Majorstuhjemmet – det nye mødested for de ældre bygget med CO2-reducerede mursten

Brick: EW2284 Terracotta | Majorstuhjemmete, Norway

3D: Dyrø & Moen Arkitekter AS

 

I Oslo-bydelen Frogner inviteres de ældre snart til det nye plejehjem Majorstuhjemmet med spændende faciliteter.

Byggeprojektet har fokuseret på bæredygtighed med et mål om at reducere CO2-udslippet og opfylde de strenge krav til miljøcertificeringen BREEAM-NOR. Ved at vælge mursten som hovedmateriale i facaden har arkitekterne og bygherren kunnet imødegå kravene til kvalitet og visuelt udtryk – og det med en ekstra miljøgevinst, da den valgte mursten er produceret med mindre CO2-udslip end tilsvarende blødstrøgen tegl.

 

Majorstuhjemmet er ved at blive genopført som et nyt plejehjem både med 120 boliger til de ældre og dagcenter på den åbne stueetage med café, opholdsrum og sansehave i baggården. Det er Oslobygg KF, der er bygherre for dette byggeprojekt.

Mursten med lavere CO2-udslip

Oslobygg og arkitektfirmaet Dyrø og Moen AS med projektleder arkitekt Liv Randi Mauseth har arbejdet længe med projektet, og der blev stillet strenge krav til både byggepladsen og materialerne.

– Kravene fra reguleringen var, at bebyggelsen skulle have en høj kvalitet og laves med holdbare materialer. Derfor faldt valget på mursten som hovedmateriale. Mursten passer også rigtig godt ind i bydelen, da det er et område med mange mursten i forvejen, fortæller Mauseth.

At vælge den rigtige mursten var vigtigt for dette byggeprojekt, og det var arkitektfirmaet, der sammen med entreprenøren foreslog vores mursten Terracotta LESS til bygherren Oslobygg. Alle parter blev enige om denne sten, som er en moderne fortolkning af den klassiske røde mursten. Et valg, Mauseth var meget tilfreds med:

– Vi forelskede os i Terracotta LESS, da det er en sten med en grundfarve, der passede ind i omgivelserne og en sten med megen variation. Det gav mulighed for at opnå forskellige facadeudtryk ved at vælge to forskellige fugefarver i stedet for to forskellige sten. På stueetagen er der gotisk forbandt med udragende kopper, mellem murstenssøjler, som bærer den udkragede facade oven over beboeretagerne. Springet i murstensfacaden og ændringen i forbandtet afspejler bygningens indhold, som ændrer sig fra det udadvendte i plan 1 til det private i etagerne derover. Fra plan 2 til 7 er der vildt forbandt for bedre at kunne camouflere teglbjælkerne. Desuden er der indtrukne skift ved vinduesfelterne for at skabe et større spil opover i facaden. Der er arbejdet meget med tegldetaljerne, hvilket har været meget sjovt.

   


EW2284 Terracotta LESS

En rød blødstrøgen mursten med hvide nuancer. Terracotta er et moderne ´take´ på den klassiske røde mursten og vi er vilde med den måde det røde grundler arbejder sammen med det hvide lerslør. Terracotta kan nemt kombineres med flere af vores røde mursten f.eks. EW2207 Rød lys eller EW2277 Gammelrød m/ spil.

   

Dette er en af de første bygninger i Norge, der opføres med LESS, som er en mursten med præcist samme format og udseende som en traditionel blødstrøgen mursten, men med reduceret CO2-udslip, da den brændes med biogas og benytter grøn energi. LESS-murstenen er EPD- og ECO-Product-klassificeret, hvilket passer godt med byggeprojektets strenge miljøkrav med målsætningen om at blive certificeret i henhold til BREEAM-NOR Excellent samt målet om at sænke CO2-udslippet med henblik på NZEB-certificeringen.

   Liv Randi Mauseth, sivilarkitekt | Dyrø og Moen AS"Kravene fra reguleringen var, at bebyggelsen skulle have en høj kvalitet og laves med holdbare materialer. Derfor faldt valget på mursten som hovedmateriale.

Mursten passer også rigtig godt ind i bydelen, da det er et område med mange mursten i forvejen."

Liv Randi Mauseth
Sivilarkitekt | Dyrø og Moen AS

   

   

Et nyt hjem til de ældre bygget med faglig stolthed

Brick: EW2284 Terracotta | Majorstuhjemmete, Norway
Foto: Dyrø & Moen Arkitekter AS

For Mauseth var det vigtigt at designe en bygning, som både skal blive til et godt hjem for beboere, en god arbejdsplads for de ansatte og et attraktivt sted at besøge for pårørende og naboer.

– Vores og Oslobyggs vision for selve bygningen var, at den skulle føles som et hjem og ikke en institution. Det var vigtigt, at vi brugte gode materialer og gav bygningen farver. Majorstuhjemmet skal være en fleksibel bygning med mange anvendelsesområder for beboerne og andre ældre i bydelen. Bydelscaféen er hjertet af bygningen; den er åben for alle og binder torvet sammen med baggården, hvor sansehaven ligger, fortæller Mauseth.

Mauseth fremhæver, at der har været et godt samarbejde gennem hele processen, og at det er en bygning, hun er stolt af.

– Majorstuhjemmet skal være en fleksibel bygning, der holder. Det har været et projekt med et godt samarbejde mellem alle parter! Det var især sjovt at arbejde med murere med ægte faglig stolthed. Hver sten er lagt med høj præcision. Jeg har personligt været glad for tegl lige siden mit studie, og jeg har arbejdet meget med træværk, så det var rigtig dejligt at få lov at bruge tegl igen. Majorstuhjemmet har simpelt hen bare været et rigtigt sjovt projekt, afslutter Mauseth.


 

Information om Majorstuhjemmet:

Projektets navn: Majorstuhjemmet
Bygherre: Oslobygg KF
Arkitekt: Dyrø og Moen AS
Produkt: EW2284 Terracotta LESS
Står færdigt: Foråret 2024


 


 

LESS. CO2-besparende mursten til fremtidens byggeri.

Ved at reducere materialeforbruget med 15% og brænde med certificeret biogas reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90%. CO2-besparelsen i produktionen af LESS dækker fase A3 i EPD'en.

Brug for input til valg af teglprodukter?

Så er du velkommen til at kontakte vores medarbejdere, der står klar med rådgivning og inspiration.

 

Få hjælp fra vores DGNB-rådgivere

Har du spørgsmål om vores produkter, eller ønsker du at få udleveret vores dokumentationspakke til dit DGNB-byggeri?
 

  


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker