Murstenens magi

Capelwick Multi

 

Når solen eller skyggen rammer en murstensflade, sker der noget, der næsten tangerer det magiske.

Vi kan ikke komme ud over, at mursten er et utroligt materiale at se på - samtidig er en af de mest fantastiske egenskaber ved en mursten, at den forvitrer med en skønhed der overgår langt de fleste andre materialer. Derfor kan man ofte se på den samme bygning og hver gang blive fascineret af teglet i sin enkelthed. Men hvorfor er det sådan?

 

Murstenene ændrer udtryk efter årstid og lys

En mursten kan modtage og reflektere det flotteste sollys. Tænk eksempelvis på det bløde lys fra en solnedgang, der rammer en murstensflade. Det ser jo nærmest ud som om, murværket gløder og ligefrem bevæger sig efter lysets retning.

Modsat kan lyset på en forårsdag få ens øjne til at se murværkets kraftfulde udtryk. Det skarpe lys rammer på en fantastisk afslørende måde kanter, den rå overflade og ujævnheder, så fladen næsten sitrer i forårssolen.

Murstenene forandrer udtryk hver dag, vil altid forundre og glæde arkitekter. En murflade kan ændre sig efter årstiderne og vejret hvert eneste øjeblik. Sol, gråvejr, regnvejr, tåge, frost og rim.

 

Lys og skygge leger med

Med ét er der en mursten, der bliver ramt af lys. Den sidder et par millimeter længere fremme end de andre og i det øjeblik, springer den ud af den samlede flade. Murstenen træder i karakter på en helt ny måde. Det spændende er, at det aldrig er den samme sten, der laver dette trick.

I et andet øjeblik lægger skyggen sig over murværket og nogle helt andre kvaliteter træder frem. Det bliver nemmere at se strukturen i murstenene og i fugerne, der binder murstenene sammen. Murstenen og mørtlen er med til at skabe en samlet helhed på den måde de bliver lagt ovenpå hinanden i forskellige forbandtmønstre.

Hvem har ikke prøvet at lade øjnene løbe over et murværk, for så at se gentagelserne og skynde sig at flytte blikket lidt for at se, om man nu har ret i, at der kommer to løbere.... Eller har man taget helt fejl. Det er vel det, vi altid prøver, når vi kigger på murværk; at se noget genkendeligt - og murstenen er netop det  - den genkendelige rektangulære form, et materiale der altid har været repræsenteret i byggeriet.

 

Murstenens form

Formen på murstenen kan være andet og mere end en rektangulær byggeklods, der bliver sat sammen, så den skaber en plan facade. Den kan også være formet efter ønske fra arkitekten. Kantet, hakket, bølget, buet - formen på murstenen er en vigtig del af arkitekturen. Når materialet passer sammen, taler vi arkitektur, der bliver bemærket, diskuteret og omtalt, og så har vi skabt et "rum" - eller måske kunst.

Lyset er en faktor for at "se", men skyggen er måske en endnu vigtigere faktor til at bedømme arkitekturen. Vi kan bruge lyset til at fornemme de rum, vi bevæger os i, men det er skyggen der er med til at skabe de rum, vi ser. Prøv at fokusere på skyggen næste gang du kigger rundt. Det spændende er, at man nogle gang kan blive mere interesseret i den end i lyset.

Den sidste øvelse kunne derfor være at se på vores mursten og tænke på form, rum og arkitektur.

Se på mulighederne og lad fantasien tage udgangspunkt i materialet.

 

 

Museum, Det Tyske Museum
EW2162 Avignon
© Niels Nygaard Photography
Church building, chapel, Multired
2.2.09 Multirød
© Egernsund Wienerberger A/S
EW0181 Rust og Blauwrood - Syren Hus
EW0181 Rust og Blauwrood - Syren Hus
© Egernsund Wienerberger A/S
Sankt Hans, Magma
EW0491 Magma
© Egernsund Wienerberger A/S
School Building in Copenhagen, Facing Brick - 2.4.78 Brown Devil
European School, Copenhagen, 2.4.78 Brown Devil
© Photographer: Adam Mørk

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker