To nye mursten: Farvet af historien

Brick: Cinnober & Dodenkop

 

Vi har netop lanceret to nye mursten. De er begge udviklet med afsæt i den klassiske røde mursten og er både inspireret af og opkaldt efter farvepigmenter med en lang tradition i byggeriet.

Som et led i vores grønne omstilling lanceres de nye mursten kun som LESS, der er vores CO2-besparende serie af mursten.

 

Det røde ler trækker tråde til den skandinaviske byggetradition, og de røde mursten er både klassiske og populære i dagens byggeri.

Derfor har vi i udviklingen af de to nye blødstrøgne mursten taget afsæt i det velkendte røde ler, som tilfører varme og nærhed til nye bygninger og bidrager til et inviterende univers.

- Når vi udvikler nye mursten, arbejder vi på at tilføre spil og liv i hver enkel mursten, så murværket i sidste ende bliver levende. Vi har taget udgangspunkt i det klassiske og oprindelige røde ler som base. Vi ville gerne respektere traditionen, men har samtidig haft et ønske om at tilføre en moderne twist ved at give farverne lidt mere spark og variation i nuancerne, forklarer Rikke Ask, Head of Product Development og arkitekt i Egernsund Wienerberger.

     

     

Inspireret af historiske farver

Det røde ler og den klassiske danske byggetradition er ikke den eneste kulturhistoriske reference, som de nye mursten læner sig op ad.

Vi har ladet os inspirere af, hvordan man siden de første århundreder e.Kr. har arbejdet med farver og pigmenter i byggeriet til opblanding i for eksempel linolie og kalkmaling.

Derfor er de to nye mursten også navngivet med reference til historien, hvor de klassiske pigmenter refererer til en farveskala, der har været brugt siden oldtiden.

Rikke Ask fortæller:

- Farver er kultur, tradition og stemninger. Efterårets murstensnyheder er alle udviklet med afsæt i den klassiske røde mursten. En solid bund med varme og tyngde, hvorpå farvespil og brænding slår tonen an. Det var derfor helt nærliggende at opkalde de nye mursten efter pigmenter med lang tradition i byggeriet.

     

Cinnober

Cinnober er kendt for sin smukke dybe, røde og intense farve.

Dodenkop

Dodenkop er navnet på et brunviolet jernoxidpigment.


 


 

 

"At tænke miljøet ind, når vi udvikler nye produkter, er det eneste rigtige. Det er nødvendigt for både klimaet og byggeriet, at vi omstiller os i en grønnere retning. Samtidig er det en forudsætning for, at vi kan indfri vores egne mål om en CO2-neutral produktion senest i 2050."

Rikke Ask
Arkitekt MAA og head of product management, facade

    


 

De nye røde mursten

EW2287 Cinnober

En rød blødstrøgen mursten med gyldne og violette nuancer. Cinnober er en levende mursten med et rigt glødende spil.

Cinnober er beslægtet med Dodenkop og Karmin. De tre mursten har alle den samme grundfarve og kan derfor med fordel kombineres.

EW2288 Dodenkop

En rød blødstrøgen mursten med gyldne, violette og mørke nuancer. Dodenkop er en karakterfuld mursten med et levende spil i dybe røde og mørkere nuancer.

Dodenkop er beslægtet med Cinnober og Karmin. De tre mursten har alle den samme grundfarve og kan derfor med fordel kombineres.


 

Variation af farver tilfører arkitektonisk frihed

De to nye mursten, der er en del af vores CO2-besparende LESS-sortiment, indeholder et bredt spektrum af farver og nuancer, som giver arkitekter en større frihed i de øvrige materialevalg.

Det gælder alt fra valg af mørtel til bygningens øvrige facadematerialer som vinduer, døre og altaner. Variationen af farver i de nye sten gør det også muligt at sammensætte murstenene med vores eksisterende sortiment.

- Der er rig mulighed for at vælge, om man vil tone op eller ned, ligesom de nye mursten inviterer til at inddrage andre sten med rød base. Det kunne være vores EW0465 Rød nuanceret og EW2207 Rød mørk for at skabe ro og et nedtonet look eller vores vinrøde EW2286 Karmin, hvis der er ønske om at skrue lidt op for volumen, siger Rikke Ask.

De nye mursten er begge i familie med vores eksisterende mursten EW2284 Terracotta og EW2286 Karmin.

Et mere CO2-venligt valg

Det er afgørende for os at reducere CO2 fra vores produktion på den korte bane og på den lange bane at skabe holdbare og smukke bygninger, der kan stå i generationer.

Derfor kan de to nye mursten også kun fås som LESS, der er vores CO2-besparende serie af mursten.

Her har vi reduceret vores forbrug af ler ved at perforere murstenen. Det giver fordele i både tørringen og brændingen, idet vi bruger mindre energi. Ved at perforere den blødstrøgne mursten og brænde med biogas reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90 procent. Det lavere miljøaftryk dokumenteres naturligvis i produktspecifikke EPD’er.

- At tænke miljøet ind, når vi udvikler nye produkter, er det eneste rigtige. Det er nødvendigt for både klimaet og byggeriet, at vi omstiller os i en grønnere retning. Samtidig er det en forudsætning for, at vi kan indfri vores egne mål om en CO2-neutral produktion senest i 2050, slutter Rikke Ask.

De nye mursten har stadig nøjagtig samme mål, kvalitet og udtryk som en traditionel dansk blødstrøgen mursten.


 

Bricks: Dodenkop & Cinnober


 

Bestil vores 3-i-1 til arkitekten

Inspiration, kollektion og skitsedel i én bog.
Bliv inspireret til mønstermurværk med et væld af farver, udtryk og nuancer af mursten.
 

Bestil bogen her

Oplev vores brede sortiment af mursten

Vi har et stort sortiment af mursten fra de smukke blødstrøgne, de rustikke håndstrøgne, de traditionelle maskinsten til de kulpåbrændte mursten med forskellige overfladestrukturer.

Gå på opdagelse her

Inspiration direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration om produkter, projekter og øvrige tiltag direkte i din indbakke.
 

Tilmeld dig her

     


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker