Idrætscenter smelter samen med bymiljøet takket være en karakterfuld teglfacade

Sportcenter in Malmö

 

Det er ikke altid nemt at få store anlæg til at passe ind i bymiljøer, hverken plads- eller stilmæssigt. 

Arkitektgruppen i Malmö AB skabt et ekstraordinært idrætscenter, et anlæg, som indeholder to sportshaller placeret oven på hinanden for optimal anvendelse af arealet. Ved at beklæde facaden med mursten fra Egernsund Wienerberger smelter den moderne sportshal sammen med byens ældre ejendomme.

 

I dag er Hästhagens Sporthall et socialt mødested for byens indbyggere, hvor hallerne bruges af de nærliggende skoler om dagen og af foreningslivet om aftenen. Man da idrætscenteret skulle bygges, var man tvunget til at overvinde to store forhindringer. Man skulle integrere et multifunktionelt byggeri i Malmös mest centrale område, og samtidig skulle man finde en kreativ måde at tilpasse bygningen til omgivelserne på.

Derfor valgte man at bygge sportshallerne i højden, hvor den ene hal blev placeret oven på den anden. For at få bygningen til at passe ind i bydelen med de ældre huse, der er beklædt med tegl, valgte man også at satse på mursten til idrætsanlægget.

 

Et sportscenter, der inviterer til leg og bevægelse

Cirka 1800 elever i forskellige aldersgrupper anvender sportshallerne om dagen, og efter skoletid er lokalerne åbne for offentligheden. Store vinduer, der vender ud mod en hovedgade, forbinder de udendørs og de indendørs aktiviteter. På arealet er der en café og en park, hvor man kan finde områder til bordtennis, basketball og en løbebane. Dette motiverer indbyggerne til at være aktive, og fungerer som et mødested for sociale aktiviteter. Det grønne tag giver byens centrum yderligere et grønt sted, og sammen med de rødbrune teglsten er der skabt harmoni.

 

Sportcenter in Malmö
© Wienerberger AB
Sportcenter in Malmö
Hästhagens Sporthall, Borgarskolan, Malmö, W 409 Valmue
© Wienerberger AB

Mursten man lægger mærke til

Hästhagens Sporthall er et perfekt eksempel på fantastisk mønstermuring, med facader af den rødbrune blødstrøgne mursten EW0409 Valmue. For at bløde det visuelle indtryk af bygningen op og give facaden ekstra karakter, valgte man at installere skiftevis smalle og brede vinduer i facaden mod gaden. Sammen med diagonalt tilpassede, fremskudte mursten og flere fugevarianter skabes et distinkt og attraktivt mønster, der minder om et kelimtæppe.

I løbet af byggeprocessen gennemførtes detaljerede tegninger og fysiske tests i stor skala på facaden i tæt samarbejde med murere og Arkitektgruppen i Malmö AB for at opnå de ønskede detaljer på den mønstrede facade.

Sportcenter in Malmö
© Wienerberger AB
Sportcenter in Malmö
© Wienerberger AB

Et bæredygtigt koncept

Udover det store udvalg af æstetiske muligheder spillede bæredygtighed en vigtig rolle i valget af byggematerialer. Målet var ikke kun at planlægge og bygge energieffektivt, man ville også sikre bygningernes levetid.

Med Hästhagens Sporthall er arkitekterne i Arkitektgruppen i Malmö AB nået i mål, for en stor del hjulpet af valget af mursten. Tegl er nemlig et helt naturligt materiale, som bliver stående, år efter år. Det kan genbruges, og kræver kun lidt vedligeholdelse. Hästhagens Sporthalls fokus ligger selvfølgelig på sundhed, og så er det vigtigt, at man bygger lokaler, der fremmer det. Med teglfacader får man en generelt positiv indflydelse på indeklimaet, da det kan give en stabil indetemperatur og bidrage til lyddæmpningen. Og vi ved, at det er vigtigt for vores trivsel.

 

Finalist til Stadsbyggnadspriset 2019

Malmös stad uddeler årligt en pris til arkitektur og bymæssigt byggeri, og i 2019 var Hästhagens Sporthall en af seks finalister. Juryens motivering beskrev byggeriet som en vigtig holdspiller med nutidig spillestil. De forklarede, at godt tilpasset volumenhåndtering og mønstermurede teglfacader sammen med smarte løsninger, der inviterer til leg og aktivitet, har givet idrætscenteret gode forudsætninger for at være en elsket del af byen, som vil ældes med skønhed og værdighed.

 

Information om projektet

Projektets navn: Hästhagens Sporthall
Arkitekt: Arkitektgruppen i Malmö AB
Produkt: EW0409 Valmue
Færdiggjort: 2019

Danish Facade Brick W 409 Valmue

Mursten:
EW0479 Sand

 

_______


Gratis: 3-i-1 til arkitekten om mursten

En bog om mursten med inspiration, kollektion og skitsedel i én og samme bog.. 
 

Hent den gratis her.

Mursten til nybyggeri?

Har du brug for sparring om mursten, som er udviklet specielt til nybyggeri og andre projekter med særlige krav til farvespil og æstetik?

Find vores salgsafdeling her.

0Resultater

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker