Savtænder pryder murstensejendom i Smilets By

Mursten: EW2169 Cold Hawaii | Langelandsgade, Aarhus

 

I Aarhus’ Øgadekvarter ligger en ejendom, hvis arkitektoniske udtryk især determineres af det særlige mønstermurværk, hvor sandfarvede blødstrøgne mursten fra Egernsund wienerberger præger facaden i et unikt savtandsmotiv.

 

De 16 lejere i den 5 etager høje beboelsesejendom har en perfekt placering imellem Aarhus Universitet og Botanisk Have, og fra den fælles tagterrasse kan de nyde udsigten hen over tagene i den såkaldte Smilets By.

Arkitekturen i det omkringliggende Øgadekvarter har i vid udstrækning mursten som fællesnævneren, men derudover er der bred variation i bygningerne, som fremviser forskellige nuancer og arkitektoniske stilarter. Kvarteret er desuden kendetegnet ved at mange af bygningerne er trukket tilbage og opført i varierende højder samt med integrerede små forhaver.

Alle disse elementer har inspireret arkitekturen i ejendommen i Langelandsgade, hvor der er arbejdet med forskellige højder, som dermed sikrer en aftrapning mod naboerne og ned mod øst. Også de fælles havemiljøer er med til at trække reference til den nærliggende arkitektur og bidrage til en åbenhed i byggeriet.

Savtandsdetaljer skaber en unik facade

Ligesom resten af karreen valgte bygherre og arkitekt også en murstensfacade, men netop denne skiller sig alligevel ud. For at give det æstetiske udtryk kant og karakter foreslog arkitekten nemlig at indarbejde savtandsforbandt i vinduesindfatningerne:

- Vi har taget stor inspiration i Øgadekvarterets karakteristiske arkitektoniske stil. Mange af områdets ældre huse har pudsede vinduesindfatninger, og det har vi forsøgt at afspejle i savtandsmotiverne rundt om bygningens vinduer, fortæller Thomas Hviid fra Novus Tegnestue og fortsætter:

- Det samme gælder i materialevalget, hvor vi har taget afsæt i materialerne i området generelt. Samtidig ønskede vi at arbejde i en kombination af flere forskellige mursten, hvilket også er meget kendetegnende for kvarteret. Det går ind og bryder facaden og skaber nuancer og et flot spil.

   

"I samråd med stadsarkitekten og bygherre, der er en erfaren murermester, undersøgte vi mulighederne for at skabe noget relief i facaden, dog uden brug af formsten. Vi landede på teknikken med at bruge almindelige sten drejet 30 grader i savtandsforbandt. Dermed får man samme effekt som ved formsten men med en almindelig mursten."

Thomas Hviid
Novus Tegnestue

En helt særlig teknik

Mønstermurværket på ejendommens facade eksemplificerer perfekt, hvordan man kan udnytte murstenens uendelige muligheder for variation. Men det er ikke så ligetil - at mestre teknikken med det drejede kopforbandt i et savtandsmotiv kræver både håndelag og tålmodighed og stiller krav til både arkitektens og murerens håndværk.

- I samråd med stadsarkitekten og bygherre, der er en erfaren murermester, undersøgte vi mulighederne for at skabe noget relief i facaden, dog uden brug af formsten. Vi landede på teknikken med at bruge almindelige sten drejet 30 grader i savtandsforbandt. Dermed får man samme effekt som ved formsten men med en almindelig mursten, forklarer Thomas Hviid.

De fremskudte mursten i murværket har været et vigtigt greb for at fremhæve vinduesindfatningerne på facaden foran og bagtil. Murstenens simplere regulære rytme brydes af det flotte mønster i murværket, som giver et smukt skyggespil, der får lys og skygge på facaden til at veksle gennem dagen alt efter solens placering på himlen.

Der er anvendt to forskellige blødstrøgne mursten til de to separate dele af bygningen, nemlig vores 2169 Cold Hawaii og 2448 Willems Forest, der med deres henholdsvis hvide og grå nuancer og gyldne og rustfarvede nuancer komplementerer hinanden perfekt. Facetterne i Cold Hawaiis lyse toner står tydeligt frem i det betagende savtandsmotiv.

   

EW2169 Cold Hawaii

Sandfarvet blødstrøgen mursten med hvide og grå nuancer. Cold Hawaiis farver er inspireret af brusende bølger, der slår ind over sandstranden. Murstenen Cold Hawaii er naturligvis opkaldt efter surferparadiset på den jyske vestkyst.

EW2448 Willems Forest

Willems Forrest er en blødstrøgen brunviolet mursten med et levende farvespil i gyldne og rustfarvede nuancer. Murstenen er udviklet i samarbejde med arkitekten Vibeke Willems, der også lægger navn til.

   

Bygherres profession sætter sit tydelige præg

Bygherren er murermester, og ifølge vores arkitektrådgiver Søren Henrichsen, så har det sat sit tydelige præg på kvaliteten af arbejdet med facaden:

- Generelt er det tydeligt, at man har gjort sig umage med opførelsen. Det er utrolig flot og veludført murstensarbejde og teknikken er imponerende. Det har derfor været en fornøjelse for en ’fagnørd’ som mig at få lov at bidrage til dette spændende projekt, fortæller Søren.

Og fornøjelsen har ifølge arkitekten været gengældt:

- Egernsund wienerberger og Søren har bidraget med rigtig god vejledning og vigtige input hele vejen igennem projektet. Blandt andet var han også behjælpelig med at pege os i retning af et godt referenceprojekt med samme sten. Det gav os en meget bedre forestilling om det visuelle og æstetiske udtryk, end vi kunne få fra en lille plade, afslutter Thomas Hviid.

   

Information om projektet

Projektets navn: Langelandsgade 106
Arkitekt: Novus Tegnestue ApS
Bygherre: JJ Ejendomme ApS
Produkt: EW2169 Cold Hawaii og EW2448 Willems Forest
Opført: 2021


 


 

Lad dig inspirere af recesmurværk

Recesmurværk giver et smukt skyggespil i murværket og danner forskydninger i uendelige variationer.

 

Leder du efter den perfekte mursten?

Gå på opdagelse i vores sortiment af mursten i forskellige farver og med varierende overfladestrukturer.

 

Bæredygtighed i Egernsund Wienerberger

Vi har en ambitiøs tilgang til bæredygtighed med klare målsætninger for vores klimaaftryk.

 

   

   

Seneste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

   

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker