. Derfor valgte man at klæde bygningen på med mursten fra Egernsund Wienerberger, et tidløst materiale i samme gule nuance, som man kan finde flere andre steder i byen. Derfor kaldes denne nuance af mursten også for Malmøtegl.

Det er Kanozi Arkitekter, der står bag designet af Citadellskajen, og en stor del af deres indsats er gået med at forsøge at finde frem til kvaliteterne i det omgivende miljø, og at formidle en følelse som gør, at enhver borger i Malmø vil kunne genkende sig selv i området. Derfor faldt valget til Östra Citadellskajen på den såkaldte Malmøtegl.

   

   

Fremtidens kvarter

I nutidens byggebranche er bæredygtighed alfa og omega, og det er vigtigt, at de bygninger, der opføres eller renoveres, kan leve op til fremtidens krav. Ved Citadellskajen har Skanska derfor lagt stor vægt på, at arkitekturen skal spille sammen med miljøvenlige alternativer, og at tilbyde et bekvemt, sikkert og godt indeklima for alle beboerne. Derfor er alle lejligheder miljøklassificeret med Svanemærket. Östra Citadellskajens lejligheder er desuden mærket med Miljöbyggnad Silver.

Til facaderne valgte man mursten fra Egernsund Wienerberger, og vores salgschef i Sverige Filip Davidsson, fortæller:

- Ved at vælge mursten kommer det arkitektoniske udtryk frem, som passer til området, samtidig med, at der ikke gåes på kompromis med bæredygtigheden. Mursten er et tidløst materiale, som står stærkt og længe, og som desuden passer rigtig godt ind i Malmø.

Murstenenes bagside danner smukke facader med kant

Selv om målet med Östra Citadellskajen var et skabe et område, der smelter ind i omgivelserne og får enhver borger i Malmø til at føle sig hjemme, så ville man også have, at bygningens arkitektur skulle tilbyde noget nyt og unikt.

Ved at mure nogle af murstenene med bagsiden udad har man skabt et mønstermurværk, der gav mere liv til facaderne. Filip Davidsson forklarer:

- Bagsiden af murstenen er meget grovere i sit udtryk, og kan derfor anvendes til at skabe spændende detaljer med. Det er en god - og endda billig - måde at ændre facaden på, for resultatet bliver smukt og unikt, samtidig med, at du beholder fordelene ved mursten.

Under produktionen af murstenen, sættes de våde mursten på lægter, der transporterer dem videre til tørring. Lægterne afsætter spor i det våde ler. Bagsiden af murstenen – eller lægtesiden, som den også kaldes - kan bruges som murstenens facade, hvis man ønsker et varieret rustikt udtryk.

Mange fordele ved mursten

Lang levetid er en af murstenens styrker. Mursten er et byggemateriale med høj modstandskraft mod vejr, vind og slitage. Mursten kræver minimal vedligeholdelse, og er med til at skabe stærke bygninger med et godt indeklima. Filip Davidsson fortæller:

- Udover de selvfølgelige arkitektoniske fordele, som mursten har, som en enorm variation i form og farve, så er det også et byggemateriale, der har en blivende værdi på lang sigt. Tegl har en tidløs karakter, der giver bygningerne en høj grad af værdistabilitet, især da det ofte forbindes med høj kvalitet. Og det er noget, der helt klart passer til Citadellskajen.

   

Information om Östra Citadellskajen

Produktets navn: Brf Östra Citadellskajen
Arkitekt: Kanozi Arkitekter
Produkt: EW0491 Magma + Raps projektsten
Afsluttet: 2018


 LESS. CO2-besparende mursten til fremtidens byggeri.

Ved at reducere materialeforbruget med 15% og brænde med certificeret biogas reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90%. CO2-besparelsen i produktionen af LESS dækker fase A3 i EPD'en.

Besøg vores showroom

Du er mere end velkommen til at besøge vores showroom, hvor du kan gå på opdagelse i vores produkter til facaden.

 

   

   

Seneste artikler

0Resultater

   

   

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

   

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker