Endnu flere mursten skal upcycles: Vi indgår værdifuldt samarbejde med Gamle Mursten

Produktionsbilleder - Gamle Mursten

 

I Danmark alene knuser vi omkring 1.000 tons murværk om dagen ofte uden stillingtagen til, om det kunne genbruges. Det er et enormt ressourcespild og en miljøbelastning, som et nyt samarbejde mellem os og Gamle Mursten skal forsøge at komme til livs. Når gamle bygninger rives ned, skal murstenen renses og genbruges fremfor at sendes til deponi.

 

Mursten er kendt for deres holdbarhed og lange levetid, men rigtig mange bygninger nedrives, før levetiden for mursten er forbi. Herefter knuses størstedelen af stenen, og selvom de knuste mursten ofte genanvendes til blandt andet vejfyld, så har den hele mursten faktisk et stort uudnyttet, cirkulært potentiale. 

Det potentiale er grundstenen hos Gamle Mursten, der anvender en renseteknologi, som sikrer, at mursten fra nedrivninger ikke blot knuses, men derimod renses og genbruges som et upcyclet byggemateriale, der giver nye danske bygninger et historisk og æstetisk udtryk. 

Vi oplever en stigende interesse for netop genbrugte og bæredygtige materialer til byggeriet, og vi har løbende været i dialog med og fulgt Gamle Murstens rejse. 

For Peter Høffner Thomsen, der er kommerciel direktør hos Egernsund Wienerberger, handler samarbejdet ikke udelukkende om at imødekomme kundernes stigende efterspørgsel men lige så meget om at bidrage til en cirkulær fremtid for byggebranchen: 

- Vi er meget tilfredse med samarbejdet, og jeg ser det som et helt naturligt skridt på vores bæredygtighedsrejse, som rummer et veldefineret mål om at reducere vores CO2 i produktionen af nye mursten. Og så er jeg naturligvis fuld af respekt og anerkendelse for Gamle Murstens arbejde med at forædle mursten, siger han og fortsætter:

- Gamle Mursten har et ambitiøst mål om at håndtere 30 millioner tegl til genbrug om året, og jeg ser det som vores fornemmeste opgave at være med til at opnå det mål. Samarbejdet understreger, sammen med vores initiativer på produktniveau, at vi har en ambitiøs strategi om at kunne tilbyde klimavenlige løsninger til byggeriet, hvad angår nye såvel som genbrugte mursten.

    


 

Claus Juul Nielsen, Direktør | Gamle Mursten
Claus Juul Nielsen, Direktør | Gamle Mursten
"Vores rensede mursten er kvalitetssikrede på samme niveau som nye sten. Det betyder, at Egernsund Wienerberger kan markedsføre de rensede mursten på linje med deres øvrige sortiment, hvilket selvfølgelig er afgørende for, at vi kan levere de kvalitetsprodukter, som professionelle kunder forventer."

Claus Juul Nielsen
Direktør hos Gamle Mursten

    

    

Cirkularitet på højt niveau

Samarbejdet rummer særligt én finurlig detalje. Mange af de sten, som Gamle Mursten indsamler, er nemlig sten, som vores egne teglværker har produceret tilbage i årene fra ca. 1900-1970. Det betyder i praksis, at vi tager vores egne mursten tilbage, hvorefter de bliver renset og klargjort til nye byggeprojekter. Det bidrager alt sammen til fortællingen om murstenens historie og lange levetid.

Gamle Murstens nænsomme renseproces bevarer murstenens form og kvalitet, hvilket direktør hos Gamle Mursten, Claus Juul Nielsen, anser som essentielt for samarbejdet med os:

- Vores rensede mursten er kvalitetssikrede på samme niveau som nye sten. Det betyder, at Egernsund Wienerberger kan markedsføre de rensede mursten på linje med deres øvrige sortiment, hvilket selvfølgelig er afgørende for, at vi kan levere de kvalitetsprodukter, som professionelle kunder forventer, fortæller han.

Claus Juul Nielsen pointerer desuden, at det særligt er vores ambition om at bidrage til en cirkulær økonomi i byggebranchen, der er afgørende for, at de har lyst til at gå sammen med en så stor aktør: 

- Det betyder meget for os, at vi i fællesskab kan fortælle kunder og samarbejdspartnere, at vi nu er klar til at sætte ekstra tryk på at indsamle og genbruge tegl og mursten. Det er et byggemateriale med en utroligt lang levetid, og det budskab kommer endnu længere ud med det her samarbejde, afslutter han. 

De gamle mursten indsamles på Ydby Teglværk og Bachmanns Teglværk begge beliggende i Jylland. 

De forædlede mursten lanceres i første omgang på projektbasis, men målet er, at de skal indgå som en del af vores faste sortiment.

Mursten: Rød maskinrenset | Gamle mursten


 

Brug for input til valg af teglprodukter?

Så er du velkommen til at kontakte vores medarbejdere, der står klar med rådgivning og inspiration.

 

Upcyclede mursten

Vi samarbejder med Gamle Mursten, som er førende indenfor rensning og gensalg af brugte mursten.

 


 


 

Seneste artikler

0Resultater


 

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.


 

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten, beklædningstegl, tagsten og belægningsklinker