Mursten er med til at forvandle industri til bæredygtigt boligbyggeri

Mursten: EW0449 Kul - EW0477 Mahogni - EW0466 Kobber | Triumph-byen, Espergærde

 

 

I Espergærde pryder godt 700.000 af vores CO2-besparende mursten TriumphByens 240 nye boliger. Grundens historie er ført videre i arkitekturen i det tidligere industriområde, der omdannes til et levende boligkvarter med bæredygtighed i højsædet.

 

Hvor den internationale understøjsfabrikant Triumph tidligere havde til huse, ser 200 lejligheder og 40 rækkehuse nu dagens lys. Med transformationen af området i kystbyen Espergærde bliver der med andre ord nu plads til mennesker, hvor der før var industri.

Dog er grundens historie langt fra gået i glemmebogen med det nye boligbyggeri, der er tegnet af ERIK arkitekter og har Balder Danmark som bygherre. Udover at projektet er kendt under navnet TriumphByen, har arkitekten nemlig ladet fortiden give genklang i designet.

Til det bidrager vores CO2-reducerende LESS-serie af mursten, der optræder på boligernes facader i tre farvevarianter. Med sortbrune, kaffebrune og røde nuancer er murstenene på én gang med til at understøtte de bæredygtige ambitioner og den autentiske omdannelse af området.

Murstenene er en hilsen til det industrielle

Man fornemmer tydeligt historiens vingesus, når man bevæger sig gennem TriumphByen, hvor de gamle Triumph-bygninger er nyfortolket i boligdesignet på flere måder. Det fortæller Mette Schyberg, som er sagsarkitekt hos ERIK arkitekter:

- Med boligernes facader er der skabt en reference til den stil, vi kender fra gamle industribygninger. Det afspejler sig gennem såvel farvepalette som materialevalg. Det kommer i høj grad også til udtryk takket være murstenenes nuancer, som er en hilsen til det industrielle. Det samme gør sig gældende for vinduerne, der med en regelmæssig rytme også leder tankerne hen på industribyggeri.

     

Mursten: EW0449 Kul - EW0477 Mahogni - EW0466 Kobber | Triumph-byen, Espergærde
Mursten: EW0449 Kul - EW0477 Mahogni - EW0466 Kobber | Triumph-byen, Espergærde
© Egernsund Wienerberger A/S | Foto: Balder Danmark A/S

     

Bygninger med fokus på enkelthed og variation

Facadedesignet er præget af en gennemgående enkelthed, der dog får modspil på forskellige måder. Et eksempel herpå er, at mens rækkehusene er i to plan, går lejlighederne op til fem etager. Fra Mette Schyberg lyder det uddybende:

- Vi har haft fokus på at skabe nogle monolitiske bygninger, der overordnet er præget af et ens udtryk. Disse opdeles i mindre enheder, idet bygningerne forskubber sig mellem hinanden og er sat sammen i forskellige højder. Det skaber liv og variation og er udtryk for den gamle fragmenterede bydel, der er sat sammen på nye måder.

Tre farver mursten varierer udtrykket

Det er dog ikke bare boligernes forskubbede placering og højdeforskelle, der bryder med det elegante og ensartede udtryk. Også murstenene, som vi har leveret i tre farvevarianter, er med til at skabe mere spil i facaderne: 

- De tre nuancer mursten bidrager i høj grad til at opdele bygningsmassen i mindre volumener. Med de sortbrune, kaffebrune og røde nuancer matcher murstenene, men skaber på samme tid en variation, der medvirker til at give bydelen et mere levende udtryk, forklarer Mette Schyberg. 

I TriumphByen spiller vores sortbrune mursten LESS EW0449 Kul sammen med den kaffebrune LESS EW0477 Mahogni og LESS EW0466 Kobber, der er en klassisk rød mursten med et patineret udtryk, som vi ofte ser på ældre bygninger. Det er takket være disse nuancer, at vores mursten blandt andet bidrager til at skabe et klassisk udtryk i det moderne byggeri.

LESS-mursten bidrager til DGNB-certificering

TriumpByen forventes at blive certificeret med DGNB Guld. Derfor er bæredygtighed tænkt ind fra start på alle mulige måder og ikke mindst i kraft af byggematerialerne. Her er vores bæredygtige mursten LESS med til at spille en vigtig rolle, fordi den sænker klimaaftrykket:

- Da projektet har et stort fokus på bæredygtighed, blev det hurtigt defineret, at vores murstensserie LESS var et oplagt valg. De bæredygtige mursten er med til at bane vejen for en mere enkel certificeringsproces i kraft af de udførlige dokumentationspakker, som vi tilbyder vores kunder, fortæller vores arkitektrådgiver Janus Steenberg. 

Foruden et stort fokus på bæredygtige materialevalg, har arkitekterne også haft fokus på den sociale bæredygtighed.

- Der er lagt stor vægt på at etablere grønne uderum mellem boligerne, hvor beboerne kan opholde sig. Kontakten til uderummet og naturen er desuden styrket endnu mere med de grønne tage, der giver en grøn udsigt fra de øverste lejligheder. De grønne udearealer er vigtige for vores livskvalitet og en del af den sociale bæredygtighed, som også understøttes med de blandede boligtyper, fortæller Mette Schyberg.

Starten på rejsen med murstensserien LESS

Hos Egernsund Wienerberger er vi altid stolte af at være en del af projekter som TriumphByen, der er kendetegnet ved et stort fokus på bæredygtig byudvikling. Men faktisk er der flere årsager til, at netop dette projekt er særligt for os:

- TriumphByen er én af de første sager, hvor vi har arbejdet med LESS, efter at vi introducerede den bæredygtige murstensserie på markedet i starten af efteråret 2020. Boligbyggeriet i Espergærde er dermed med til at markere starten på vores rejse med LESS, fortæller Janus Steenberg og afrunder:

-Nu har vi ændret produktsortimentet, så mange af vores danske, blødstrøgne mursten produceres i dag kun i en CO2-besparende LESS-udgave. Men allerede dengang, hvor der naturligt var et mere snævert udvalg, lykkedes det at levere klimavenlige mursten, der passer perfekt ind i designvisionerne i forbindelse med TriumphByen.

Foruden TriumphByen har Nordstern opført et stort boligbyggeri på Sdr. Ringvej 33A i Brøndby med vores CO2-venlige mursten LESS, ligesom GPP Arkitekter har opført 57 nye boliger på Søtoften for Skanderborg Andelsboligforening med LESS. I Bellakvarteret i Ørestad står også to nye boligbyggerier klar med vores LESS-mursten. 

 

Fakta:

Projektets navn: TriumphByen 
Arkitekt: ERIK arkitekter 
Produkt: LESS: EW0449 Kul, EW0477 Mahogni og EW0466 Kobber 
Opført: 2021-2022/2023


 

Brochure - DGNB

Sådan bidrager vi til DGNB-byggerier

Behov for dokumentation til dit DGNB byggeri?

Se hvordan vores produkter bidrager til ordningen og bestil vores DGNB-dokumentationspakke her.


 

LESS. CO2-besparende mursten til fremtidens byggeri.

Ved at reducere materialeforbruget med 15% og brænde med certificeret biogas reducerer vi CO2-udledningen i produktionen med 70-90%. CO2-besparelsen i produktionen af LESS dækker fase A3 i EPD'en.

Sådan har vi skabt fremtidens CO2-besparende mursten. 

Bæredygtighed i Egernsund Wienerberger

Vi har en ambitiøs tilgang til bæredygtighed med klare målsætninger for vores klimaaftryk.

Læs mere

Inspiration direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration om produkter, projekter og øvrige tiltag direkte i din indbakke.
 

Tilmeld dig her


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker