Formsten og specialudviklet maskinsten sætter prikken over i’et på Rømerhus-renovering

Formsten - Rømerhus

 

På Helligsø Teglværk er vi mestre i at udvikle og producere speciallavede formsten og maskinsten, som imiterer mursten på ældre og bevaringsværdige bygninger. Vi var derfor også et oplagt valg, da der skulle pustes nyt liv i den unikke facade på den bevaringsværdige perle Rømerhus i Aarhus.

 

Hos Egernsund Wienerberger plejer vi at sige, at en mursten ikke bare er en mursten. Og det vidner facaden på Rømerhus i det centrale Aarhus i dén grad om. Den smukke og bevaringsværdige erhvervsbygning fra 1895, der er tegnet af arkitekten Sophus Kühnel, byder nemlig på fine detaljer i murværket så langt øjet rækker.

Da den ikoniske ejendom stod overfor en kompleks renovering, fik vi betroet opgaven med at levere formsten og maskinsten på specialmål, der skulle være med til at revitalisere facaden med de elegante og forfinede detaljer. Tegnestuen bag forvandlingen er E+N Arkitektur, der stadig i dag såvel som inden renoveringen selv holder til i bygningen, der er ejet af Bestseller.

Den komplekse renoveringsopgave blev med ganske god grund indstillet til Renovérprisen i 2018.

Facaderenovering med respekt for det oprindelige Rømerhus

Rømerhus er forvandlet på flere måder. Foruden den gennemgribende renovering fra inderst til yderst, hvor blandt andet murværket har fået en kærlig hånd, er der kommet ekstra højde på bygningen i form af en ny tagetage.

Vores leverance til renoveringsopgaven har dels bestået i at udvikle en speciel formsten, der skulle give nyt liv til facadens snoede søjler, og dels at skabe den rette maskinsten, der kunne blende ind i det eksisterende murværk.

- Vi har gjort os meget umage i udviklingen af både de specialproducerede maskinsten og formsten, der er med til at skabe et autentisk udtryk på Rømerhus’ facade. Heldigvis er vi specialiserede på området, og vores teglværk i Helligsø har stor erfaring med at producere formsten, der imiterer eksisterende teglsten af ældre dato på sådan en enestående bygning. 

Det fortæller vores arkitekt- og entreprenørkonsulent Søren Henrichsen. Han tilføjer: 

- Det er en både smuk og unik ejendom, og derfor har vi naturligvis haft stor respekt for opgaven, der har krævet løsninger udviklet specielt til formålet.

     

 

 

"Vi har gjort os meget umage i udviklingen af både de specialproducerede maskinsten og formsten, der er med til at skabe et autentisk udtryk på Rømerhus’ facade. Heldigvis er vi specialiserede på området, og vores teglværk i Helligsø har stor erfaring med at producere formsten, der imiterer eksisterende teglsten af ældre dato på sådan en enestående bygning."

Søren Henrichsen
arkitekt- og entreprenørkonsulent

     

Søjle genskabt med håndlavede formsten

De snoede søjler er ikke bare en bemærkelsesværdig detalje, men samtidig et vigtigt kendetegn for Rømerhus. Derfor var det en god udfordring for os at specialproducere de omkring 75 formsten, som skulle bruges på facaden. Her var der nemlig tale om en håndlavet formsten:

- Det har været en spændende proces at finde frem til den rette formsten. Vores dygtige folk på Helligsø Teglværk fremstillede en specialform i stål, og for at opnå søjlens snoede effekt skulle stenen skæres skråt. Her fandt de på teglværket frem til en metode, hvor der ved hjælp af stålstrenge er skåret med hånden for at kunne genskabe en nøjagtig kopi af de daværende søjlesten.

Maskinsten i rette mål og farve

En anden vigtig del af opgaven bestod i at finde frem til opskriften på en maskinsten, der i dimensioner såvel som farve kunne passe bedst muligt til det eksisterende murværk på Rømerhus. Også her var der behov for at skabe en tro kopi af facadens oprindelige sten, der overskrider dansk normalformat.

- Vi har produceret en maskinsten med en overflade, der matcher bygningens glatte og skarpskårne mursten. Her var der først og fremmest behov for en mursten, der var både en anelse længere og højere end det danske normalformat. Det var dog mindst lige så vigtigt at finde frem til den helt perfekte rødbrune nuance med en svag brun tone i, forklarer Søren Henrichsen.

Alt i alt krævede processen en del omstilling på fabrikken. Fra vores arkitekt- og entreprenørkonsulent lyder det afrundende:

- I produktionen af de særlige maskinsten måtte vi indstille samtlige skæretråde på vores ekstruderingsmaskine på teglværket for at ramme den lidt øgede højde og længde på stenene. 

Resultatet har båret frugt, da de nye og de gamle sten smelter flot sammen på Rømerhus, som bidrager positivt til omgivelserne med det autentiske og arkitektoniske udtryk.

 

Information om renoveringen af Rømerhus

Projektets navn: Renovering af Rømerhus
Arkitekt: E+N Arkitektur
Produkt: Formsten og maskinsten i specialmål
Realisering: 2017


 


 

Er du på udkig efter mursten i specielle former og formater?

Når en traditionel mursten ikke er den rette løsning, er en specialsten svaret.

Læs mere her

Ønsker du inspiration direkte i indbakken?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og se frem til at modtage vores seneste nyheder.
 

Tilmeld dig her

Hvad definerer en maskinsten?

Og hvordan lyder målene på en mursten i dansk normalformat? Her finder du svarene på de oftest stillede spørgsmål om mursten.

Læs mere

    


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker