Back to school: Mursten på Frelloskolen bidrager til leg og kreativitet

Mursten: EW2169 Cold Hawaii | Frello School, Denmark

 

Når 900 folkeskoleelever i Varde starter i skole efter sommerferien i 2021 bliver det i helt nye og inspirerende rammer.

Den nyopførte Frelloskolen er nemlig langt fra som alle andre. Én ting er dog velkendt. Facaden består nemlig af mursten som størstedelen af landets øvrige skoler. 

 

 

 

Mursten er typisk at finde på de fleste danske skoler fra 1950’erne eller før. Dengang blev skolerne fuldmuret, og langt de fleste er opført med enten røde eller gule mursten. I dag skal du lede længe efter en nyopført fuldmuret skole, men mursten er af gode grunde stadig et foretrukket valg blandt arkitekter til skolebyggeri.  

 

Murstenens robusthed er oplagt til skolebyggeri

I Varde er en helt ny folkeskole, Frelloskolen, klar til at slå dørene op for de 900 elever fra 0.-9. klasse, når det nye skoleår starter i august 2021.

Af projektbeskrivelsen for Frelloskolen fremgår det, at det har været vigtigt at vælge materialer, der fremstår ærlige og robuste med en høj grad af stoflighed. Facaden på den nye folkeskole er derfor udført med mursten som det primære materiale for at leve op til behovet for robusthed og driftvenlighed på skolen uden at gå på kompromis med arkitektur og æstetik.

- Mursten er et ideelt materiale til skolebyggeri, fordi den kan tåle nogle tæsk. Børnene skal kunne udfolde sig, og derfor er det vigtigt, at facaden kan tåle et stort slid fra boldspil og leg, siger Søren Henrichsen, arkitekt- og entreprenørkonsulent vest hos Egernsund Wienerberger.

 

Mursten: EW2169 Cold Hawaii | Frello School, Denmark
Mursten: EW2169 Cold Hawaii | Frello School, Denmark

Bæredygtigt materialevalg

Frelloskolen er DGNB Guld certificeret, og derfor har aktørerne bag tænkt i et enkelt og bæredygtigt materialevalg med fokus på både bygningens og materialernes livscyklus.

- Mursten kan holde i årtier og kræver minimalt vedligehold. På de gamle skoler kan man se, hvor få kroner der er brugt per kvadratmeter på vedligehold gennem tiden, fordi mursten er så robust et materiale. Det er sjældent nødvendigt at renovere skolens facade senere, og murstenen bliver kun pænere med tiden, fordi den tåler at blive beskidt og får en smuk patina af tidens tand, forklarer Søren Henrichsen og tilføjer, at der er brugt omkring 180.000 mursten til skolebyggeriet. 

 

Mursten: EW2169 Cold Hawaii | Frello School, Denmark

Naturen er tænkt ind i arkitekturen

Inspireret af den vestjyske natur er der etableret en skovrejsning ved skolen, da en del af den visionære plan for Frelloskolen er at gøre naturen nærværende.

Materialerne og farvenuancerne på den nye skolebygning er derfor også valgt for at passe ind i den lokalt forankrede natur, der omgiver Varde og omegn med dets klit- og hedelandskaber.

Arkitekterne bag Frelloskolen blev ifølge Søren Henrichsen ret hurtigt vilde med den varme mursten EW2169 Cold Hawaii, der er sandfarvet med hvide og grå nuancer:

- Murstenen Cold Hawaii er den mursten, der har vundet hurtigst indpas blandt vores nye mursten. Den var nærmest solgt til flere projekter, før den var færdigproduceret. Hver mursten er unik og har sit helt eget udtryk, fordi de grå og hvide lerarter, der tilsættes, blandes for at give en stor tilfældighed.

Murstenen har fået sit navn efter den populære danske surferkoloni i Thy, der altså også trækker tråde til naturen. 

 

Mønstermurværk hylder Otto Frello

Frelloskolen er opkaldt efter Otto Frello, der var en berømt maler og illustrator. Han er udnævnt til æresborger i Varde, og hans kunstværker gennemsyrer det nye skolebyggeri.

Arkitekterne bag har udvalgt de af Otto Frellos værker, som ”har en naturlig genklang i bygningens funktioner og rumligheder og fortolket disse i en konkret bygningsdels udformning, navngivelse af særlige rum i skolen, via stemninger der relaterer sig til et værk eller i formsproget på inventar i ude- og inderum”.

Ved skolens hovedindgang er der opført et stort bygningsintegreret kunstværk med reliefeffekt i murværket, der fortolker Otto Frellos værk sofastykke. Det er blandt andet med til at skabe et interessant skyggespil på bygningens facade og skal ifølge projektbeskrivelsen for Frelloskolen ”bidrage til at formidle budskabet om, at dette er et inspirerende og kreativt læringsunivers, man er på vej til at entrere”.

- Det er utrolig skønt at se, hvordan arkitekterne her bruger murstenen som materiale til at skabe et kunstværk. Mursten giver jo netop mulighed for at lege med udtrykket på facaden som var det en Legoklods. Kunstværket på Frelloskolen er et virkelig flot eksempel på de uendelige muligheder, som mursten giver, slutter Søren Henrichsen. 

 

Information om Frelloskolen

Projektets navn: Frelloskolen i Varde
Arkitekt: GPP Arkitekter, Arkitektfirmaet Faber & Have og Labland Architects 
Produkt: EW2169 Cold Hawaii
Opført: 2021Brochure - DGNB

Sådan bidrager vi til DGNB-byggerier

Behov for dokumentation til dit DGNB byggeri?

Se hvordan vores produkter bidrager til ordningen og bestil vores DGNB-dokumentationspakke her.


 

Gratis: 3-i-1 til arkitekten om mursten

En bog om mursten med inspiration, kollektion og skitsedel i én og samme bog.. 

Hent den gratis her.

Brug for sparring omkring skolebyggeri

Vi hjælper dig gerne med råd og vejledning til dit næste skolebyggeri.

Find vores kontaktdata her.


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker